Oldalak

2008. március 31., hétfő

Egy rövid bejelentkezés...

Hát, mostanság megint nem túlzottan megy a főzés...:-(
A leginkább most Babóca betegsége miatt...:-( Bekapott valami nagyon durva szájfertőzéses vírust, ami miatt 5 napja 39-40 fok körüli lázzal küzdünk, mára pedig tele lett Szegénykémnek a torka, szája, nyelve hatalmas fehér hólyagokkal.:-((( Ezek miatt elég nagy fájdalmai vannak, se enni, se inni nem tud, nyelni is egyre nehezebben, aludni se, többnyire óránként felébred a fájdalom miatt éjjel-nappal... A mi tartalékaink Férjjel pedig ugyancsak vészesen fogynak, mert akinek van gyereke, az tudja, milyen küzdés megy ilyenkor egyrészt a szegény gyerekkel, másrészt a saját fáradtságunkkal... Ráadásul a doki szerint ez elég elhúzódó több hetes kikászálódás is lehet...:-((( Na, jó, ne kondicionáljuk magunkat!
Pedig Á-Baba legutóbb 1 évvel ezelőtt volt úgy erősebben beteg (hányás-hasmenés), előtte pedig ugyancsak 1 évvel, 3 hónaposan nyűglődött 6 hétig egy asztmatikus hörghuruttal. És mindig márciusban... Hmhmhmhm, Anya, lenne ezen mit oldani! (mármint mondom ezt magamnak!). Mondta is a gyerekorvos, hogy ő ált. évente egyszer látja Babócát, de akkor aztán mindig belehúz!:-(((
Emellé párosul, hogy én olyan szinten érzékeny lettem a frontokra mióta terhes vagyok, hogy legutóbb a múlt héten azt hittem kinyúlok, olyan rosszul voltam (fáradtság, hányinger, egyebek). Aztán mióta meleg van, megint jobb...
És ahogy Murphy dolgozik, én 1 év után az elkövetkező két hétvégén tartok tanfolyamot, amire egy csomót készülnöm kellene...
Szóval, a receptek és a fotók, meg a sok írogatós ötlet gyülekezik (az energiahiány miatt elcseszett, rosszul sikeredett kaják pedig még inkább), csak még azt nem tudom, mikor kerülnek ki a blogra...:-((( Brühahaa.-((
Fontos: a 'Piszkozatok' mappám a mailjeim között tele van a sok megkezdett, és be nem fejezett válaszlevelemmel, ezért itt kérek mélyen meghajolva mindenkitől elnézést, akinek még nem írtam vissza, nagyon igyekszem behozni a lemaradásaim!!!!

2008. március 25., kedd

Medvehagyma-felvonás I.: medvehagyma -pástétom


Hát, igen, hozzánk is beköszöntött a medvehagyma...:-) Bevallom, ezidáig én nem is hallottam erről a növénykéről, csak idén először, a többi kedves bloggertárs receptjeit olvasgatva. Aztán kapóra jött, hogy az egyik bio házhozszállítónál újdonságként jelent meg a medvehagyma, így be is rendeltem belőle egy csomaggal (490 Ft volt egy hatalmas csokor).
A medvehagyma értékeiről én most nem írogatnék nagyon, megtette előttem Ízbolygó és Fűszeres Eszter is beható részletességgel, úgyhogy őket mindenképp ajánlanám a téma iránt érdeklődőknek!:-)
Az első próbálkozás egy pástétom volt, melynek receptjét a Kismama Magazin márciusi számában találtam, és egy névnapi ebéd előételeként szolgáltam fel frissen sült és pirított házikenyérrel. Nagy sikert aratott, mert a résztvevők közül mindenki éltében először kóstolta, látta!:-) Slusszpoén volt, hogy ugyanarra az ebédre egyik sógorom (aki kertészmérnök), egy szép adag cserépbe ültetett medvehagymával érkezett, mint ajándék!!:-))) Jobban nem is tudtak volna időzíteni!:-) Náluk a kertben nő, abból vett ki néhány hagymát. Ma pedig kiültettük a mi kertünkbe a cserépből, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle!

