Oldalak

2007. október 8., hétfő

Tönkölyzsemle villámgyorsan (vegán)


Ezt a receptet szívből ajánlom azoknak is, akik esetleg még sosem sütöttek kenyeret, vagy zsemlét! Valóban rendkívül egyszerű és gyors, nem kell órákat várni, mire elkészül! Az utóbbi hetekben már 2x sütöttem, de mindig gyorsan elfogyott!:-)
Természetesen nem összehasonlítandó a fehér lisztes termékekkel, mert a teljes kiőrlésűek sosem lesznek olyan felfújtak-légiesek! Azokhoz képest jóval tömörebb, és készen is nedvesebb a tésztája, viszont sokkal egészségesebb! Megszokás kérdése...
TönkölyzsemleHozzávalók (kb. 22 darabhoz, amiből bátran le is fagyaszthatunk, vagy kisebb mennyiséghez az adagok csökkenthetőek!):1 kg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 cs. szárított élesztő
3 ek. fűszersó
650 ml langyos víz

Keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a vizet. Gyúrjuk 5-10 percig a tésztát, majd lefedve tegyük fél órára 50 fokra előmelegített sütőbe. Utána gyúrjuk át ismét alaposan, majd formázzunk közepes méretű zsemléket és helyezzük őket egy kizsírozott tepsire. A zsemlék tetejét kenjük meg langyos vizes ecsettel, és tegyük a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20-25 percig süssük. A tepsi alá tegyünk egy vízzel telt edényt, hogy főként a légkeveréses sütőben a tészta ne száradjon ki!

6 megjegyzés:

  1. ha birod a nemet nyelvet, van itt egy baguett-recept, amivel meg ennyi macera sincs, csak este összerakod, reggel formazod es kisütöd kb. 20-25 perc alatt, es nagyon finom. meg 3 naposan is fogyaszthato allapotban van.

    http://www.chefkoch.de/rezepte/671641169367360/Pain-Paillasse-la-Karin.html

    VálaszTörlés
  2. Köszi a tippet, ez tényleg jól hangzik, sztem ki is próbálom!:-)

    VálaszTörlés
  3. Én is nagyon szeretem a 'barnazsemléket',a napokban is sütöttem egy adagot.Mindenből,ami van itthon(jelen esetben:tk tönköly,tk búza,vitamilos graham,tönkölykorpa,búzacsíra,zabkorpa)keverek össze,(kb 50-60dkg)evőkanálnyi tengeri só,kb 2dl 0,1%-os natur joghurt,negyed teáskanál szárított élesztő,valamint langyos víz.Ezeket összekeverem,egyáltalán nem lesz sürű,inkább galuska keménységű(hasonló a dagasztásnélküli kenyérhez)Délután,vagy este készítem el,másnap reggelig pihen,langyos helyen.Átdagasztom erősen lisztezem,hogy formálható legyen.Kinyújtom,összetekerem,mint a csigát(a könnyebb formázhatóság miatt)és eldarabolom,gombocókat formázok belőlük.Langyos vízzel lekenem és magokkal megszoróm.Kb fél órát még kel a tepsiben,addig begyújtom a sütőt,had melegedjen.Én is teszek be vízet a gőz miatt.
    Ebből 9 darab lett,nem fagyasztottam,simán elállt egy hétig.
    remélem nem haragszol,amiért ide írtam!:))
    Üdv!
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
  4. Zsuzsa!
    Egyáltalán nem haragszom, hogy írtál, sőt!:-) A gabonákat milyen arányban kevered össze?

    VálaszTörlés
  5. Soha nem méregetem,kb egyforma mennyiségeket a lisztekből,-korpából,csírából kevesebbet.Előfordul,hogy csak kétféle lisztem van(ritka eset:D),akkor fele-fele.A hosszú pihenési idő miatt elég bele ilyen kevés élesztő.
    Üdv!Zsuzsa

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsa!
    Köszi a tippet, ki fogom próbálni, és majd itt a blogon beszámolok róla!:-)

    VálaszTörlés