2007. október 4., csütörtök

Burgonyakrémleves cukkinis-gremolátával (vegán)

Ezt a receptet az ínyenc vegás szakácskönyvemből (Vegetarian Basics) vettem. Némi módosítással, mert eredetileg szerepelt csili is a hozzávalók között, de gyermeknek is főzvén, plusz mert én nagyon nem szeretem a csípőset, azt kihagytam. Az eredmény nagyon jó lett, öröm volt nézni, hogy néha sikerül azért olyasmit is kreálni, amit Babóca rendkívül lelkesen kanalaz és dupláz.:-) A gremolátát neki kihagytam, mert nem mertem kockáztatni, hogy utána az egészet otthagyja, így ő a szokásos puffasztott rizsgolyóval kapta.

A 'gremolata' egyébként egy főként frissen készült olasz fűszerkeverék, amit húsételekhez szoktak felszolgálni, és az alapját sok citromhéj, petrezselyemzöld és fokhagyma adja. Itt levesbetétnek szolgált ez a cukkinis változat.
Burgonyakrémleves cukkinis gremolátávalHozzávalók (4 főre):600 gr burgonya
1 póréhagyma
1 kisebb sárgarépa
1 kis vöröshagyma
2 ek. biomargarin (vagy vaj)
1,25 l zöldségleves
1 kis cukkini
1 csokor petrezselyemzöld
1 bio-citrom
4 gerezd fokhagyma (na, én ezt is kecsökkentettem 2-re, a békesség kedvéért:-)
1 ek. olívaolaj
só, bors

Meghámozzuk a krumplit és kis kockákra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, a répát és a hagymát szintúgy, és mindet kis darabokra vágjuk.
Felolvasztjuk a margarint a fazékban, beletesszük a hagmákat és a répát, hozzáadjuk a krumplit is, és 1-2 percig pároljuk folyamatos keverés közben. Felöntjük a zöldséglevessel és felforraljuk. Takaréklángon, lefedve b. 15 percig főzzük, amíg a krumpli mepuhul.
Közben a cukkinit megmossuk, végeit levágjuk és először szeletekre, majd nagy konyhakéssel egészen apróra vágjuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, letépkedjük a levélkéit. A citromot forró vízzel lemossuk, a héját vékonyan lehámozzuk, a fokhagymát meghámozzuk. A citromot, a petrezselymet és a fokhagymát mind egészen apróra vágjuk. Elkeverjük a cukkinivel és az olívaolajjal, majd az elkészült gremolátát sózzuk-borsozzuk.
A levest botmixerrel pürésítjük, sózzuk-borsozzuk, ha szükséges. A gremolátát egy kis tálban az asztalra helyezzük, amivel mindenki kimert levesét díszítheti.
Illik hozzá: a teljes kiőrlésű bagett, vagy pirítós.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...