2007. október 12., péntek

Citromos mángold füstölt tofuval (vegán)


Hát, igen, a mángold se tartozott eddig nagyon a kedvenceim közé...:-) Sokmindent nem is igen tudtam kezdeni vele, leszámítva ahogy Olaszhonban szoktam meg a spenótot, azaz megpárolni, majd olívaolajjal és citromlével lelocsolni .
Ez a mostani formátum viszont annnnyira jól sikeredett, hogy csuda!:-) Mostanság kísérletezem a tofu különböző formáival is, merthogy a natúr változaton kívül létezik füstölt és zöldfűszeres is!
A citrom a mángoldhoz (ami nem mellékesen a vas + C-vitamin párosítás, tehát nyerő a vas- felszívódás szemszögéből is!) és mellé a füstölt tofu, pedig isteniiiii, a férjem szerint is!:-) Na, jó, nem áradozom tovább, inkább következzék a recept.

Ja, azt persze meg kell jegyeznem, hogy Babóca ránézett, meglátta a zöld mángold-szálakat és "bööööeeeeeee" volt a vélemény.... Meg se kóstolta...:-((

Citromos mángold füstölt tofuval
Hozzávalók (4 főre):
600 gr mángold
1 kezeletlen bio-citrom
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 cs. füstölt tofu

4 ek. olívaolaj
1-2 ek. szójatejszín

(alternatív: 40 gr mandula, fenyőmag, vagy pisztácia, én ezt az allergia miatt kihagytam)

A mángoldot jól lemossuk, és széles csíkokra vágjuk. A citromot forró víz alatt megmossuk, a héját vékonyan leszeljük és egészen finomra aprítjuk. A hagymát félbe, majd csíkora vágjuk, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
A tofut először 1 cm vastag szeletekre, aztán a szeleteket ugyancsak 1 cm széles cíkokra vágjuk. (Alt.: A választott olajos magot felaprítjuk és a tofuradabokkal összekeverjük.)
Wokban, vagy egy serpenyőben 3 ek. olajat felforrósítunk. Beletesszük a tofucsíkokat és erős tűznél szép barnára sütjük. Egy tányérra kivesszük, lefedjük és melegen tartjuk.
A maradék olajat felforrósítjuk, a hagymát és a fokhagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a mángoldot és erős tűznél folyamatos keverés közben addig sütjük, amíg a levelek összeesnek. A citromhéjat belekeverjük, a mángoldot sózzuk, a szójatejszínt beleöntjük, a tofuval vegyítjük és tálaljuk.
Illik hozzá: főtt rizs, teljes kiőrlésű tészta, vagy teljes kiőrlésű bagett.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...