Oldalak

2007. november 6., kedd

Nem mindenkinek való a vegetáriánus étrend?!

Az utóbbi időben már kétszer is találkoztam a címben szereplő megállapítással, és ez némileg elgondolkodtatott...

A Természetgyógyász Magazin szeptemberi számában jelent meg egy cikk az Aschner-diétáról, mely arra a gondolatra épül, miszerint a vegetáriánus táplálkozás nem minden egyén számára ideális, főképp a sovány testalkatúakat helyezve előtérbe etéren....
Íme néhány idézet a cikkből:
"A sovány testalkatúak közül sokan bizonyára csodálkoztak már, hogy hiába a nyerskoszt és a barna kenyér, mégsem válnak életerősebbé. A bécsi orvos, Bernard Aschner már a XX. század elején tisztában volt ezzel.
A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a vékony, aszténikus testalkatúak ezzel a táplálkozási formával nem túl jól boldogulnak. Az erősen vegetáriánus és sok gabonával dolgozó kosztot többnyire érzékeny emésztőrendszerük nem túl jól tűri.
Ezt felismerve alakította Aschner ún. "tonizáló diétáját". Ez a módszer főként azoknak a pácienseknek javasolható, akik gyengeségi állapotokban és különféle érzékenységekben szenvednek. Többnyire aszténikus testalkatúakról van szó, akik karcsúak, gyakran fáznak, a lábuk sokszor hideg. A nők hajlamosak a hólyaghurutra, a férfiak inkább prosztatabántalmakra. Mivel esetükben általában nyirokgyengeség is fennáll, gyakran alakulnak ki náluk torok-fül-orr fertőzések, de a hörgőik is érintettek lehetnek."

Na, hát eddig, mintha szó szerint én és anyám (aki makrobiotikus és minden nap jógázik) mutatkoztunk volna be...:-) Amikor eddig elolvastam a cikket, teljesen magamra ismertem...
Aschner az alábbiakat javasolja az ilyen típusú embreknek:
- szükségük van mérsékelt húsfogyasztásra, heti egy-három alkalommal az elegendő vasmennyiség biztosításához;
- fogyasszanak csekély mennyiségű alkoholt, heti max 3-5 pohárral, ami segíti a vérképzést;
- szükséges a kielégítő zsírellátás az erősödéshez, de az állati eredetű zsírokkal takarékosan kell bánni;
- javasolt a mértékletes kávéfogyasztás annak aki szereti, mert náluk tonizáló és erősítő szerként hathat;
- fűszerekre van szükség a vérellátás és az emésztőrendszer serkentésére;
- kerülendő a sok tej, víz és gyümölcslé fogyasztása, mert a már amúgy is érzékeny gyomor számára inkább hátrányos lehet. Ezen kívül a tejfehérje fokozott fertőzésre való hajlamhoz, mandulagyulladáshoz és állandó orrduguláshoz vezethet.

Összegezve: Aschner azt vallja, hogy a vegetárius teljes értékű táplálkozás megfelelő lehet a diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek, reumatikus bántalmak szenvedő alanyainak, főleg ha testalkatuk atlétikus, vagy piknikus. Akár számos aszténikus testalkatú egyénhez is illik.
Nem javasolt azonban számukra, ha éveken át teljes értékűen táplálkoznak, sok nagy szemű gabonát fogyasztanak, ám mégis azt veszik észre, hogy nem érzik magukat igazán jól. Sokan azonban közülük mégis folytatják, mert mindenkitől azt hallják, ez az egészséges.... (és ez vagyok akkor én is..?:-) teszem fel magamnak a kérdést...)

