Oldalak

2008. január 19., szombat

Csokikrém vegánosan

 
Bevallom, egy ideig azt gondoltam/ hittem, hogy a reform- és vegán kajákba nem igazán fér már bele a csoki...:-) Aztán ahogy egyre jobban elmerültem a hazai és főként külhoni, a témát érintő receptekben, örömmel szembesültem azzal, hogy az étcsoki használata bizony "megengedett"!:-)
Ez a mai próbálkozásom abból a célból is készült, hogy 1. a férjem ugye a gyerekkel együtt az utóbbi időben többszörösen nem igazán értékelte a szerintük száraz (azaz nem krémes-szaftos) sütijeimet - amik pedig igenis finomak voltak!:-) -, 2. másrészt pedig a férjemtől immáron lassan 7 éve azt hallgatom, hogy ő a kanalas-krémes édességeket szereti, és miért nem csinálok sokszor olyat?:-)
A recept egy olasz vegán blogról származik, és eredetileg a 'mousse au chocholat', azaz csokihab (?) nevet viselte. Azonban ízlelése után nem igazán fedeztem fel benne azt a bizonyos mousse-hatást, ezért átkereszteltem csokikrémre.
Kicsit keserű lett... Jó, persze, keserű csokiból készült, de mégis, valójában elég keserű lett... Pedig tettem bele nádcukrot is. Meg nem lett olyan habos... Utána is néztem, milyen az eredeti csokihab, és itt elég részletes leírást találva, szembesültem vele, hogy vagy sok tejszín, vagy tojás felverve van benne. Nos, ebben csak 3 ek. szójatejszín volt, amit nem igazán sikerült habbá vernem az iciri-piciri mennyiség miatt (vagy nem voltam elég kitartó?:-). Szóval, nem adnám fel, tovább kellene próbálkozni, de jó lenne tojás nélkül...
Férjem bevágta szerencsére, Babóca azt mondta "ez keselyű"/ keserű, én pedig a kettő között voltam félúton...:-) Fahéj ízesítésű amarántos gabonatallérral ettük, ahhoz jól ment.
Ha van valakinek már esetleg bevált tapasztalata vegán mousse ügyben, szívesen várom!:-)
Dolcevitánál találtok néhány ígéretes (bár "hagyományos") mousse receptet, gyönyörű fotókkal!
A Bűvös szakácsnál pedig az "eredeti" részletes elkészítését.

Csokikrém vegánosanHozzávalók (4-6, ám inkább 6 főre, mert nagyon tömény, ezért egészen kis adagos kelyhekbe érdemes tenni) :150 g étcsokoládé (én a DM-es Alnatura bio étcsokit használtam, ami 2006-ban "nagyon jó" minősítést kapott egy ökoteszten)
2,5 dl szójatej
3 ek. szójatejszín, olyan ami habbá is verhető
nádcukor ízlés szerint (én 5 teáskanálnyit tettem bele, de sztem kevés volt...)
1 vaníliarúd/ vagy 1 cs. vaníliás cukor

Olvasszuk fel gőzfürdő fölött a kis darabokra tördelt csokit. Közben forraljuk fel a vaníliával elkevert tejet, majd folyamatos kavargatás mellett adjuk a csokihoz. Amikor teljesen egynemű lett a krém, cukrozzuk ízlés szerint. Verjük fel habbá a szójatejszínt, a krémet vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a tejszínt jól elkeverve. Öntsük kelyhekbe a kész krémet és tegyük hűtőbe legalább 2 órára fogyasztás előtt.

14 megjegyzés:

  1. Ha igazán jó és drága:) csokit szeretnél enni, akkor ajánlom a domori 100%-os csokit, amiben még nádcukor sincs, sőt semmi más csak kakaó és az ize is nagyon fini. 75 gramm, 1700 ft :).
    www.izlelo.hu
    itt van informácio rola. Sajna az ára miatt csak "ünnepnap" eszek én is..

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Mostanában szívesen olvasgatlak, még csak épp elkezdtem ismerkedni a reformkonyhával. Tetszik, ahogy főzöl, és igyekszel a legjobban kihozni a rendelkezésedre álló alapanyagokból!
    Kata blogját rosszul linkelted, gondoltam, felhívom a figyelmed erre. A bejegyzés linkje már jó, így mindenki odatalál, akit érdekel. :)
    Anikó

    VálaszTörlés
  3. A Vepy gabonatallérjait már én is felfedeztem :-)!
    Nagy kedvencem a fahéjas, de az almarostosat is nagyon kedvelem.
    A hajdina-medáljukat is próbáltam már - elősször fura volt az íze, de a harmadik-negyedik kis medál után, már élvezettel falatoztam...
    Szóval, nekem nagyon bejönnek ezek a termékek... az a jó bennük, hogy se nem édesek, se nem sósak és fini ropogósak!

