2008. január 11., péntek

Banános quinoa-kása (vegán)


A héten nagyon belelendültem a kásák kísérletezésébe, úgyhogy íme egy újabb verzió.

A quinoa (ejtsd: 'kinva') fehérjetartalma mintegy a húséval egyenértékű, ezért fontos vegás gyerekeknek! A kész kása állaga kicsit a köleshez hasonlított, ezért némiképp leturmixoltam Babócának, nehogy belekössön a kis magocskák rágnivaló állagába...:-) Elsőre bizalmatlankodott némiképp, de a banán felkeltette az érdeklődését, és utána már nagyon szívesen ette.:) Amúgy tényleg nagyon finom lett!:-)


Banános quinoa-kása
Hozzávalók (2 főre):
100 g quinoa
100 ml növényi tej (én rizstejet használtam)
100 ml víz
1-2 db (lehetőleg) bio banán
kis fahéj

A szitán, hideg vízben alaposan átmosott quinoa-t feltesszük főni a vízzel elkevert tejjel. Amikor forr, beletesszük az átmosott mazsolát, visszavesszük takarékra, és jó 15 percig főzzük. Közben ha úgy látjuk, nagyon elpárolgott volna a folyadék, felönthetjük még egy kis vízzel-tejjel, ameddig majdnem ellepi. Közben a banánt felkarikázzuk - vagy kicsiknek villával össze is törhetjük -, és a tetejére öntjük a kész kását. Banánkarikákkal és egy kics fahéj-szórattal díszíthetjük.

4 megjegyzés:

  1. én egyszer próbálkoztam a quinoa-val de borzalmas volt:D

    VálaszTörlés
  2. Katina!
    Az tény, hogy szerintem is van némi utóíze alapból, ahogy a kölesnek és az amarantnak is néha. Én ezt olyan "földes íznek" hívom.:-) A titka szerintem egyrészt a nagyon alapos megmosás folyó vízben használat előtt, a másik pedig az erőteljes ízesítés, édesen, vagy sósan.

    VálaszTörlés
  3. tudod, mire emlékeztetett még? a főtt kukorica aromájára
    óó utánaolvastam és rendesen meg lett mosva, az nem lehetett probléma valószínűleg intenzív ízesítéssel könnyebben fogyasztható, de felmerült bennem, hogy ha ennyire nem ízlik akkor minek erőltetni
    tuuudom tudom mintha receptre írná az orvos, olyan hasznos :P

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...