2007. szeptember 26., szerda

Vashelyzet és hús(mentes) - helyzet

Valójában még adós maradtam lassan egy hónappal ezelőtt kezdődött vasmizériánk kimenetelével kapcsolatos infókkal...
Szóval, amikor megvolt az összes leletünk, visszabattyogtunk újabb konzultációra illetékes házidokinéninkhez, aki ugyancsak megerősítette, hogy noha a vasértékek normálisak, vaspótlást kell kezdenünk, mert a hemoglobin egy kicsit alacsonyabb az átlagosnál. És azért nem más vitaminhiányból adódó vérszegénységről van szó, mert arra egyéb vérértékek is utalnának... És hát azért is szükséges a vaspótlás, mert ilyen esetekben azt így szokás...!!!! Amúgy pedig ne aggódjunk egy kis plusz vas, nem fog ártani a gyereknek. És felírt Maltoferr cseppeket 1 hónapig, napi 2x5 cseppel.
Miután éppen elegünk volt a férjemmel a 4 orvos 2 különböző véleményéből, és mivel a férjem és családja is megjegyezte, hogy most aztán nehogy gondolkozzak még, hogy beadjam-e a cseppeket a megelőző tortúrák után, így csepegtetni kezdtük a cseppeket...
Aztán Babóca most 3 hét elteltével beteg lett (miután 4 hete volt utoljára hörghurutja...:-(, és tegnap ezügyből adódóan elmentünk homeós dokinéninkhez konzultációra (láz, nátha, torokfájás). És ha már ott voltunk elvittem neki is ezeket a legutolsó laborleleteket, hogy megkonzultáljuk vele is a vaskérdést...
És hát, teljesen alátámasztotta az anno a kardiológus által is mondottakat, miszerint ennyire normális vasértékeknél, és ennyire a minimálistól eltérő hemoglobin-értéknél NEM SZABAD VASAT PÓTOLNI! Egyrészt az akkor éppen a normálérték alá csökkent hemoglobin simán lehet attól, hogy a gyerek az előző nap sokat ivott, és felhígult a vére (mondjuk akkor tényleg éppen meleg és sok ivás volt), másrészt a túlzott vasbevitel (mint esetünkben) szép lassan legyengíti az immunrendszert és fogékonyabbá teszi a szervezetet a fertőzésekre!
És hát, igen, Babóca 1 hónapon belül már másodszorra betegedett meg...
Lázas állapotban pedig azonnal abba kell hagyni a vas szedését, mert a kórokozók felpumpálják magukat a vassal és a sokszorosára erősödnek.
Úgyhogy most abba is hagytuk gyorsan...!
A HÚSSAL pedig úgy állunk, hogy a mizéria és a családi fenyítés, na meg a gyermek legtöbb zöldkajafélét elutasító hozzáállása miatt úgy döntöttem, heti 3x főzök neki húst.
Nagy "lelkesen" be is rendeltem bioszállítónktól házi csirkét, amit azonban bár megpucolva, de szépen egészben szállítottak (a hasában a feje, a lábai, és a belsőségei). Brrrrrrrrrrrrrrrrrrr...
Hadd, ne mondjam, micsoda lelki tusámba került, mire feldolgoztam konyhai alapokra....
Ezek után meg is ígértem magamnak, hogy iába bio, én ilyen többet nem rendelek! És hát tudom, ellentmond "bióságomnak":-), de kémeim úgy jelentették, talán még az Interspar húsai a legmegbízhatóbbak, így 2-3 hetente ott nagyobb adagokat bevásárolok és lefagyasztom.
A csirkéből amúgy főztem húslevest sok zöldséggel, az nagyon bejött a Fiatalúrnak, és próbálkoztam a csirkemájjal is, ha már kéznél volt, de azt sugárban köpte ki.
Azóta pedig valóban betartom a heti 3x húsfőzést, de abból talán 1x, ha eszik is belőle lényegi mennyiséget... És akkor is mindenféle elrejtő trükkhöz kell folyamodnom, hogy ne vegye direkt bepróbálkozásnak és egyen is belőle.
Ma például csirkés rizottót főztem neki (a húst ledarálva és a rizs közé rejtve), és abból két nagy tálkával megevett.....

3 megjegyzés:

  1. Spenót, banán, kevés tej és összeturmixolva a csirkehússal, húslevessel.( tehát finom édes zöldfőzelék lesz belóle) Utána kis narancslé. Több vas nem is kell.. az ernyémeim imádták, német anyukák receptje.

    VálaszTörlés
  2. mein gott.. egyebkent a vörös szölöleben es a szederben is sok vas van.. ezen kivül pedig csak kitartas..

    ja, megföztem a spenotos nudlit a recepted szerint, eleg jol sikerült, csak közben rajöttem, hogy nem szeretem a spentot, a baratom nem szereti a nudlit, ugyhogy ö ette a spentot, en meg a nudlit parmezannal, de igy se volt rossz..

    VálaszTörlés
  3. Piszke!
    Köszi a tippet, kipróbálom, majd beszámolok róla.

    Rezervatom!
    Köszi a biztatást!
    :-))) jó ez a spenót+nudli felismerés!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...