2007. augusztus 5., vasárnap

Miért legyen bio az aszalt gyümölcs is?

Íme a kénezett!!! és a BIO aszalt sárgabarack


Igazából akkor kezdtem részletesen olvasgatni a boltban az egyes élelmiszerek összetevőit, amikor elkezdtem Babóca hozzátáplálását, és elhatároztam, őt aztán igazán egészségesen étkeztetem. Már akkor leakadtam, amikor a kezdő bébiételeken is találtam cukor feliratot, holott általában mindenütt azt olvashatja az ember lánya, hogy cukrot 1-2 éves korig nem igazán javasolt adni!
Aztán amikor első alkalommal vettem aszalt sárgabarackot a bioboltban(!) anyám rutinos vegásként felhívta a figyelmem, nézzem csak meg, mi van a zacskóra írva! Ugyan már, mondtam, mi lenne, hát sárgabarack aszalva... Aha, aztán lekoppantam!
VEGABOND Aszalt sárgabarack (baloldalt)
Összetétel: aszalt sárgabarack, tartósítószer: kén-dioxid!!!
Az E220 elnevezésű (kén-dioxid) adalékanyaggal a gyártók azért kezelhetik a gyümölcsöt, hogy az csodás, élénksárga színű maradjon!
Kén-dioxid
Szerep: Antioxidánsok, Tartósítószerek, Térfogatnövelők
Hatás: allergén, kokarcinogén, bélpanaszok, nyálkahártya-irritáció, B12-vitamin-károsító, fejfájást okozhat
A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.
Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását).
Szóval, csupa olyan dolog, amit egy babának nem igazán kívánnék!!!!

Milyen aszalt gyümölcsöt (v)együnk helyette?
Napon szárítottat, ami nem tartalmaz semmi egyebet, csak a gyümölcsöt! Figyelj rá, hogy a BIO felirat is szerepeljen az aszalt előtt, és ellenőrizd az összetevőket! Ez a mazsolára is érvényes! A napon szárított nem olyan "szép" aranysárga, de sokkal természetesebb és egészségesebb!

6 megjegyzés:

  1. Szerinted, ha beáztatod a gyümölcsöt és jól lemosod, megszabadulsz a kén-dioxidtól? Én ezzel próbálkozom.

    VálaszTörlés
  2. Teofil!
    Iagzi szakértője nem vagyok a témának, de azt gondolom az áztatással nem tudsz megszabadulni a kén-dioxidtól (vagy legalábbis kis mértékben), mert ezeket az "iparilag" csomagolt aszaltakat általában elég hosszú időre tartósítják (hosszú lejárati idővel), így mire felhasználod, jócskán átjárja a gyümölcsöt a tartósítószer (és hát ez is lenne ugye a célja...).

    VálaszTörlés
  3. A cukor témára: nem csak 1-2 éves korig nem ajánlott, hanem soha! http://musi.blog.hu/2008/01/01/miert_szar_a_cukor

    VálaszTörlés
  4. én személy szerint felnőtteknek sem kívánnám a szulfitok által előidézett rossz dolgokat...

    VálaszTörlés
  5. @Névtelen Egyet értek, a szulfitok következményeit felnőtteknek sem kívánom!

    VálaszTörlés
  6. a cukorra - kis mennyiségben - szüksége van az agynak a fejlődéshez, tehát a babáknak is kell adni. ezért tartalmaznak a tápszerek is cukrot. az indokolatlan cukrozással én sem értek egyet: pl. gyümölcsöt felesleges pluszban cukrozni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...