Az idézett cikken kívül tegnap ugyancsak szembesültem ezzel a gondolattal, amikor a homeós dokinéninknél voltam elemzésen az allergiához való alkati szer megállapítása miatt.
Ő is felvetette, hogy lehet, el kellene gondolkodnom azon, minimális mennyiségben mégis szüksége van a szervezetemnek húsra, mert ha minden vegás ételféleségre reagálok valamilyen tünettel, akkor elképzelhető, nekem ez nem való...! Mert hogy végigvettük, miket eszem és mitől vagyok jól, és aztán kiderült, tényleg szinte mindennél produkálok valamit... Szerinte nem sok húst kellene ennem, hanem fokozatosan hozzászoktathatnám magam mondjuk heti 1-2 szelet csirkemellhez.
Én egyébként úgy vagyok a kérdéssel, hogy az utóbbi időben előfordult, amikor Babócának csináltam valami húsosat, megkívánta a szemem a húst.... Aztán volt, hogy picit bele is kóstoltam, de annyira ízetlennek és nem jóízűnek érzékeltem, hogy rögtön el is ment a kedvem a továbbiaktól.
Ha nagyon őszinte akarok lenni, tényleg van bennem olyasmi is, hogy sokmindent összeolvastam arról, mi az egészséges, és biztosan befolyásol (és arról is meg vagyok győződve, ebben nem vagyok egyedül:-), de amúgy továbbra se érzek olyan őszintén mély csábítást a húsevésre.
Amikor terhes voltam, előfordult többször is, hogy hosszú idő után megkívántam 1-2 szelet csirkemellet, és akkor meg is ettem, de akkor jól is esett... Most ilyen szintű késztetést viszont messzemenőleg se érzek...
Ugyanakkor tényleg nem mondhatnám magam energikusnak, mint régen, és tényleg könnyen előkerülnek mindenféle emésztőszervi problémák...
Kíváncsi lennék a véleményetekre, ti hogyan álltok ezzel a kérdéssel?:-)

11 megjegyzés:

  1. Szia!
    Talán meg kellene próbálnod, hogy javulnak e az eredményeid, ha bevezeted a kismértékű húsevést. Semmiképp se undorkodva állj neki, mert akkor nem fog ízleni. Önmagában nyilván nem sok íze van a húsnak, de hát erre valók a fűszerek. Én 2 évig kerültem a húsevést gimnazistaként, nem tett jót a biosz fakt. :) Most se sok hús kerül az asztalra itthon, persze ez annak is köszönhető, hogy nem tudom, hogyan kell elkészíteni, ezért is keresem a részletes recepteket a blogokon. De a gyerekért mindent elv alapján meg kellett tanulnom párat.
    A sok olvasás nem rossz, de kell egy kis idő és az infók szelekciója.
    Végül, ahogy a Nagypapám is mindig mondja, mindent lehet, de mértékkel! :)

    Kata

    ui: majd írj, hogyan döntöttél..

    VálaszTörlés
  2. Kata!
    Köszi a biztatást, mindenképpen beszámolok itt majd róla a továbbiakban is, merre tovább, már ha jutok egyáltalán valamire...:-)

    VálaszTörlés
  3. bennem is számtalanszor felmerült, h jó-e így.. aztán arra jutottam, h amióta vega vagyok, nem igazán voltam beteg (leszámítva talán 2 megfázást), és amíg a szervezetem nem jelez, h egyek húst, nem fogok. ha jelez, akkor viszont nem fogok foggal-körömmel ragaszkodni a húsmentességhez. és én is azt gondolom, h nem mindenkinek való a vegetáriánus étkezés. mindenesetre érdekes, amit írtál..

    VálaszTörlés
  4. Az említett cikk alapján nekem sem való a vega koszt. Ennek ellenére évek óta vegik vagyunk a párommal, én már egyetem alatt is az voltam 2-3 évig, aztán visszaálltam a nagyon kevés husira. Aztán jött egy olyan 3 hónapos kemény fizikai munkával töltött nyár, hogy naponta 2x ettem húst: az eredménye nagyon súlyos izületi gyulladás lett, és extra 8 kiló! Megundorodtam a hústól, azóta csak néhányszor ettem halat, rákot, kagylót, de ezektől meg a bőröm őrül meg és finoman szólva kiver a ragya.:) Amióta vegik vagyunk, a férjem allergiája mérséklődött, nekem csak akkor van torokgyulladásom, ha nagyon kimerülök valami miatt. A régi állandó gyomorpanaszaimnak rég vége. Szerintem az is nagyon befolyásolja az ember közérzetét, milyen minőségű vegi ételeket eszik, és emellett mennyi stressz éri naponta.

    nagyon szívesen értekeznék Veled a tapasztalatokról, ha van kedved.

