2007. július 31., kedd

Zöldségmix karalábémártással

Jelenleg egy német szerzőnő könyvéből főzőcskézek, aki 2-14 éves gyerekeknek gyűjtött össze recepteket (Irmela Erckenbrecht: So schmeckt's Kindern vegetarisch).A zöldségeket többnyire egy biotermelőtől szoktam házhozszállítással rendelni (http://www.ebio.hu/). Nagyon elégedett vagyok vele, jó minőségű, szép árut szállít, és csak 300 Ft a házhozszállítás (Bp.-en, de vidékre is postáz csomagot)! Én az úgymond "nagy csomagot" rendelem nála, aminek a tartalmát nem én választhatom meg (de ő előre felteszi a netre minden héten hétfőn), viszont így egy kicsit meglepi is, és jobban kell a kreativitásom használni, mit főzzek belőle, ami nekem kihívás.:-) Huh, tényleg még le kell adnom az eheti megrendelést gyorsan (mindig hétfő estig bezárólag)!:-)Ma reggelire mazsolás-barackos kukoricakását csináltam, ebédre sárgarépa krémlevest puffasztott rizsgolyóval és ezt a bizonyos karalábémártást (kicsit variáltam), uzsonnára maradt gyümölcsös muffin tegnapról, vacsorára pedig spenótot főztem kaukkfüves pirított gombával.

Zöldségmix karalábémártással
Az akuális zöldségszezon és egyéni ízlés szerint szabadon variálhatóak a felhasznált zöldségfajták. Pirított szezám-, vagy napraforgómaggal is megszórhatod a végén az ételt. Nagyon jól illik hozzá valamilyen saláta, de igazi éhség esetén adhatsz hozzá valamilyen zöldség-ropogóst (egyszerűbben fogalmazva vmilyen húspótló fasírszerűséget), füstölt tofut, vagy szójavirslit, szójakolbászt.

Hozzávalók (4 főre):
250 gr burgonya, meghámozva és felkockázva
250 gr sárgarépa, vastagabb szeletekre vágva
250 gr pasztinák/ fehér répa, vastagabb szeletekre vágva
250 gr brokkoli, közepes rózsákra szedve
A mártáshoz:250 gr karalábé, meghámozva és nagyobb kockákra vágva
1ek vaj
1/8 l tej
50 gr zöldfűszeres krémsajt
só, bors
szezám-, vagy napraforgómag
Kevés vízben megpároljuk a burgonyát, a sárgarépát, a pasztinákot és a brokkolit. A karalábét megpároljuk kicsit a vajon, hozzáadjuk a tejet és kb. 15 percig főzzük. Belekeverjük a krémsajtot és botmixerrel, vagy turmixgépben pürésítjük. Amártást sóval és borssal ízesítjük, majd a zöldségekkel tálaljuk. Ízlés szerint szezám-, vagy napraforgómaggal megszórjuk.

Siccike tippjei: én úgy variáltam, hogy natúr krémsajtot tettem bele (na igen, az messze nem bio, tudom, hm-hm...), ahhoz tettem aprított petrezselyem-zöldet, és az egészet zöldség helyett teljes kiőrlésű tésztára öntöttem. A gyermek viszont kifejezetten rühelli a morzsának és egyéb furcsa daraboknak tűnő dolgokat a kajában, ezért a szezámmagot tahini formájában(pirított szezámmag-őrlemény, amit a múlt héten vettem egy bioboltban) adagoltam.:-) Az eredmény isteni lett, a gyermek csak úgy habzsolta!:-))

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...