2008. december 24., szerda


Angyalröptés szép ünnepet
minden kedves olvasónknak!

2008. december 22., hétfő

A MI Karácsonyi menünk 2008-ban:-)

Nem-nem, még mindig nem végleges (irul-pirul, szidom magam), DE, már majdnem végleges!:-)
Rengeteget hezitáltam, sok volt a szempont, illetve próbáltam főképp a család, illetve főként a 2 pasi szempontjait előtérbe helyezni, majd beleuntam, és ez lett/ lesz....:

December 24.
Ebéd:
- brokkolikrémleves
- mákos guba

Vacsora:
- előétel: guacamole (avokádókrém) kukoricacsipsszel VAGY polentakorongok párolt spenóttal
Tudom-tudom, az 1. verzió nem kicsit meghökkentő karácsony estére, viszont ha abból indulok ki, hogy drága jó elsőszülöttem mi mindent NEM eszik meg mostanság, akkor ebből talán a csipszet ("természetesen" bio változatban) megeszi... + ez egy igen gyors megoldás két szoptatás között is...
- főétel: Zöldséges Wellington sült vega pecsenyeszafttal, krumplipüré, zöldsaláta (és akkor már itt is belekalkulálva, hogy a Gyermeknek csak a rántott halrudacskák kerülnek el a szájáig...)
- desszert: vmi poharas, vagy fagyi, na ebben még nincs döntés...
- sütik: gesztenyetekercs, mézes krémes, aprósütik, csokis keksz, és majd vaníliakrémes torta az egyik vendégséghez

2008. december 21., vasárnap

Svéd rozsos keksz (vegán)

Ma tök jóóó sütős napom volt!:-) Picurka megajándékozott egy alvós napjával, a Nagy, apával csatangolt, így én szabadon alkothattam. Úgyhogy egész jól haladtam a terveimmel: készült makrobiós csokis keksz, mézeskalács, 3 tepsi aprósüti, és begyúrtam a leveles tésztát a 24-i vacsinkhoz.
Ezt a kekszet még a múlt héten sütöttem, és már el is fogyott mára.:-) Nekem ismét túl édes lett..., pedig a szerzője állítja, hogy kiváló nem túl édes csemege a karácsonytól besokallt gyomornak... Az eredeti receptben szerepel krémsajt is, ezt én zabtejszínnel helyettesítettem. Az eltarthatósága amúgy kiváló, még 1 hét múlva is jól fogyasztható. Fémdobozba zárva kb. 2 nap múlva puhul meg. Ja, a Gyermek meg sem kóstolta...:-(

Svéd rozsos kekszHozzávalók (kb. 25 darabhoz):1 csésze = 250 ml
1 csésze rozsliszt
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1/2 tk. tengeri só
1/2 csésze bio növényi margarin
kb. 1/2 csésze zabtejszín
1/2 csésze nádcukor
Keverjük össze egy tálban a liszteket és a sót. Egy másik tálban pedig keverjük jól el a margarint a zabtejszínnel és a cukorral. Vegyítsük össze a lisztes és a margarinos keveréket. Kiborítva a tésztát a tálból gyúrjuk át egyszer-kétszer, majd formázzunk egy gömböt belőle, lapítsuk szét, tekerjük follpackba és tegyük be a hűtőbe lehűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (alsó-felső sütéssel). A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, szúrjunk ki belőle tetszés szerinti formákat, és helyezzük a sütiket sütőpapírral bélelt tepsire. 6-7 perc alatt süssük készre, amíg kicsit megbarnul a teteje, és már érződik az illata.:-) Vigyázzunk, ne süssük túl, mert könnyen kiszárad!

2008. december 20., szombat

Napraforgós mogyorórudak (vegán)

Tény és való, hogy idén jóval kevesebbet sütögettem az adventi időszakban, mint tavaly, de talán mentségemre szóljon, hogy a 3 hós Picurka, a 3 éves Nagyfiú, és a szó szerint éjjel-nappal dolgozó Férj mellett kevesebb volt rá a kapacitás...:-( Mondjuk azért készült már eddig is 4-féle aprósüti, és rendre mind el is fogyott, úgyhogy kezdhetem is elölről.:-) A receptjével viszont nem voltam elégedett mindegyiknek, ezért nem is írtam annyira róluk.

Ez a mogyorós rúd nem túl szép sajna, mert Picúrkával az egyik kezemben kentem rá a csokit, úgyhogy bocsi a fotóért!:-)

Az íze kellemesen édes (azaz nem túl édes, ami nálam fő szempont mostanság!), viszont kissé dominánsan napraforgó ízű, így abból én személy szerint kevesebbet tennék bele kicsit legközelebb. A megfelelő édesség kedvéért javaslom nyersen megkóstolni a tésztát, hogy passzol-e az ízlelőbimbóinkhoz, vagy további mézesítésre szorul!

A sütés után puha volt, majd ahogy hűlt kőkemény lett, de aztán beletettem egy jól záródó fémdobozba, és kb. 3 nap múlva finoman omlós volt már. Így aki megsütni tervezi, kalkulálja bele a puhítási időt is!:-)

Ja, és idei összegző tapasztalatom, hogy az aprósütiket az én sütőmben (Fagor Innova) nem szabad légkeveréssel sütni, csak alsó-felső sütéssel, és akkor nem keményednek meg annyira.