    VálaszTörlés
  5. Nana!
    Igen, ezt a "hallgatok a testemre"-metódust még igencsak finomítanom kell magamban. Tény, hogy nagyon befolyásolom magam az olvasottakkal, felszedett infókkal...

    Vegamanó!
    Hát, ami a minőséget illeti, abban a "luxusban" van részem, hogy szinte csak biót főzök, eszünk (merthogy a sok-sok bio Mo.-n sztem sajna még mindig inkább a luxus kategóriájába tartozik...:-(, stressz meg szinte nem is ér, a Gyermek időnkénti zanziságain kívül:-).
    Az e-mail címem benne van a profilomban, oda tudsz nekem írni, ha jobban szeretnéd privátban. Én is szívesen veszem mások tapasztalatait!;-)

    VálaszTörlés
  6. Rám is illik a cikk leírása, kissé el is bizonytalanított, mert én mostanában kezdeném a vega étrendet, de elev beterveztem 1 max 2 alkamas húsevést hetente. Amúgy én még tervezek egy nap gyümi böjtöt minden héten, erről van tapasztalatotok?

    VálaszTörlés
  7. Gyuri!
    Semmiképp ne bizonytalanodj el!:-)
    Szerintem mindenképp tegyél egy próbát, és 2-3 hónap alatt érezni fogod az étrend Rád személyesen gyakorolt hatását, és onnan majd dönthetsz, hogyan tovább!
    Én egyébként 6 hónap valóban teljesen tudatos vegás étkezés után mondhatom, hogy visszatért a régi energikusságom, és az emésztési problémáim, az allergiával együtt jelentősen javultak!
    A heti egy gyümölcsnapot én csináltam korábban, és nagyon jó volt, de aztán volt egy időszak, amikor annyit fogyókúráztam, hogy már tiszta stresszes vagyok a nemevős napok gondolatától is!:-) Időnként azért méregtelenítő kúra részeként megcsinálom még.
    Sok sikert az átálláshoz!
    siccike

    VálaszTörlés
  8. A vegetariánus életmódot nem csupán egészségügyi vonatkozásában szabad nézni, hanem erkölcsi és spirituális vonatkozásában is. "Aki nem értékeli az életet, az nem éerdemli meg azt. Ezen állatok ivadékait elválasztják a szüleiktől, feldarabolják, barbár módon lemészárolják őket. Bár az ember az állatok királya, mégis borzalmas dolgokat művel. Mások élete árán élünk. Temetőhelyek vagyunk. Gyermekkoromtól visszautasítom a húsevést." Leonardo da Vinci

    VálaszTörlés
  9. Persze, azóta (azaz 2007. óta) már én is egyre jobban elmozdultam az erkölcsi és spirituális irányba, de idő kellett hozzá, míg idáig eljutottam...:-)

    VálaszTörlés
  10. Szia,
    kicsit más: felkaptam a fejem arra, hogy anyukád makrobiotikusan táplálkozik. Számomra azért érdekes, mert párommal mi is próbálkoztunk a dologgal, de időhiányában maradtunk inkább a vegán életmódnál. Úgy éreztem, sok benne a TILTÁS, meglehetősen szélsőséges és nagyon nehéz változatosan főzni. Persze, ha lenne saját makrós szakácsom, mint Madonnának...:-)
    Élvezettel olvasom a blogodat, és a héten már több vacsit is tőled merítettem. Köszönöm!
    Panka

    VálaszTörlés
  11. Panka!
    Hát igen, anyámnak is ez az egyik legfőbb panasza ezzel az étrenddel kapcsolatban, hogy nagyon nehéz változatosan főzni, mert nincs hozzá elég infója.
    Örülök, hogy találsz megfelelő recepteket! További jó böngészést-főzőcskézést!:-)

    VálaszTörlés