2007. október 1., hétfő

Müzlikérges citromtorta (vegán)

Ezt a receptet eredetiben egy floridai vegán lány blogjában találtam, ahol a szerző ódákat zengett arról, micsoda jól sikerült édességről van szó.
Nála valójában zöldcitromos (lime) tortaként szerepelt, de én gondoltam igazítom némiképp a "hazai" viszonyokhoz és sima citromot használok. Hát, valószínűleg nem kellett volna, mert nem igazán jó ízű citromokat fogtam ki, és a citromízben valami igencsak hibádzott...
Plusz én a kesudiót (allergia miatt...) búzacsírával helyettesítettem, és hát azt se kellett volna..
Summa summarum, megettük, de nem jött be túlzottan (bár a férjem biztatott, hogy nem is olyan rossz:-), a gyermek belekóstolt, aztán azt mondta brrrr:-) (bár ez nála nem hétköznapi jelenség...:-)
Ami miatt mégis közreadom a receptet az abbéli reményem, hátha valaki mégiscsak nálam sokkal jobban tudja elkészíteni és beszámol róla.:-) Mert hát tényleg annyira dícséri a csajszi, hogy sztem én sem adom fel, és még egyszer nekifutok.:-))
A recept pedig ez lenne az eredeti szerint:

Zöldcitrom (lime) - torta
A torta alapjához tetszés szerinti pirított müzlikérget (ang.: granola crust) ajánl a recept, de pontos instrukciókat nem ad...:-(

Ez nálunk megfelel pl. a DM-ben kapható Crunchy - nak, ami azonban elég drága (0,5 kg kb. 600 Ft), vagy készíthető házilag. Ehhez az alábbi receptet találtam:
Keverjünk össze kb. 2,5-3 csésze pehelymixet 1/3 csésze mézzel és ugyanannyi vízzel, picit sózzuk meg, majd lazán terítsük szét a keveréket egy tepsiben, a szélesknél vastagabban, hogy ne égjen oda. 120 fokos sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Ezen kívül Chili és Vanília granola receptjét is érdemes megnézned!

Nekem így nézett ki az alap, valójában azonban erre is kéne valami jobb megoldás, mert szeletelésnél nagyon morzsálódott, pedig a lány fotóin sokkal masszívabbnak tűnt (az ízével nem volt gond:-):


Hozzávalók a citromkrémhez (1 csésze = 2,5 dl):1/2 csésze köles
2 csésze víz
1/2 cs. kesudió
1/3 cs. zöldcitromlé (lime)/ nekem 3 db citromból jött ki ez a mennyiség
1/3 cs. juharszirup
2 tk. vanília-kivonat
1 tk. citrom-kivonat

Egy közepes méretű lábasban felforraljuk a vízzel elkevert kölest, lefedjük és lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul és beissza az össze vizet, kb. 50 percig (én töltöttem még hozzá vizet közben, és hamarabb meg is puhult). Közben finomra daráljuk a kesudiót. Konyhai robotgéppel alaposan összeturmixoljuk a kesudiót, a citromlevet, a juharszirupot (érdemes megkóstolni közben, hogy elég édes-e, én még tettem hozzá a szirupból), a vanília- és citromkivonatot, majd hozzáadjuk a kölest is, és teljesen simára keverjük a géppel. A krémet ráöntjük a közben kihűlt müzlikéregre, és szobahőmérsékleten tartjuk 30 percig. Utána betesszük a hűtőbe min. 4 órára, a tetejét pedig friss gyümölccsel díszítjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...