Oldalak

2008. január 14., hétfő

Tönkölyös márványkuglóf (ovo)

Úgy látom, az elmúlt héten nem csak nálunk, hanem másoknál is kalácssütés zajlott:-) (pl. Maci, Piszke). Az én verzióm egy tönkölyliszttel és repceolajjal készült márványkuglóf. Az eredeti verziót egy német, egészséges táplálkozással foglalkozó havilap, a VIVA! oldalairól vettem, amiben éppen a különféle olajokról indult egy sorozat. A januári számban a repceolaj volt az első fellépő.
Erre a magazinra egyébként tavaly ősszel bukkantam egy újságosnál és szerintem nagyon jó!!:) Vannak benne húsos receptek is (de azok is egészséges verzióban), és egy külön fejezet vegásoknak minden hónapban. Ezen kívül sok érdekes, lényegretörő cikk az egészséges táplálkozás egyes részleteiről. Nálunk olyan Inmedio újságosoknál lehet kapni, ahol sok idegen nyelvű lapot is árulnak (én pl. a Váci u.-ban leltem rá). 895 Ft és legközelebb január
28-án jelenik meg. Szóval, németeseknek szerintem érdemes belenézni!:)

Visszatérve a kuglófra, szerintem, és a házon kívüli kóstolók szerint finom lett. A repceolaj enyhén diós ízt is kölcsönzött neki. A házon belüliek, mint Férj és Gyermek, viszont nem igazán fogyasztották, mondván nem krémes, leveses süti, hanem száraz.... Babóca pl. azt mondta miután belekóstolt: „Ezt anya eszi!”:) Egy kekszet is csináltam az elmúlt napokban, ami ugyancsak hasonló sorsra jutott, úgyhogy egy időre hanyagolom a „száraz” sütik készítését…:)
Formailag kicsit amorf lett a kuglóf, mert életem első kuglófjaként nem elég alaposan kentem el a tésztát, és a formából kifordítva nem állt meg igazán, mert a másik fele nagyon felfújódott. Úgyhogy nem „felborítva” tálaltam.:)
Legközelebb szerintem kipróbálom Vera
narancsos tönköly-kuglófját, amikor pl. vendégeink lesznek és nem kell megint nekem mindet megennem (mert különben győzzek fogyókúrázni…:)

Tönkölykuglóf márványosan
Hozzávalók:
4 tojás (én ezt 2 tojás + 2 ek. szójalisztre módosítottam, mert nagyon sok tojást ettünk az utóbbi időben…)
200 g nádcukor (nálam ez 100 g mézre módosult, de figyelmen kívül hagytam, hogy viszonylag sok keserű kakaópor is került bele, így legközelebb min. 150 g mézet használnék)
2 cs. vaníliás cukor (vagy kávédarálóban megőrölt vaníliarúd)
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 cs. bio vaníliapuding (pl. DM Alnatura termék)
Összehasonlításképp a dr Oetker vaníliapuding összetevői: kukoricakeményítő, kristályvanillin, aromák és ételszínezők!
A DM Alnatura: kukoricakeményítő
, vaníliakivonat, Bourbon vanília)
1/2 cs. foszfátmentes sütőpor
150 ml hidegen sajtolt repceolaj
4 ek. keserű kakaópor
2 ek. tej (én rizstejet használtam)

A tojást a cukorral, a vaníliával és 6. ek meleg vízzel mintegy 7 percig keverve a robotgéppel fehér habbá verjük. A lisztet a pudingporral és a sütőporral levegyítjük, a tojáshabra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük. Hozzáadjuk a repceolajat is (ez egy kis időbe beletelik, amíg az olajat a lisztes masszával egyenletesen elvegyítjük). A tészta felét egy kizsírozott kuglófformába öntjük (22 cm átmérőjű). A kakaót a maradék tésztára szitáljuk és a tejjel elkeverjük. A sötét tésztát is a formába kenjük és egy villával spirálos csíkot húzunk a formába, hogy keveredjen a két színű tészta. 180 fokra előmelegített sütőben (gázsütőnél 2-3-es fokozat, légkeverésnél 160 fok) az alulról második sínre tesszük és 15-50 percig sütjük. A végén a süteményt 15 percig a formában pihentetjük, majd sütőrácsra kiborítva hagyjuk kihűlni. Egy kis porcukorral, vagy kakaóval elkevert porcukorral meghintve tálalhatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Tegnap megalkottam a leírt eredeti recept szerint a kuglófot. Persze aznnal meg kellett kóstolnom. De még jó, hogy maradt mára, picit puhult, omlósodott a tésztája...fincsi (nyam)!

    VálaszTörlés
  2. Szaffi!
    Nagyon örülök, hogy siker koronázta az első próbálkozást!:-)

    VálaszTörlés