2008. január 20., vasárnap

Bögrés mákos süti - liszt nélkül (vegán)


Ezt a receptet először Lugosi Dóra könyvében olvastam, és egy ideje már dédelgettem magamban, hogy el kéne készíteni (közben találtam egy másik, tönkölylisztes bögrés mákos receptet a 'Gabonaételek' c. szakácskönyvben is, szerintem legközelebb az jön majd:-). Aztán a múlt héten Dulmina is rátalált, így ismét ihletet kaptam.:-) Már csak azért is, mert még Karácsonyról maradt egy jó adag mák, ami egyre sürgetőbb felhasználásra várt.
A férjem viszont nagyon nem csípi a mákot, mondván, hogy nagyon száraz... (komolyan, ettől már nagyon kivagyok...:-), a mákos gubát viszont megeszi...! Merthogy az el van áztatva vaníliás tejjel...:-)
A Gyermeknél nagyon változó a helyzet, a mákos köles-kását jóízűen megette, talán azért is, mert együtt daráltuk a mákot, a reform mákos gubát apa tejes feljavításával szintúgy szívesen.
Én magam viszont imádom a mákot!:-) (Például évek óta máktortát kérek a szülinapomra, és soha nem kapok, brühühü:-(
Fentiek miatt azonban nálunk elég rizikós mákosat készíteni, hacsak nem tudom épp szétosztogatni vendégeknek, vagy nem áldozom fel ismét magam az elfogyasztás érdekében.:-) Most úgy terveztem, hogy inkább majd szépen lefagyasztom. De nem került rá sor!:-))
A család ugyanis, a mákot rühellő apa, és a gyakran válogatós gyerek, csodák-csodájára mind a ketten nagyon szívesen ették! Pedig száraz volt!:-))))
Egy nagyon egyszerű receptről van szó, tipikusan az a féle, amikor mindent csak összeöntünk, és bármikor-bármivel kombinálhatunk.
Figyelem: rendkívül laktató! A kalóriatartalmáról meg ne is beszéljünk...!:-) Viszont rendkívül veszélyes, mert nagyon eteti magát!:-))
Ja, én még ráöntöttem kicsit a hétvégi csokikrémből is, úgyhogy ajaj, a kalóriák csak úgy pörögtek felfelé....


Bögrés mákos sütiHozzávalók (1 bögre = 2,5 dl):
1 bögre zabkorpa
1 bögre darált mák
1 bögre pehelymix/ natúr müzli
1,5 bögre mazsola
2 ek. búzacsíra
1,5 ek. őrölt szezámmag
1,5 ek. őrölt lenmag
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. méz/ nádcukor (aki az alapreceptet használja, szerintem tehet bele 3 ek. mézet is)
Én tettem bele még 0,5 cs. megmaradt kandírozott narancs- és citromhéjat is, az sokat dobott az édes ízén.
 
tökmag
dió

Az összes hozzávalót vízzel masszaállagúra keverjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. A tetejét dióval, tökmaggal bőven megszórjuk. 160 fokon kb. 45 percig sütjük. Idénygyümölccsel, vagy natúr, nyers almapürével tálaljuk.
Mi forralt bort ittunk hozzá, nyammm!:-)

6 megjegyzés:

  1. Örömmel olvasom, hogy csak elszántad magad a mákossütésre! Az meg még jobb, hogy családilag ízlett :-)

    VálaszTörlés
  2. Vicces, tegnap ezt akartam sütni! Nekem is megvan a 100 legjobb reformdesszert c. könyv, és az abban levő bögremákos már kipróbált, nagyon jó recept! Pedig én sem szeretem a mákot, mert száraz :)))) Viszont nagyon-nagyon hasznos!

    VálaszTörlés
  3. Vera, Dulmina!
    Szerintem lassan indíthatunk pályázatot 'bögrés mákos' kategóriában, tekintve, hogy akkor már min. 3 recept rendelkezésre áll.:-)))

    VálaszTörlés
  4. Én is barátkozom a gondolattal. Szerintem a mákos dolgok nagyon jó téli csemegék. Már sok helyen láttam bögrés-mákos receptet, most nekidurálom magam és meg is sütöm! Köszönöm az "impulzust"!

    VálaszTörlés
  5. Nana, Zöldalma!
    Tényleg indulhat a 'bögrés-mákos' pályázat!:-)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...