2008. január 24., csütörtök

Szejtánpörkölt bulgurral (vegán)

Ez a pörkölt valójában nekem készült...:-) Merthogy Férj nagyon kérte, csináljak már neki valami húsosat... A fagyasztóban volt még karácsonyról egy kis marhahús, úgyhogy csináltam marhapörköltet, életemben először... Szerinte nagyon finom lett, sőt az "isteni" jelzővel ihlette.:-)) (azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy kicsit megkóstoltam a levét, mégis legyen fogalmam arról, hogyan fűszerezzem, és utána egy fél napig kifordulni készült a gyomrom a torkomon...).
A pörköltet apa kezdte enni, aztán a Gyermek is megkóstolta, és sajnálatomra neki is úgy bejött, hogy egy igen csak nagy adaggal bevágott belőle! Mindezt tette este 7 után, melynek következménye az lett, hogy éjjel kettőkor kipattant a szeme, közölte, hogy nem tud/akar aludni, és ő mesefilmet néz, meg küldjünk sms-t, meg együnk szülinapi tortát tüzijátékkal és társai...:-)) A Drágámnak annyira megfeküdte a gyomrát, hogy teljesen felborult a bioritmusa.:-( Ja, és persze Férj is jól kifeküdt a marhapörkölttől, mondván olyan ritkán van nálunk ilyesmi, hogy jó nagy adagot be kell vágni belőle...:-)
Mondanom sem kell, nekem a szejtánpörkölttől nem volt semmi hasonló jellegű problémám.:-) Továbbá pozitív tapasztalatom volt, hogy sikerült a szejtánt végre egészen puhára főzni, és nem volt olyan rágós, kemény, mint korábban. Mondjuk sült szejtánt használtam, nem tudom, volt-e köze hozzá...
Ja, a szejtánpörköltbe ezek után persze bele se kóstolt egyik se...:-(


Szejtánpörkölt
Hozzávalók (4 főre):
600 g szejtán
2 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk. piros paprika
borsikafű, majoránna, őrölt kömény (ezekből jó bőven, min. 2-3 csipettel, hogy ízes legyen)
2-3 ek. olívaolaj

télen 1-2 ek. paradicsompüré, nyáron 2-2 db zöldpaprika és paradicsom

Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk és felengedjük kevés vízzel. Apró kockákra vágott szejtánt rakunk bele (tényleg jó apróra vágva, mert főzés közben magába szívja a vizet és jól megduzzad!), fűszerezzük, sóval ízesítjük. Paradicsompürét (vagy paprikát és paradicsomot nyáron) adunk hozzá, majd az egészet készre pároljuk.
Főtt bulgurral, vagy tönkölynokedlivel tálaljuk.

Alaprecept: Gabonaételek

5 megjegyzés:

  1. Na azt hiszem megalkottad a világ számomra legjobb vega kajáját :) Bulgur és szejtán pont a két kedvencem, nagyon jól mutatnak a képen is!

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, kétszer ment el!:-)

    VálaszTörlés
  3. Én nem értem hogy miért ne ehetne az a gyerek húst, ha ízlik neki és megkívánja. Egyáltalán nem biztos hogy azért kelt fel éjjel, mert húst evett, hanem mert 7 után nagyon bekajált. Ez előfordul szerintem bárkivel, és nem függvénye a húsevésnek.

    Nem csoda hogy mindketten telezabálják magukat marhapörkölttel, ha már "nagyon kell kérni"....

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...