2007. augusztus 6., hétfő

Csicseris cukkinitallér (vegán)

Tombol a cukkiniszezon, így tegnap ebédre csicseris cukkinitallér, krumplipüré és kefires uborkasaláta volt.

Pénteken kézhez kaptam újabb Németországból rendelt vegás könyvszállítmányomat, úgyhogy egész hétvégén csak úgy faltam (egyelőre csak szemmel:-) a jobbnál-jobb recepteket a teljes értékű konyha tárházából.Az egyik szerző egy férfiember (róla majd külön is írok), tőle vettem ezt a receptet is, amelyik kissé indiai beütésű. A csicseriborsó fontos fehérjeforrás, így gyerkőcöknek különösen ajánlott!

A gyermeknek és a családnak amúgy nagyon bejött, de Babócának belekevertem a tallérokat a krumplipürébe, mert "rejtve" jobban fogékony volt az újdonságra.:-)

Ja, a kefires ubisali is sztem nagyon finom lett, de ő kihagyta, mert a fokhagyma íze erősnek bizonyult...


Csicseris cukkinitallér
Hozzávalók (4 főre):

150 gr csicseriborsó finomra őrölve, VAGY csicseriborsó liszt
kb. 200 ml víz
chili
kurkuma
őrölt piros paprika
gyömbér
bors
fűszersó
1 db közepes cukkini
földimogyoró olaj a sütéshez, vagy egyéb másfajta olaj (pl. napraforgó)
A finomra őrölt csicseriborsót keverjük sűrű tésztává a liszttel, fűszerezzük, majd hagyjuk állni néhány percig, hogy megdagadjon. Reszeljük durvára a cukkinit és adjuk a tésztához. Evőkanállal vegyünk ki egy adagot a tésztából és tegyük a serpenyőbe a felforrósított olajba, nyomkodjuk laposra és süssük aranybarnára mindkét oldalán.
Kefires uborkasaláta
Ez a recept a vegás gyerek-szakácskönyvemből van.Vannak gyerekek, akik jobban szeretik, ha az ubrokát meghámozzuk és durván lereszeljük. Ilyenkor azonban a lereszelt uborkát jól csöpögtessük le egy szűrőn.

Hozzávalók (4 főre):1 közepes uborka, vékony szeletekre vágva, vagy durvára reszelve
1 ek. citromlé
2 ek. olaj
1/2 cs. kapor, finomra metélve
só, bors
4 ek. kefir, vagy joghurt
1 fokhagymagerezd, szétnyomva

Tegyük az uborkát egy tálba. A mártás hozzávalóit keverjük össze és öntsük rá az uborkára.

Siccike tippjei: a csicseriborsót a konyhai robotgép darálójában őröltem meg kis adagokban,de egyrészt így nem lett elég finomra darált, másrészt a végére füstölgött a gép némiképp.:-) Legközelebb mindenképp lisztet vennék előre, legalábbis amíg nem szerzünk be házi malmot.:-) (lehet, hogy oda is eljutunk egyszer, ha ennyire belejövök a főzőcskébe, de az 60-100e Ft körül van, úgyhogy arra még spórolhatunk). Ezeket a fűszereket nem annyira ismerem egyelőre, úgyhogy csínján bántam vele (a chilit kihagytam), de egy másik alkalommal erősebben kellene fűszereznem, hogy jobban érződjenek az ízek. A fűszersót is először vettem, azt is bátrabban kell majd használnom, mert igaz, 85% a sótartalma, de kevésnek bizonyult a végére a beletett mennyiség. A tallérok akkor nem esnek szét, ha kellően barnára sütjük az egyik oldalát és csak utána fordítjuk meg óvatosan két kanál segítségével.

FűszersóEz is DM-es Alnatura termék, az összetevői:85% tengeri só, póréhagyma, zeller, petrezselyemzöld, majoranna, bazsalikom, édeskömény, sárgarépa, pasztinák, metélőhagyma, chili.

2 megjegyzés:

  1. Hello, ebbe végülis csak csicseriliszt kell vagy más is? köszönöm szépen

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...