A pástétomot pirítóssal és gabonakolbásszal Babóca is rendkívül lelkesen falatozta!:-)

Íme néhány további medvehagyma-recept a kedves bloggertársaktól (és még sok egyéb recept a medvehagymát a keresőbe írva!):

Medvehagyma - leves / Veránál
Zöldségfasírt medvehagymás krumplival / Katánál
Kendermagos-medvehagymás tönkölypogácsa
Medvehagyma-saláta
Medvehagymás burgonyapüré / mind a 3 recept Govindánál
Medvehagymás sült ricotta / Rossa Melanál
Csicseriborsó medvehagymával / Mézesmadzagnál

És íme egy Rossa Mela által készített további összefoglaló a blogos medvehagyma-linkekről!

2009. márciusában, azaz az ültetés után 1 évvel pedig ilyen lett a cserepes medvehagyma a kertben:-)

Medvehagyma-pástétom
10 hónapos kortól
Hozzávalók (kb. 50 dkg pástétomhoz - ami nagyon sok!):
25 dkg hántolt napraforgómag
1 csokor medvehagymalevél
1 bio citrom leve
1,5 dl víz
4-5 ek. olívaolaj

Aprítógéppel, vagy darálóval őröljük egészen finomra a napraforgómagot. A megmosott, lecsepegtetett medvehagymaleveleket vágjuk csíkokra. Melegítsünk meg egy lábasban 2 ek. olívaolajat, dobjuk rá a medvehagymát, és kevergessük, amíg meg nem fonnyad. Ha már kissé kihűlt, tegyük aprítógépbe és pépesítsük, aztán keverjük hozzá a darált napraforgóhoz. Locsoljuk meg citromlével, öntsük hozzá a maradék 3 ek. olajat, és annyi vizet (kb. 1,5 decit), hogy kenhető állagú krémet kapjunk. Hűtőben, fedett edényben legalább 1 hétig eláll!

További tippek:

- a medvehagymát tehetjük még salátába

- szórhatjuk túrókrémes kenyérre

- keverhetjük levesbe, körözöttbe, sajtkrémbe;

- 10 hónapos kortól adható pl. zöldségpürébe turmixolva is;

- mivel csak márciusban kapható, érdemes nagyobb mennyiséget venni, és vékony csíkokra felaprítva, vagy megpárolva lefagyasztani!

Megjegyzés: bevallom, én nagyon siettem a pástétom készítésekor, ezért igen felületesen olvastam a receptet, így se víz, se plusz olaj nem került bele, de így is nagyon finom lett!:-) A plusz olajjal amúgy is érdemes óvatosan bánni, kóstolgatni közben, mert a napraforgó elég olajos, így nehogy túlzottan megterhelje a mi, vagy a baba gyomrát!

2008. március 17., hétfő

Ünnepi barna kalács (vegán)

Találtam egy reform ünnepi kalács receptet, és gondoltam próbára teszem így Húsvét előtt. Az eredmény felemásra sikeredett, mivel egyrészt az eredeti tejes-tojásos volt, én pedig veganizáltam, másrészt tippem szerint elkövettem néhány hibát a készítés közben... Pl. túl sokáig kelesztettem, így némiképp megkeseredett a tésztája, illetve nem volt itthon elég szójajoghurt, ezért a tészta is kissé tömör, kemény lett...:-(
A megadott cukor mennyisége kevés volt nekem bele, gyakorlatilag csak a a mazsola édesítette, ezért legközelebb mindenképp több nádcukrot, vagy még inkább mézet tennék bele!
Az eredeti cím úgy hangzik, hogy 'Ünnepi, barna foszlós kalács', ezért megadom az eredeti receptet is további próbálkozásokhoz, mert nekem foszlós sajna egyáltalán nem lett, de a tojásokat is kihagytam belőle... Lekvárral viszont teljesen fogyasztható volt.
Bevallom, most némiképp azon gondolkodom, hogy bio fehérlisztből sütök majd kivételesen húsvéti kalácsot, hogy a 'régi' ízeket felidézzem.:-)
A minap bukkantam rá egy híres vegaíró, Bryanna Clark Grogan blogján egy húsvéti kalácsajánlóra (magyar mákos kalácsot ajánl!:-)
A hagyományos receptek reformosításához Dulminánál találsz még nagyon hasznos tippeket!
Ünnepi barna kalács
Hozzávalók (2 kisebb, vagy 1 nagyobb kalácshoz):
0,5 kg teljes kiőrlésű Graham liszt
0,5 kg durumliszt - ennek hiányában 1 kg Graham liszt (én csak grahammel csináltam, de valszeg fele durummal könnyebb lenne a tészta...)
5 dkg élesztő
7 dkg vaj (növényi margarin)
0,5 l aludttej (én
szójajoghurtot használtam)
1-2 dl tej (növényi tej)
1/2 mk. só
3 ek. barna cukor
5 dkg mazsola
csipetnyi reszelt gyömbér
1 csapott mk. fahéj
2 tojás (nálam 2 púpozott ek. szójaliszt)
1 tojás a megkenéshez (én vízzel elkevert nádcukorral kentem be)

