2007. október 4., csütörtök

Személyes vallomás, avagy majdnem vegán próbahónapom gyökerei 1.

Szóval, most az van, hogy második próbahetemet töltöm vegánként... (csak én, Babóca kapja az övéit.:-). És azért csak majdnem vegán, mert a tojást egyelőre nem terveztem kihagyni, de végülis eddig úgy alakult, hogy az elmúlt két hétben az sem volt az étlapomon. És azért csak próba, mert valójában egészségügyi okai vannak, és meglátom járok-e némi sikerrel, vagy sem. Mert ahhoz azért még nem érzek igazán indíttatást, hogy végleg vegánná avanzsáljak, azaz elhagyjak minden tejterméket, főként a sajtokat, az étrendemből.
Az ok? Allergia és egyebek...

Mert hogy az úgy volt, hogy....
....amikor lassan két évvel ezelőtt Babóca megszületett, már 3-4 hetes korában jelentkezett nála orrdugulás, ami eléggé tartóssá kezdett válni. Először jöttek az alapdiagnózisok, hogy túl sok magzatvíz került szülésnél az orrába, és még nem heverte ki, hogy nagyon pici az orra, nehezen tisztul, ezért szörcsög, stb. Aztán 2 hónaposan átment egy húzós náthába a történet, amiből asztmatikus hörghurut lett, 6 hétig elhúzódott, és a végén pumpás inhalálás és szteroidos kezelés is... (no comment, miket kaptunk a Heim Pál ügyeletén is, hogy hogyan adhat egy gyerekorvos ilyen erős szteroidokat egy 2 hónaposnak........).
Szóval, akkor ismertük meg homeós gyerekdoki-néninket, aki kineziológus is, és alternatív gyógyászattal is foglalkozik, és aki röpkén rákérdezett, hogy az Anyuka nem küzd-e orrdugulással, és ha igen, akkor azt nem régóta-e már, netán a terhesség alatt is?
És akkor kezdődtek hirtelen nagy rádöbbenéseim: jé, de hát ha jobban belegondolok, akkor nekem valójában 5 éve már szinte állandóan el volt dugulva az orrom, amit olyannyira megszoktam, hogy nem érzékeltem tünetként. Pedig hát levegőt is alig kaptam már időnként! Olyannyira "természetes" volt számomra ez az állapot, hogy nem is gondoltam, ilyen másnak nincs is.... Az állandó orrdugulás mellé pedig társult egy állandó váladék-képződés és nyelés (mintha foyamatosan náthás lennék, bocs!), és ami orrfújással nem ürült.
Na, mert ha igen - folytatta a dokinéni-, akkor feltételezhetjük, hogy ez valami allergia, ami már a terhessg idején is megvolt, én pedig a szervezetemen keresztül átadtam az Áronnak, aki megszületvén sajna produkálja is a légúti tüneteket.... És hát, akkor kezeljük őt is a náthával, de engem is kezelni kell, tekintve, hogy akkor még szoptattam is.
Meg hogy a lehetséges allergének közé sorolhatjuk pl. az olajos magvakat, a paradicsomot, citrusféléket stb.
Babóca akkor kimászott szerencsére a betegségből, és azóta is tart a folyamatos homeós kezelés légúti betegségek elleni szervezet-erősítésként, de én akkor nem igazán voltam még elég együttműködő belül, és nálam nem volt sok eredmény, dugultam továbbra is....

Közben húst továbbra se nagyon ettem, néha-néha, de tavaly októberben elmentünk egyet wellneszelni és ott valahogy annyira rámjött a húsehetnék, hogy 3 napig mindne nap ettem valami húsfélét, és kvázi még jól is esett.
Amikor pedig hazaértünk, hányás -hasmenés napokig, teljes legyengülés, majd onnan hónapokig alig bírtam enni, 2 hét alatt r9gtön 4 kilót fogytam, állandó gyomorpanaszok, mindentől puffadtam, hasmenésem, hányingerem, vagy gyomorégésem volt... Kivizsgáltak, de semmit nem találtak, minden laborleletem tökéletes volt, valami fertőzésnek tudták be, kaptam rá gyógyszert, és némiképp normalizálódott.
Teljesen azonban nem, ezért 4 hónap gyomor-nyűglődés után ezév tavaszán elmentem egy Vega-tesztes allergiavizsgálatra (ez teljesen fájdalommentes, elektromos rezgések alapján szűr több száz anyagra) és ott ezek jöttek ki, mint allergének az esetemben:
- fehér liszt
- olajos magvak, diófélék
- méz
- kakaó
- parafin (ez ugye gyakorlatilag szinte minden kozmetikai termékben benne van, még az ökotermékekben is, és ezért száradt ki állandóan a kezem a mosogatásnál, hiába használtam kézkiímélő verziókat, hiszen azokban még többvan...)
- króm és ötvözetei
- faápoló anyagok
- mandulafa.