    Legújabb felfedezményeim még az utóbbi időszakban: a bio kölesgolyó és a bio buláta. Egy kimondottan babás-mamás honlapon (sajnos már nem emlékszem, melyik volt az) azt olvastam, hogy a bio buláta nagyon-nagyon egészséges: kimondottan ajánlották kisgyerekeknek pl. gyümölccsel fogyasztva.

    Adéle

    VálaszTörlés
  4. László!
    Jó kis hely ez az 'Ízlelő'!:-) Tényleg nem semmi a Domori csoki ára! És tényleg nincsen keserű íze, ahoyg írják?
    Mert nekem az étcsokikkal ez az egyik legnagyobb "bajom", hogy a korábbi tejcsokis kedvenceim után nekem nagyon keserűek...

    Anikó!
    Köszi a jelzést, a linket javítottam!:-)
    Örülök, hogy tetszik a blog, nyugodtan oszd meg, ha főztél esetleg valami jót a receptekből (vagy ha nem jót azt is!:-)!

    Adéle!
    Gabonatallérból azt hiszem egy 'Lina' márkanevű, szlovák termék, amit vettem, ezt találtam a bioboltban. Nagyon jó, hogy nincsen benne semmi tartósító, és egyéb, illetve édesítő se gyakorlatilag. Elsőre nagyon íztelennek tűnt, de aztán 2-3 darab után kifejezetten ízlik.:-)
    A kölesgolyókat nem annyira vettem, mert a natúr ízű is sózott, a babáknak pedig az annyira nem javasolt. A buláta? háááát, ha nagyon őszinte akarok lenni, az nekem elég fűrészporos ízű:-),vettem belőle többször is, de aztán mindig valahogy a kukában landolt egy idő után, mert nem nagyon tudtunk vele megbarátkozni...:-( Viszont akinek ízlik, biztosan jól jár vele, mert tényleg egészséges!
    siccike

    VálaszTörlés
  5. Kedves Siccike!

    Gabonatallér-ügyben ugyanarra gondolunk.
    Megnéztem a csomagolást és rajta a "Línia" és a Vepy felirat is szerepel.

    Ha van kedved, s időd, részletesen olvashatsz - sok más mellett - ezekről a termékekről a www.nassolni.hu oldalon.
    Azért átküldöm azt a linket is, ahol konkrétan ezekről a gabonatermékekről van szó (amikor bejön az oldal, a cég müzliszeletei látszanak, de ha kicsit lejjebb görgetsz, már láthatod is a gabonatallérkákat).
    http://nassolni.hu/?p=termek_lista5&csop=4

    A cégnek egyébként vannak még termékei, amik itt nem is szerepelnek, pl. a kukorica- és rizsmedál.

    Én tényleg azért kedvelem nagyon ezeket a ropogtatnivalókat, mert a gabonán kívül sem tartósítószert, sem állományjavítót, sem sót, sem cukrot nem tartalmaznak. S ízre is bejönnek!
    Bár nekem a buláta is ízlik :-))))!

    Adéle

    VálaszTörlés
  6. Adéle!
    Köszi a linket, úgy látom érdemes lesz a többit is kipróbálni!:-)
    siccike

    VálaszTörlés
  7. Én még csak 14 éves vagyok de naogyon szeretem az egészséges dolgokat. És a Vepy Líniák-ból pedig szinte mindennap megeszek egy zacskóval. Imádom és szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia www.nassolni.hu

    VálaszTörlés
  8. Nekem a legújabb kedvencem a vepy fit kukorica hamlettek. Van csokis is és tényleg nagyon finom. próbáljátok ki!

    VálaszTörlés
  9. Névtelen!
    Köszi a tippet!:-) Azért a napi egy zacskó nem kis teljesítmény!:-))

    VálaszTörlés
  10. Képzeljétek el, nem tudom hol, de valahol kaptam VepyFIT kölesszeletet is. Mivel még nem ettem kölest, kicsit tartózkodva kóstoltam meg, de a kellemes íz meglepett. Kicsit félve adtam a porontyaimnak is, csak a szemem sarkából sandítva rájuk. Az első harapás után vártam a döbbenetet, de döbbenet sehol. Aztán meglepetés nálam: porontyaim még kértek belőle, sőt a tengeri sós változatot önállóan is el kezdték eszegetni.

    VálaszTörlés
  11. Konklúzió, hogy most már tényleg utána kell járni ennek a Vepyfitnek, bár én eddig talán egy bioboltban ha láttam...

    VálaszTörlés
  12. Turmixold össze sült sütőtökkel és olyan krémes lesz hogy csak na:-)

    VálaszTörlés
  13. Szia!

    Szerintem próbáld ki kókusztejjel (Ázsiai üzletekben kapható, csak víz és kókusztej van benne, olyan az állaga, mint a tejszínnek, lágy, kellemes, zsíros. Nem Alpro kókusztej, zöld doboza van.)

    VálaszTörlés