búzakorpa

A graham lisztet átszitáljuk, a korpát félretesszük. Összekeverjük a dagasztótálban a kétféle lisztet, közepén egy mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és ráöntünk 1 dl langyos szójajoghurtot (aludttejet). Liszttel megszórjuk, és konyharuhával letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Közben felverjük a 2 tojást (én ugye a szójalisztet kevertem a többivel), hozzáadjuk a sót, barna cukrot, a többi langyos aludttejet (sz.joghurtot), tejet és mazsolát, fűszereket. Mindezzel jól összedagasztjuk. Ha már jó sima a tészta, a dagasztótál oldalára locsolgatva, és onnan apránként beledolgozva hozzáadjuk a langyosra olvasztott vajat is. Ezután addig dagasztjuk, amíg a tészta a kezünkről is, a táltól is el nem válik. Meleg helyen, kb. 36 fokon a duplájára dagasztjuk (vagy 50 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát). Amikor megkelt, könnyedén átgyúrjuk, 6 cipóra osztjuk, mindegyikből hosszú fonatot sodrunk, majd 3-3 fonatot két kalácsba összefonunk. Készíthetünk egy nagy kalácsot is, ekkor csak 3 cipót szakítsunk, és a három vastagabbra hagyott ágat fonjuk össze. A kalácsfonást a kiszitált korpával megszórt gyúródeszkán végezzük, így a korpa külön díszíteni fogja kalácsunkat. A kalácsokat előzőleg vékonyan beolajozott formába/ tepsire tesszük, letakarjuk, újrakelesztjük, felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 35, illetve 45 percig sütjük. Akkor sült át a kalács, ha megütögetve jellegzetes, tompa, döngő hangot ad.

Forrás: D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei

2008. március 13., csütörtök

A MOKKA Étterem

Babóca születése óta nem sok alkalmunk volt/ van Férjjel kettesben, nyugodtan vacsorázni, ezért azt találtuk ki, hogy évente legalább kétszer (tavasszal házassági évforduló, és ősszel a megismerkedésünk címén:-) kiválasztunk egy csilivili éttermet és dőzsölünk.:-)) A tematika az volt eredetileg, hogy a Népszabadságnak megjelent egy a 100 legjobb magyar éttermet felvonultató kiadványa, abból kiválasztottuk az első 20-as listáról a szimpibbeket, és alkalmanként egyet felkerestünk.
A Mokka talán nem is szerepel a listán, de a marokkós dizájn miatt már régóta szerettem volna elmenni, majd Férj nemrégiben üzleti ebéden vett itt részt, és nagyon dicsérte.
A múlt vasárnap aztán felkerekedtünk egy görbe napra, majd ebédre a Mokkában.

