2008. május 29., csütörtök

Szejtános tofufasírt sárgarépaszósszal (vegán)

Ez a szejtántéma nálam valahogy a nagy misztikumok körébe tartozik még egyelőre... Vettem már egyszer-kétszer előresütött és fűszerezett verziót, de az nekem nagyon fűszeres volt. Aztán próbálkoztam már többször a házi elkészítéssel porból, de az eredménnyel még nem vagyok teljesen elégedett... (merthogy a szejtán gyakorlatilag búzasikér, búzafehérje lenne, ami egy a hússal szinte egyenértékű fehérjepótlóként szolgálna, és a húshoz hasonló módokon alkalmazható, főleg ha vki nem szeretne túl gyakran szóját, tofut fogyasztani).

Van egy kedvenc amerikai vegán séfem, aki hihetetlen mesteri műveket készít a blogján a családjának, és köztük szinte kétnaponta szejtánt is. Igen ám, de nem csak szeletben, hanem pl. göngyölt "húsként" tekercsben, rétestöltelékként nagyobb darabban és még rengeteg verzióban, amikhez nem jövök rá, hogyan éri el a szejtán megfelelő állagát ahhoz, hogy olyan szép tekerhető legyen...?! Mert amikor én készítem itthon, mindig olyan "gumis"-rágós a végeredmény (Férj a múltkor pl. azt mondta, ha most azt adnám be neki, csigát eszünk a háza nélkül, simán elhinné...:-))), bár ha boltit veszek, az sokkal szárazabb.

Szóval, summa-summarum, nagy misztikum ez még nekem, ugyanakkor kihívás is, mert nem szeretnék én sem olyan sűrűn szóját enni, a fehérje viszont kell, főleg így a terhesség alatt!

Az alábbi recept egy olasz szakácskönyvből való, és mondhatom nagy sikert aratott egész családunkban!:-) Babóca csak úgy falta vacsorára. Eredetileg teljes egészében darált szejtánból készült volna, de mivel nekem éppen elfogyott itthon, kipótóltam füstölt tofuval. Nagy előnye volt a tepsiben sütés, így ugyanis teljes egészében fasírt-érzetet keltett, viszont elmaradt az a számomra már túl erős olajos íz. Durumtésztával és répaszósszal ettük.

Katánál
megtaláljátok a házi szejtánkészítés részletes bemutatóját fotókkal! Nála egyébként sok egyéb szejtános recept is olvasható!
Én még narancsos szejtánt készítettem ünnepi ételként (na, az nagyon finom volt kivételesen!)
és bakonyi szejtánszeletet korábban.

Szejtános tofufasírt
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
500 g natúr szejtán (nálam most fele szejtán, fele füstölt tofu)
1 vöröshagyma
1 cs. petrezselyemzöld
néhány bazsalikomlevélke
2-3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
szójatej
teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
olívaolaj


A szejtánszeleteket felkockázzuk, majd a felaprított hagymával együtt konyhai robotgépben lepürézzük. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet és a kisebb darabokra tépkedett bazsalikomot, elkeverjük a liszttel és annyi szójatejjel, hogy jól formázható állagot kapjunk. Sózzuk, majd kis fasírtokat csinálunk belőle és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Egy olívaolajjal, ecsettel kikent tűzálló tálba tesszük a fasírtokat, és 200 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük úgy, hogy 15 perc után megfordítjuk őket, hogy szép aranybarnák legyenek.

Tipp: a fasírtokat ehetjük zöldsalátával és friss paradicsommal is.

Hagymás sárgarépaszósz
1 éves kortól
Hozzávalók (5 főre):
500 g sárgarépa
1 ek. zöldségalaplé
500 ml víz
125 g vöröshagyma
némi növényi margarin
250 ml szójatej
100 ml szójatejszín
1,5 ek. citromlé
1 csokor friss kapor (ezt én kihagytam)
2,5 ek. fűszersó

A répát felszeleteljük, és a zöldségleveses vízben puhára főzzük. A hagymát finomra aprítjuk és a margarinon puhára pirítjuk. A többi hozzávalóval együtt az egészet pürésítjük, és a fasírtra/ tésztára öntjük.

4 megjegyzés:

  1. Hú ezt a répás szószt mindenképpen kipróbálom, nagyon jól hangzik!

    Én leggyakrabban a margarint olíva olajjal helyettesítem, szerinted itt is megoldható ez?

    VálaszTörlés
  2. Írisz!
    Mindenképpen használhatsz olívaolajat, valójában én is azzal főztem. Még talán annyi instrukció a szószhoz, hogy a szójatej helyett én zabtejet használtam, és a tej+tejszín mennyiségét magamnál nem nagyon mértem, csak saccperkábé, az itt megadottak a szakácskönyv szerintiek.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    A szeitánt frissen őrőlt tönkölybúzából készítve tudsz olyan állagot elérni, ami bármire használható. A jógaoktatóm istenien készíti ::))Az enyém sem sikerül mindíg tökéletesre, de gyakorlom. Én nagyon szeretem, jobban mint a tofut.
    Ha esetleg van malmod, érdemes lenne kipróbálni. A recept szinte mindegyik reform szakácskönyvben elérhető. Jó próbálkozást:
    Makrobio

    VálaszTörlés
  4. Makrobio!
    Hát, malmom sajnos még nincs, de egyszer remélem lesz majd az is!:-) Igen, közben én is próbáltam továbbtájékozódni a témában, és találtam is már néhány házi készítésre való receptet teljes kiőrlésűlisztből, csak az elkészítési idők tartottak vissza, mert mindenhol min. 2-2,5 órát írtak. Egyszer viszont belevágok szerintem, mert nagyon izgatja a fantáziámat, és hát a tofunál én is jobban szeretem!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...