2008. január 12., szombat

A magyarok 53-54 százaléka vásárol bioélelmiszert

Az alábbi cikkben említett százalék számomra elég hihetetlenül magasnak tűnik, de legyen így, és éljen!:-)
A legkedveltebb bioélelmiszerek a zöldség, gyümölcs és tojás Magyarországon, ami megegyezik az uniós átlaggal. Amíg azonban az EU-ban a fogyasztók csaknem kétharmada vásárolja kisebb-nagyobb rendszerességgel a három termékcsoport biováltozatát, addig Magyarországon csupán 53-54 százalék ez az arány.

A Nielsen piackutató vállalat 46 országban, az internethasználók körében végzett felméréséről szóló közlemény szerint a legtöbb magyar saját egészsége érdekében vásárol kisebb-nagyobb rendszerességgel bioterméket. A közlemény szerint világszerte egyre többen kedvelik a biotermékeket, de magasnak tartják azok árát. A biot nem vásárlók közül minden második válaszadó a drágasággal indokolja tartózkodását.
A megkérdezett internethasználók 48 százaléka azért vesz biotermelésből származó enni- vagy innivalót, mert egészségesebbnek tartja. Ebből a szempontból legnagyobb aránnyal a görögök és a spanyolok, illetve a lengyelek vezetnek. A magyar 51 százalékos mutató szintén meghaladja az európai átlagot.
Második leggyakrabban említett fő szempont a gyerekek egészsége. Itt a magyarok tartják az Európa-rekordot, mivel a válaszadók 26 százaléka említette ezt az okot. Az európai átlag 16 százalék.

4 megjegyzés:

  1. Azért itt nem a teljes lakosságról van szó, hanem csak az internethasználókról. Úgy is mondhatnánk, hogy "a felmérés nem volt reprezentatív". Úgy sejtem, a nem internethasználókat is megkérdezve nem lenne ilyen magas az arány. De azért éljen! :-)

    VálaszTörlés
  2. Dulmina!
    Igazad van, az internethasználók köre valóban nem reprezentatív! Valahol korábban mintha az egész lakosságra kivetítve egy 20%-os arányt olvastam volna, és az már reálisabbnak tűnik...

    VálaszTörlés
  3. Tegyük hozzá, hogy az internethasználók jó része kisgyermekes anyuka, aki egészen a gyermek fél éves korától 1 éves koráig vásárol bioterméket: konkrétan bio üveges bébiételt. Másról nemigen lehet szó, a biopiacok és bioboltok forgalmát tekintve. :(

    VálaszTörlés
  4. Vera!
    Én azért a bipiacon sok kisgyermekes anyukát is láttam ám, de tényleg!:-) Mondjuk én is ahhoz a táborhoz tartozom, aki azt vallja, ha nem lenne olyan drága, talán többen vennének biót. Vagy mégsem?...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...