Oldalak

2007. szeptember 20., csütörtök

A juharszirup

A receptjeimben gyakran használok juharszirupot, mert egy allergiavizsgálaton többek között azzal is szembesülnöm kellett, hogy a méz (is) felkerült a kerülendők listájára.
Pedig én annyira szeretem a mézet!:-( Mivel cukrot főzésnél nagyon minimálisat használok, ezért valami helyettesítő felé néztem. És akkor jött a juharszirup, amivel már jó ideje kacérkodtam, de az ára miatt inkább kerülgettem. Aztán mégis rászántam magam, és vettem egy flaskával. Mostanság ismerkedünk egymással. A juharszirup és Babóca+én.:-)
Íme néhány hasznos infó erről a nálunk még továbbra is kevésbé ismert alapanyagról, mely saját tapasztalatom szerint nem olyan édes, mint a méz, és enyhén karamellás ízű.

A juharszirup
A juharfa nedvéből készült természetes édesítő.
Senki sem tudja pontosan, hogy az indiánok mikor fedezték fel a cukorjuharfa nedvének különleges, édes ízét, de a francia telepesek tőlük a 17.-18. tudták meg, hogy a fa könnyen hozzáférhető édes nedvet rejt. A juharszirup ettől kezdve szerepel a kanadaiak étrendjében, mint elsődleges édesítő és mint nagyszerű energiaforrás, s a nemzetgazdaságukban, mint az egyik legfontosabb mezőgazdasági exportcikk.
A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3.5% cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból tevődik össze. Színét befolyásolja az időjárás és a cukorjuharfa fajtája is, a sötétbarnától az egészen világos borostyánszínűig minden árnyalatban előfordulhat: minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze. A legjobb az A és B minőségű (A-D-ig terjed a jelölésük), felbontás után a hűtőben tárolandó!


A szélsőséges időjárás miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, ezt keményítő formájában, a gyökereiben raktározza el. A jó idő beköszöntével a keményítő 100%-os természetes cukorrá alakul át. Ezt csapolják le, és ebből készítik később a szirupot.
A hagyományos juharcsapolási módszer szerint lyukakat fúrnak a min. 30-40 éves fába, egy vödröt helyeznek alá és várják, hogy a nedű kicsöpögjön. Az így nyert édes folyadékot egy kádba gyűjtik, és szánnal húzzák az úgynevezett "cukros kunyhókig", ahol nagy üstökben főzik fel szirup sűrűségűre. Negyven liter szirupból készül egy liternyi juharszirup.

Forrás: origo

Vásárlási tipp: én a DM Alnatura termékét vettem (A-kategóriás), ami 250 ml 1.200 Ft körül van, de pl. a német Rapunzel-től 2.400 Ft 250 ml (ez utóbbit láttam az Auchan bio-részlegén is).

4 megjegyzés:

  1. Vásálási tipp2:
    Én itt találtam a legjobb áron:
    juharszirup Eredeti kanadai juharszirup, D minőségű (legjobb), fél liter 3000 Ft alatt!!

    VálaszTörlés
  2. Boldizsár!
    Köszi a tippet! Ez tényleg jó ár, de nem az 'A' kategóriás a legjobb minőségű és a 'D'kategóriás a 4. a sorban? Én legalábbis így tudtam...

    VálaszTörlés
  3. Kedves Siccike!

    Utána néztem 'A' tól 'D'-ig sötétedik a színe.
    A világosabb "könnyebb" sötétebbnek erőteljesebb az íze, ami már ízlés kérdése hogy kinek melyik a jobb :)

    Arra figyelni kell, hogy hipermarketekben lehet kapni olyan szirupot is amiben csak pár százalék csak valódi juharszirup, a többi sűrítő anyag és cukor.
    Tessék megnézni a kis címkét a hátulján. :)

    Bővebb leírás:
    Juharszirup

    üdv
    Boldizsár

    VálaszTörlés
  4. Kedves Boldizsár!
    Köszönöm az infókat, igazán hasznos!

    VálaszTörlés