A hely kívülről valahogy sokkal csalogatóbbnak tűnt, belül valahogy túl sötét nekem (állítólag decemberben festették át ilyen sötétlilára a falakat, korábban fehér-bordó volt, ami nekem sokkal jobban tetszett...). Nem rossz, de olyan sötét... Nekem a legjobban a mosdók és wck, illetve a marokkói csillárok tetszettek!:-)) /lsd. netes fotóalbum/

A felszolgálás nagyon profi, kellően kedves, de nem túl nyálas.
És a kaja...
Végösszegként 15.500 Ft-ot (+borravaló) fizettünk kettőnkre... Hát ja, nagyon nem kevés, de egy évben kétszer dőzsölünk ugye...:-)

Amiket választottunk:
ELŐÉTEL: nem voltunk túlzottan éhesek, ezért szerettünk volna valami egyszerű falatkát enni, ki is választottunk humuszt (csicseriborsókrém) pirítóssal.

Majd a jött a pincércsajszi, és megtudtuk, hogy a humusz (is) a Tapas-tál részét képezi, amire legalább 6-féle tapast választani KELL, külön nem rendelhető... Az étlapon mondjuk úgy szerepel, hogy válsztható, és nem kötelező...
Tanakodtunk némiképp, majd miután a csajszi győzködött, hogy ezek tényleg minimális falatkák, belevágtunk...

Gyorsan hozzáteszem, hogy egy 'tapas' 700 Ft, és ebből ugye 6-ot! Majd ahogy most a neten bogarásztam az étlapjuk, kiderült, hogy a tál alapjaként szereplő kenyér + 2 szósz még + 700 Ft!
Ez az egész valahogy nem hagyott túl korrekt érzést bennem...

Mielőtt kihozták a tálat, megjelent a csajszi friss kenyérrel + egy mustáros másrtással és olívaolajban pácolt fokhagymagerezdekkel, mondván, ez az elő-előétel... Na, ja, ha ezt tudtuk volna, tapast ugye még előételnek nem rendelünk...
Pozitívum, hogy a fehér kenyér mellé barnát is hoztak, a mártás és a fokhagyma nagyon finom volt!

TAPAS-TÁL:
- salátaalap
Hát, ez kérem olyan zacskós előretisztított salátakeverék volt, melyben a saláta jelentős része már rothadásnak indult, sötétzöld és nyálkás volt... NO KOMMENT!
- kemencében sült kenyér: ez isteni finom volt, sok oregánóval, és aszalt paradicsom darabkákkal, talán számomra az ebd legjobb része!:-)
- édes chili szósz + thai lime-os mártás: mindkettő finom.
- fetás koktélparadicsom
- humusz: íze semmi nem volt...
- lime-mentás padlizsánkrém: mint az előzőnél, íze semmi, mentát csak dísznek láttam rajta, a lime-ot keresve sem találtam...
-tavaszi tekercs: ízre nem rossz, de csöpögött az olajtól...
FŐÉTEL
Férj igen sokat fáradozott, hogy valami egyszerűbb húst (pl. csirkét) találjon magának, többnyire halféleségek, tengeri herkentyűk stb szerepeltek.

Egy vegetáriánus viszont meglepően nagy választékot talál magának.
Én bevallom, halat ettem, mert mióta várandós vagyok Kisbolygóval, elkezdtem kívánni a halat (úgy hetente 1x)... Érdekes, Babócánál is így volt...
A főétel adagja amúgy miniatűrnyi volt, a dupla előétellel laktatott, de amúgy nem lett volna elég ebédre...

- halibutfilét választottam, amiről addig nem hallottam, de már tudom, hogy atlanti laposhalról van szó.:-) Nem nyerte el a tetszésem, viszonylag zsíros, és íztelen volt...
- kecskesajttal töltött grillezett padlizsántekercs: számomra a kecskesajt nagyon elrontotta az ízét, de ez szimpla ízlés kérdése...:-(
- zöldfűszeres ricottagombóc: egy pici gombócka, íze ismételten semmi, nemhogy még zöldfűszeres...!
- roston sült polenta: semmi extra...

DESSZERT
- csokoládé soufflé vaníliafagylalttal és Grand Marnier-es eperraguval: a szuflé nagyon finom volt, a fagyi is, de az eperben vagy nem volt semmi Grand Marnier, vagy nem tudom, hova rakták...

ITAL
Mi lime-os limonádét ittunk, ami isteni finom volt, sok friss mentalevéllel, hatalmas pohárban.

