Oldalak

2007. november 9., péntek

Karácsonyi vegetáriánus menük

Szeretek tervezgetni, szervezni, ezért már most gyűjtögetem a karácsonyi menük lehetőségeit.:-)

Karácsonykor általában Szenteste szoktunk itthon enni kis családunkkal, majd a további napokat vendégségben töltjük. Mióta együtt vagyunk a férjemmel (7. éve:-), úgy alakult (úgy alakítottuk/tam:-), hogy egyezményes alapon a Szenteste vegetáriánus, nekem kedvezve, tekintve, hogy a további napokon úgyis van hús garmadával, az Ő javára.:-)
Megismerkedésünk után az első 1-2 évben még próbálkoztam hallal, mert akkor éppen azt én is nagyon szerettem, majd egyszer úgy "mellesleg" megjegyezte, hogy ő valójában rühelli a halat, így feladtam.:-)

Így elmondható, hogy nálunk gyakorlatilag vegás a Szenteste!:-) Mondjuk hozzáteszem, idén megkérdeztem tőle, mi legyen Szentestére, mert lehet, hogy Babóca miatt érdemes lenne húst is csinálnom, és lelkesen rávágta: "Rántott hús!":-))) Aminek az az előzménye, hogy együttlétünk alatt kb. 2x csináltam neki, mivel alapból nagyon nem csípem a hagyományos kajákat. Ha már hús, akkor is inkább valami rafináltat főzök a családnak.

Szóval, magyar nyelven nem olyan egyszerű "kész" irodalmat találni a vegás karácsonyi menü ötleteihez (se) egyelőre. Az elmúlt években mindig nagy lelkesedéssel megvettem az összes fellelhető karácsonyi receptmagazint, de nagy ritkán a Kiskegyed különszámában volt csak vegás menüajánló.
Konkrétan talán 1-2x, amit a neten is megtalálni, és már két évben is megfőztem. Ja, merthogy ugyanazokat a dolgokat ritkán ismétlem, szeretek mindig valami újat kipróbálni!:-)
A neten is sokat kutakodtam pl. tavaly is, de ha beírod a keresőbe, hogy "vegetáriánus karácsonyi menü", nem sok használhatót ad ki.

Számomra ezek bírtak értékkel:
- illetve egy blogos ajánlat (Fűszerkert blogja).

Ugyanakkor, ha angolul írod be, hogy "vegetarian Christmas menu", rengeteg a találat, jobbnál-jobbak! Sőt, létezik könyv is, amelyikben kizárólag karácsonyi vegás menük vannak! (Ez is a köv. könyvszállítmányomban lesz, már megrendeltem!:-)) Hiába, mániákus recepgyűjtögető is vagyok...:-)) Majd nektek is adok ám belőle infókat!:-)
A "német" szakirodalom kicsit szegényesebb, de olaszul is találtam tavaly tippeket.

Az én tavalyi karácsonyi menüm (lakto-ovo):

- Túrókrémes pirítós
- Zöldségtál tofuval és kuszkusszal
- Stahl-féle mogyorófagyi
- Mákos, gesztenyés bejgli

Szóval, arra gondoltam, hogy magamnak úgyis kigyűjtök hasznos linkeket, és akkor már miért ne adnám a köz javára is.:-)
Remélem, segítségetekre leszek így egy kicsit a tervezgetésben!:-)

Íme néhány ajánlat:
Linkek KARÁCSONYI VEGETÁRIÁNUS MENÜK összeállításához:
ANGOLUL
- a BBC honlapjáról: hagyományos, olaszos, és idényzöldségekre épülő vegás menük, részletes receptek és fotók minden ételhez;
- Vegetarian Society (USA): menü receptekkel;
- Bryanna Clark Grogan: ismert amerikai, vegán szakácskönyv-író hölgy vegán menüi és receptjei Karácsonyra és egyéb ünnepekre (neki könyve is jelent meg a témában);
- Nava Atlas: ő is egy ismert amerikai vegán könyvszerző, megannyi igen nagy sikerű vegás szakácskönyvvel, amik gyönyörű fotókat is tartalmaznak (neki is van egy vegás ünnepi menüket felvonultató könyve);
- The Veggie Table: tippek a karácsonyi menü fogásaihoz kategóriákba szedve (előételek, főfogások, desszertek stb., receptekkel);
- iVillage: menü receptekkel;
- Vegetarian Society (Írország): 'A' és 'B' menü receptekkel;
NÉMETÜL
- Brigitte Magazin: részletes menü receptekkel és szép fotókkal;
- Petra Kaiser honlapja: közel 10-féle menü Karácsonyra, és Szilveszterre is;
- Bayern Online: menü + receptek;
- Kochatelier: menü italajánlattal;
- Vegetarisch Einkaufen: menük és receptek fotókkal;
OLASZUL
- AIAB: lakto-ovo és vegán menü is;
- Vegan 3000: vegán menük évekre lebontva;
- Vegan Italia: vegán menü és receptek.