Nem rossz, mi? Ahhoz képest, hogy előtte büszkén gondoltam magamról, hogy körülöttem mindenki allergiás, csak én nem!
A vizsgálat után egy ottani homeós dokinővel konzultáltam, aki a vércsoport-diétára szakosodott, és a homeós bogyók mellett ő egy min. 1 hetes méregtelenítést és min. 1 hós szigorú diétát, az allergének teljes kihagyását javasolta.
A "vicces" az volt a történetben, hogy mivel "0"-ás a vércsoportom, én aszerint a húsevők csoportjába tartoznék, és számomra javasolt lenne az összes tejtermék elhagyása + a magvaké és a fehér lisztté is az allergia miatt, de hát akkori vegaságom miatt már húst sem ettem... Ő viszont buzdított, hogy 1 hónapot csináljak végig, és majd meglátom.
Akkor már azt gondoltam, lassan mehetek a pránásokhoz, a fényevőkhöz, mert gyakorlatilag már csak fényt ehetnék...:-)
Méregtelenítésnek a Lugosi Dóra-féle, szénhidrátos (sok rizs) kúrát választottam, mert tinédzserkoromban annyit fogyókúráztam, hogy idegileg nem bírom a böjtöket, nekem kell a kalória! Addigra már nem is szoptattam, így belevágtam. Diéta-homeó-kineziológus kezelés is.
Egész jól lement az 1 hónap, végre lementek a szülés utáni plusz kilók:-), az orrdugulás kb. 80%-kal javult, a váladék-képződés sajna csak kb. 60%-kal, és hihetetlen, de energiával telesen feltöltődve zárult a kúra...
Viszont hiába próbáltam minél alaposabban átállni a még egészségesebb étkezésre, a megmaradt tünetek nem múltak, illetve ha valami a gyomromnak nem tetszőt ettem, rögtön jelzett, puffadás, gyomorégés, hasmenés..
És mindemellé meg kell jegyeznem, hogy noha évekkel korábban évekig nem talált meg még egy múló nátha sem, a szülés óta kb. havonta influenza, vagy nátha kerülgetett,lassan ugye 2 éve... Az immunrendszerem sem az igazi...
1 hónappal ezelőtt elmentem aztán egy biorezonanciás állapotfelmérésre, ahol az jött ki, az immunrendszerem kb. 40%-on működik, a meglévő allergének mellé pedig betársult:
- a szója!!! (gyorsan megjegyzem, hogy addig pedig nem ettem sokat (max. hetente-2hetente 1x), lassan azonban tényleg mehetek a fényevőkhöz:-)
- a mész,
- és a lucerna.
Amúgy pedig kezdődő reflux is felmerült, ami ellen hevesen tiltakoztam, de a természetgyógyász felvilágosított, hogy amikor bizonyos ételektől ég az ember gyomra, puffad, és gyomorzörejek kísérik rendszeresen az étkezést, netán gyomorsav is visszajön időnként, az a reflux kezdő tünete. Egyébként, ha nem hiszek neki, akkor amikor ilyet észlelek, álljak kézen, és ha nem jön vissza semmi a gyomorból OK, de ha mégis, akkor az reflux...
Mindemellé bejött ugye az ősz a jó kis vírusokkal, én pedig 1 hónapon belül 2x is gyakorlatilag ágynak dőltem (bár valójában nem tehettem meg a gyerek miatt), és NAGYON ELEGEM LETT MAGAMBÓL!

Egy táplálkozási tanácsadótól azt a tippet kaptam, hogy noha a tejtermékek nem merültek fel konkrét allergénként, mégis hagyjam ki 1 hónapig őket az olajos magvakkal együtt az étkezésemből, mert a sajtok, tejszármazékok rendkívül hurutosítanak és az állandó váladékképződést erősítik.
Így ismét belevágtam most a vegán hónapba, bár rögtön az első héten vírusos torok-gyulladás náthával, az orrdugulás kb. 20%-on mozog, ez az átkozott váladék-nyelés viszont állandó! Borzasztó, annyira utálom!
Most itt tartok, majd beszámolok a továbbiakról is, és a még további korábbi előzményekről is a köv. részben.:-) Mert az írás terápiás-jelleggel is bír.:-)

9 megjegyzés:

  1. Szia,
    örömmel olvasom a logodat, mert a mi családunk is hasonló cipőben jár, mint Te. A 6 éves kislányom a parlagfűre allergiás, de ez szezonban mindenféle táplálélallergiát is beindít. Idén nyáron kipróbáltuk,m hogy kb. július közepétől teljesen elhagytuk az állati eredetű dolgokat (tejterméket és tojást előtte sem evett) Igaz, aug. végén volt egy rosszabb időszak, de egyébként elég jól kordában tudtuk tartani az allergiát. Tudott aludni, nem dugult el folyton az orra. Én más okokból kifolyólag kezdtem egy méregtelenítésbe, az alapvető bajomon mondjuk nem segített (mondjuk rosszabb sem lett, ez is valami....) viszont húst azóta sem bírok enni. A sajtoról azért nem tudok lemondani, az visszaszivárgott :-) De úgy volt, ahogy Te is írtad, a napi két kávám nélkül is sokkal több az energiám, sokkal jobban érzem magam, nem fáj a gyomrom, stb. mióta nem eszem húst.
    Apropó szója!! Azért mert konkrétan szóját nem eszel, rejtve sok mindenben benne van ám! felvágottakban, csokikban (szójalecitin), margarinokban, sőt a pékségek nagy része szójaliszttel dúsítja a kenyerét, és többnyire ezt fel sem tünteti :-( Sajnos ez eléggé beszűkíti a választási lehetőségeinket, de azért szerintem igenis lehet így is változatosan főzni :-) Fel a fejjel, kitartás :-)
    Köszönöm az eddigi ötleteket, olvaslak továbbra is:-)
    Niki

    VálaszTörlés
  2. szia! csak véletlen idetévedtem, és sajnálattal olvasom micsoda gondokkal küzdesz.... én már hm, legalább 9-10 éve vega vagyok, igaz csak húsféléket nem eszem a többi jöhet(tejtermék, tojás).Mellesleg én nem egészségi okokbólnem eszem állatot.az elején kicsit nehéz volt leszoknom róla, de ma már rá se tudnék nézni....igaz a családnak azért készítek húsosat-ők húsevők! :-) Ha van kedved nézz be E.Margit oldalára, ott a diétás kenyérfélék és sütemények közt biztos találsz olyat amit te is elkészíthetsz!ezt nem reklámnak szánom, csak segíteni szeretnék ezzel is....

    VálaszTörlés
  3. Szia Niki!
    A kislányos akkor korábban csak húst evett és tejtermékeket nem? Ez az allergia miatt volt így?
    Sajt: léteznek vegán "sajtok" is, amiket házilag lehet készíteni. Azokat ismered? Van angol nyelvű szakácskönyv is a témában "The ultimate uncheese cookbook". Én még nem próbáltam, a neten olvastam róla.
    Köszönöm az infót a szójával kapcsolatban, most esett le nekem is a tantusz!:-) Ezekre nem is gondoltam, pedig tényleg...

    VálaszTörlés
  4. Szia Sütis néne!
    Biztosan nem "véletlenül" tévedtél ide!;-)
    Hogyan győzöd a kétfelé főzést a családnak és magadnak?
    Jópofa az oldalad, majd jobban is elmélyülök benne!:-)
    Üdv.: siccike

    VálaszTörlés
  5. gyermeked 6 éves koráig fellépő betegségei mind rólad szólnak. nem árt, ha tudod.. olyan erősen össze vagytok még kapcsolva.

    lugosi dóra diétájáról hol olvashatnék?

    köszi!

    VálaszTörlés
  6. szia! no igen, minden "Ide-oda tévedésnek" van egy háttere... :-)
    a kétféle főzésben meg már van gyakorlatom, nem vészes, bele lehet jönni!
    örülök, hogy tetszik az oldalam,igaz eddig a vega műveimről nemigen írtam....de majd lassan pótolom....egyébként én is jövök hozzád nézelődni, ha nem bánod! :-)

    VálaszTörlés
  7. Nana!
    Igen, a homeós dokinéni is ezért szorgalmazta az anya-gyerek közös kúrát, mondván, hogy Babóca is csak akkor gyógyul ki jobban a légúti nyavalyáiból, ha azt én is megteszem...
    Lugosi Dórának jelent meg könyve, abban is benne van ez a "szénhidrátos"-méregtelenítés (www.lugosidora.hu), de az NLC-is rajta van: www.nlcafe.hu/index.php?id=192&orderby=0&func=blog&szakerto_id=400404

    Sütis Néne!
    Nem tudnál néhány jól bevált munkaszervezési tippet adni a kétfelé főzéshez? Én ott akadok el mindig, az időszervezésnél...:-(

    VálaszTörlés
  8. a kétfelé főzéstől hál'istennek engem általában megkímélnek.. de néha rámjön, és akkor én is szenvedek. sütis néne, miért is főz kétfelé?

    VálaszTörlés
  9. Nana! Sütis néne vegás, de a családja húsevő, azért főz kétfelé.:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...