Szóval, összességében azt kell mondjam, valószínűleg a sok itthoni főzés eredményeként is sokkal finnyásabb voltam, mint korábban bármikor, és a jóllakottság érzésén, illetve a kemencés kenyér, a limonádé és a csokiszuflé finomságán túl nem jöttem ki túl elégedetten az étteremből....
Hiányoztak Az ízek!

2008. március 11., kedd

A spenót nálunk:-)

Valamilyen csoda folytán a főzelékek közül a spenóttal sosem volt Babócának gondja...:-) Már készítettem többféle módon, de ez a Kismama Babakonyhás verzió lett a legtutibb befutó, amit veganizáltam. Tényleg nagyon időtakarékos megoldás! Mi most éppen készen vett szójafasírttal ettük, ami finom volt, de annyira fokhagymás, hogy jajjjj! Nagyon égett a gyomrom utána... (a sárkányeffektusról nem is beszélve:-) Többször nem veszek ilyet... (amúgy se olyan jó megoldás, tudom, csak hát a főzési inspiráció hiánya ugyebár...)!
Spenótfőzelék 
1 éves kortól 
Hozzávalók (3-4 főre):
 50 dkg fagyasztott leveles (pl. Ardo Bio - Auchan, Spar stb.), vagy friss spenót
1,5 tönkölyzsemle, vagy 2 szelet barna kenyér
2-3 gerezd fokhagyma
0,5 l növényi tej (próbáltam csak rizstejjel, de úgy nagyon édes lett, csak szójatejjel nagyon szójás, úgyhogy a félig natúr szójatej + félig víz variáció vált be)
késhegynyi őrölt kömény
1 ek. olaj


Forrósítsuk meg az olajat, benne a spenótot, aztán dobjuk rá a spenótot. Fedő alatt pároljuk, időnként megkeverve. Miután összeestek a levelek, öntsük rá az előzőleg tejbe áztatott zsemlét és a maradék tejet. Kevergessük és főzzük 5-7 percig. Nyomjuk bele fokhagymanyomóval a fokhagymát, majd turmixoljuk össze az egészet.
Feltét-javaslat: bundázott cukkini.

