2008. január 24., csütörtök

Gesztenyés csicserileves (vegán)

Ez egy nagyon egyszerű, noha elkészítésében semmiképp se a villám-kategóriába tartozó télies-őszies leves.:-) Leginkább a sok áztatási és főzési idő, ami hosszúra nyújtja, de megéri!:-) A gesztenye és a csicseri együtt különleges ízvilágot kölcsönöz neki, nem beszélve arról, hogy a csicseriborsó fehérjetartalma szinte a húséval egyenértékű!!! A kész levesnek így nagyon magas a tápanyagértéke, és igencsak laktató is! Babóca elsőre elég gyanakodva tekintett ismét a "csicsejibojsója", aztán bele is ízlelt, majd kiköpte... Majd jött anya a botmixerrel, pürésített, bele néhány rizsgolyó és ette. Nem túl nagy lelkesedéssel, de éhes volt, úgyhogy evett belőle.:-)
Aztán másnap még mindig jó nagy adag volt a gríz-gnocchiból, így a pürésített leves rákerült arra, mint mártás.:-)) Na, mondanom se kell, ami alatt nudli rejtőzik, az jöhet ugye, így jó nagy adag bekebelezésre került.:-)) Némi csellel, de mégis nagyon egészségeset evett a gyerek!:-)

Gesztenyés csicserileves
Elkészítési idő: 12 óra áztatás + 3 óra főzés!
Hozzávalók (4 főre):
25 dkg száraz, előzőleg 12 órát áztatott csicseriborsó
20 gesztenye (lehet fagyasztott is)
1 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyemzöld
4 ek. olívaolaj
10 dkg hámozott paradicsom (pl. Mutti konzerv - Auchan)
só, bors

A beáztatott csicserit lecsepegtetjük, leöblítjük és só nélkül 2 órán át vízben főzzük, ezután újra lecsöpögtetjük, a őzővizet pedig félretesszük. A gesztenyéket bemetsszük, sütőben megsütjük, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk (én ezt a folyamatot kihagytam, és fagyasztottat használtam). A fokhagymát megtisztítjuk, és feldaraboljuk a petrezselyemmel együtt, majd kevés olajon kissé megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a gesztenyét, kis ideig sütjük, majd a paradicsomot és a lecsepegtetett csicserit is beletesszük, sózzuk, borsozzuk. Kb. 5 perc után felöntjük 2 liternyi főzővízzel (amelyben a csicseri főtt), és a forrástól számított 1 órát főzzük, időnként, ha szükséges, további vizet adva hozzá.

Pirított/ grillezett kenyérszeletekkel tálaljuk.

Forrás: Nők Lapja Konyha / Tél 2007.
Ebben a számban egyébként egész jelentős fejezet van reform, illetve hüvelyes-ételekkel!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...