Jó olvasgatást!

8 megjegyzés:

  1. Igen, lassan tényleg ideje elkezdeni gondolkodni ilyesmin is. Nagyon örülök a linkgyűjteményednek, hasznos kiindulópont lesz. Aztán majd megírom a blogomban, hogy mit sikerült megvalósítanom :-)

    VálaszTörlés
  2. Dulmina!
    Örülök, ha sikerül segítenem a linkekkel!
    Ezek szerint te is vegás blogot csinálsz? Szívesen megnézném, ha megadod esetleg a címét, mert magyarul abból is olyan kevés van!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Siccike!

    Hihetetlen mód örültem, mikor megláttam a karácsonyi bejegyzésedet.
    Két szempontból is.
    Egyrészt, mert már hetek óta hasonlókon gondolkodom. S jó érzéssel tölt el a tudat, hogy más is így van ezzel - ezek szerint "nincs hiba a készülékemben", s teljesen "normális", hogy effajta gondolatok járnak a fejemben... :-)
    Másrészt azért örültem a bejegyzésnek, mert az előbb említettek okán magam is sokat kutakodtam a neten - már nem tudtam milyen keresőszavakat találjak ki - , de nem találtam igazan jó ötleteket, menü-javaslatokat, recepteket. Biztosan megnézegetem a linkjeidet!
    Őszintén szólva, én olyasfajta karácsonyi vega-menüben gondolkodom, aminek picit köze van a "klasszikushoz", azaz a hagyományos magyar-európai karácsonyi ételekhez. Kezdek azonban affelé hajlani, hogy ez gyakorlatilag megvalósíthatatlan, hiszen a "klasszikus", "hagyományos" karácsonyi fogások mind húsra épülnek, zöldséges karácsonyi étel mintha nem is létezne... :-( Szóval szívem szerint valami effajtát készítenék (s nem francia, olasz vagy netán indiai beütésű ételt - nagyon szeretem őket, csak valahogy a karácsonyhoz nem ezek illenek nekem). Mindenesetre nem adom fel, s kitartóan keresgélek tovább a receptek között.
    Egy szó, mint száz: kellemes érzéssel tölt el a tudat, hogy nemcsak én készülök, várom már az ünnepet gasztro-értelemben is :-) és nagy-nagy köszönet a linkekért :-)!

    Adéle

    VálaszTörlés
  4. Adéle!
    Klasszikusnak javaslom, nézd meg Bryanna Clark Grogan linkjét (a felsoroltak közt), mert nála például megdöbbenéssel láttam a karácsonyi töltött pulyka vegás verzióját.:-)Az úgymond hagyományos ízek valóban mind húsosak, talán a mákos guba és a vegás székelykáposzta még ami szóba jöhetne, de nálunk mondjuk azok nem igazán voltak megszokottak Karácsonykor. Indiait, olaszt stb. én se olyan szívesen ennék akkor... Azért majd számolj be róla a blogodon, ha összeállt a menü!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Siccike (és mindenki, akit érdekel egy vegás blog)!
    A blogom címe: http://dulmina.blogspot.com/
    Jó olvasgatást!

    VálaszTörlés
  6. Dulmina!
    Nagyon jó az oldalad, fel is tettem alinkjeim közé!:-)

    VálaszTörlés
  7. Szia Siccike,

    Nagyon tetszik a blogod. Én is csináltam egy hasolnót, a párom öntötte formába és együtt próbákgatjuk azt a rengeteg receptet, amit a barátoktól és könyvekből már összegyűjtöttünk. Nálunk a tejtermék (alternatíva megjelölésével) mehet, a tojás csak végső esetben megengedett.

    A weboldalunk címe: www.zoldalma.atw.hu

    Nagyon örülnék, ha betennéd a linkjeid közé. Én is megkérem a páromat, hogy csináljunk linkgyűjteményt is.

    Üdv,
    Osváth Anna

    VálaszTörlés
  8. Anna!
    Köszönöm a dícséretet!:-)
    Szívesen felteszem az oldalad a linkek közé. Nagyon tetszetős a lap, biztosan sokat dolgoztatok vele!

    VálaszTörlés