2008. március 5., szerda

Húsvét vegásan

A homeós bogyóknak és a kinez oldásnak + sok meditációnak köszönhetően úgy tűnik, kezdek kilábalni az émelygős immáron 4 hetes időszakból... Gyorsan lekopogom, hogy az elmúlt 1 hétben már csak kb. 1-2x volt rövid időre rosszullétem... A főzési kedvem még messzemenően nem tért vissza, de legalább elkezdtem ismét lapozgatni a szakácskönyveim és gasztro-újságjaim, ami mindenképp bíztató jel.:-)
Így került a kezembe a Herbáció Magazin legújabb száma, mely egyébként egy viszonylag új magyar népigyógyászati receptmagazin jópofa ötletekkel, vegás receptekkel.
A Húsvéti ajánlóban találtam ezt a főtt tojást helyettesítő, nekem nagyon tetsző megoldást.
Tojás még előfordul a konyhámban (süteményekbe pl. teszek még időnként, de ott is inkább próbálom már felezni a tojásmennyiségeket), a főtt és lágy, illetve rántotta-változatokat viszont már nem igazán preferálom. Úgyhogy kapóra jött ez a tofus hamis-tojás változat. Bevallom, elsőre idegenkedtem ettől a nyers tofus megoldástól, de a kurkumás olívaolajos pác és a tormakrém együtt jól dolgozott! Nagyon finom volt! Mondjuk bevallom, friss tormát éppen nem kaptam, így üvegest használtam (hmhmh...), viszont talán azért is jólesett, mert végre ízeket éreztem és nem émelygést!:-) A tormakrémre tett bazsalikomlevéltől pedig nagyon különleges bazsalikom-aromájú lett a torma!:-) Friss házikenyérrel, és húsvéti vajkrémmel (recept lsd. alul)!
A Gyermek "természetesen" bele sem kóstolt, Apa pedig maradt inkább a főtt tojás + sonka verziónál....
A Herbáció Magazin írásából tudtam meg azt is, hogy a hagyományos sonka-tojás verziót valójában Nagyszombat délutánján uzsonnára illdomos fogyasztani, retekkel, és újhagymával. Ez nálam eddig valahogy nem volt egyértelmű... Húsvéti tofusonkához is találni a Magazinban receptet, én részemről egy korábbi receptemben bemutatott gabonasonkát készülök hozzá venni.
Húsvéti vegán hamistojás
Hozzávalók (4 főre):
30 dkg tofu
olívaolaj
kurkuma
A tofut fél centis szeletekre vágjuk. A szeleteket vágódeszkára helyezzük, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső részeket eltávolítjuk. A tofukarikákból kis méretű pogácsaszaggatóval kiemeljük a közepét, melyet kurkumás olívaolajban pácolunk egy napig a hűtőben. Egy nap múlva a sárga korongokat visszahelyezzük a fehér gyűrűk közepébe. Az így elkészített tojás-szeleteket elhelyezzük egy lapos tányéron a vega sonka szeletekkel együtt.
Húsvéti tormakrém
Hozzávalók:
1 szál torma
2 mk. kukoricakeményítő
a hamis tojásból megmaradt tofudarabok
1 tk. tormapor
1 bio citrom
A tormát megtisztítjuk és lereszeljük. 2 dl desztillált vízben feloldjuk a keményítőt és felfőzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a megmaradt tofudarabokat, amelyeket villával összetörtünk, vagy péppé daráltunk. Hozzáadjuk a tormaport, a reszelt tormát és a citrom kifacsart és leszűrt levét. Ha a mártást keményebbé, krémszerűbbé akarjuk tenni, akkor több keményítőt használunk. A krémet kis méretű fagylaltkanállal, vagy krémzacskóból, különböző díszítőfejjel adagolhatjuk retekkarikákra.
Húsvéti vajkrém
Hozzávalók:
biomargarin
metélőhagyma, apróra vágva
fűszerpaprika
chili
wasabi (halvány zöld japán torma)
friss zsázsalevél
mustárlevél
friss csírák (hagyma, zeller, mustár, zsázsa, lucerna)
A biomargarinba keverhetjük az apróra vágott hozzávalókat tetszőleges arányban.

2008. március 3., hétfő

Szilvás-almás morzsás süti (vegán)

Egy jobb pillanatomban sütöttem vendégségbe ezt a sütit az elmúlt hetekben, melynek eredeti receptjét Ízbolygónál találtam. Némiképp reformizáltam, de szerintem így is nagyon finom lett!:-) Mondjuk, nálunk gyermeki körben sajnos nem aratott olyan nagy sikert, mint Ízbolygó Pöttyénél, aki lelkesen repetázott belőle... Babóca igazából bele sem kóstolt, a fél évvel idősebb unokatesó szintúgy nem, mivel a nagyi kefires sütije ezzel egyidőben elsöprő sikert aratott.. Így véleményt sem mondhattak róla... Antireformos sógor egyet lenyomott, majd köszönte, ő is áttért a kefiresre, a többieknek bejött.:-)
Szilvás-almás morzsás süti
Hozzávalók:
90 dkg fagyasztott szilva
2 alma
1 ek. fahéj
30 dkg növényi margarin
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 tk. foszfátmentes sütőpor
csipet só
15 dkg finomítatlan nádcukor
1 bio narancs héja
2 tojás helyett 2 púpozott evőkanál szójaliszt
A szilvát kimagozzuk, és a meghámozott, kimagozott, vékonyra szelt almával együtt felforraljuk. Ízlés szerint a végén kicsit mézzel édesíthető, belekeverjük a fahéjat. A vajt megolvasztjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Egy tepsit kivajazunk, és a massza 2/3 részét belesimítjuk, majd kézzel, tenyérrel ellapítjuk. Hűtőbe tesszük a maradék tésztával együtt. Amikor a szilva-alma egyveleg kihűlt, rákenjük a tepsiben lévő masszára. A maradék 1/3 masszát morzsásra dolgozzuk, és a süti tetejére szórjuk. 150 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.