Napraforgós mogyorórudakHozzávalók (kb. 30 darab elég méretes rúdhoz):175-185 g méz (vagy agave szirup, v. juharszirup)
30 ml napraforgóolaj
150 g mogyoró, finomra őrölve
50 g napraforgómag, finomra őrölve
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék
1/2 cs. foszfátmentes borkő sutőpor

Csokimázhoz:
2 ek. víz
2 ek. méz (vagy agave szirup)
1 ek keserű kakaópor
A mézet az olajjal keverve lassan felhevítjük, szétolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A magyorót, napraforgómagot elkeverjük a liszttel, a sütőporral, és a fűszerkeverékkel, aztán a mézes keverékhez adjuk. Jól összedolgozzuk és 60 percig pihentetjük. Utána kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 3 x 7 cm-es csíkokra vágjuk, amiket egy kizsírozott tepsire helyezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
A csokimázhoz a vizet, a mézet és a kakaót elkeverve felhevítjük, majd kb. 5 percig főzzük. A már kissé kihűlt süteményeket a mázzal bekenjük.
Forrás: Herbert Walker: Vollwertige Weihnachtsbackerei mit Pfiff
Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogban is.

Karácsonyi menüajánló 2008.

A Biochef ebéd házhozszállító oldalán szinte minden elkészített ételük receptje megtalálható. Így bukkantam rá a jövő heti karácsonyi menüjük ételeire, mely végső esetben meg is rendelhető, keddi kiszállítással!:-))
Ha viszont otthon szeretnénk elkészíteni az ajánlott ételeket, a recepttár tetején találunk egy kalkulátort, melynek segítségével a beírt létszámra számolja ki a program a hozzávalókat!
Receptek az ajánlott ételekhez
ITT!

Leves
Karácsonyi francia "halleves" halízű tofuval
Karácsonyi narancsos sárgarépaleves mézben szárított gyömbérrel

Főétel
Karácsonyi Beluga lencse, halízű tofuval
Karácsonyi diós töltött káposzta

Saláta, előétel
Karácsonyi tofumajonézes burgonyasaláta
Balzsamos lencsesaláta
Diópástétom zellercsíkokkal
Zöldhagymás burgonyasaláta ruccola salátával

Desszert
Karácsonyi mákos-diós muffin szilvalekvárral sütve
Karácsonyi mákos-diós-gesztenyés minibejgli vaníliakrémmel
Csokoládés tofufagylalt, mézszirupos naranccsal
Gesztenyebonbon meggyel
Karácsonyi extra diós és mákos guba
Moscauer

Ünnepi vegetáriánus Wellington-sült (vegán)

A Wellington-bélszín eredetileg levelestésztában sült bélszín, melyet gyakran tálalnak fel ünnepi fogásként, madeira-mártással körítve. Itt most következzék egy természetesen veganizált változat:-), ami vegás karácsonyi ételként is igazán megállja a helyét.

Vegetáriánus Wellington sült
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagyobb méretű padlizsán, hosszában vékonyra szelve
3 ek. olaj
2 db közepes burgonya, meghámozva és felszeletelve
400 g sütőtök, meghámozva és felszeletelve
2 db vöröshagyma, meghámozva és felkarikázva
250 g 'portobello'/ nagy barnakalapos csiperke gomba, vastag szeletekre vágva
250 g spenót, megpárolva
375 g leveles tészta: mivel tudtommal vegán változatban sajna nem kapható még készen Magyarországon, ezért a házi elkészítéshez recept és tippek pl. Veránál ITT.
növényi tej a tetejére

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőben egy kevés olajat és süssük meg benne a padlizsánszeleteket oldalanként 2-3 percig. A spenót kivételével helyezzük a többi zöldséget egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük és süssük 30-40 percig, amíg kellően megpuhulnak és arany színűek lesznek. Zsírozzunk ki egy 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Fektessük az aljára a padlizsánszeleteket, arra következzenek a sült zöldségek, majd egy réteg spenót. Fedjük be a megmaradt padlizsánnal és hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken.
Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe. Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.

Tálalhatjuk hozzáillő mártással, pirított burgonyával, vagy krumplipürével, és grillezett/ párolt zöldségekkel.

Forrás:
Sainsbury's
Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogban is.

Sárgarépás-burgonyás szejtánsült (vegán)


A
spenótos-tofus verzió után íme egy másik, szójamentes szejtánsült-variáció, ezúttal krumplival és répával. A már emlegetett kiváló olasz blogról.
Az alábbi bejegyzés az eredeti olasz fordítása magyarra!

Sárgarépás-burgonyás szejtánsült
Hozzávalók (4 kisebb szejtántekercshez):
kb. 200 g párolt krumpli
kb. 30 g + 30 g + 180 g szejtánpor (búzasikérpor)/ vagy csicseriborsóliszt
kb. 200 g puhára főtt sárgarépa
aprított, szárított zsálya
aprított, szárított rozmaring
só, bors
curry
kardamom

Gőz fölött pároljuk meg a krumplit, majd törjük össze egy villával. A krumplit keverjük össze 30 g szejtánporral, és fűszerekkel (pl. zsályával, és rozmaringgal). Törjük össze villával a nagyon puhára főzött répát is, és keverjük el újabb 30 g szejtánporral és fűszerekkel (pl. curryvel és őrölt kardamommal). Ha szeretnénk gyorsabban elkészülni, az előbbi hozzávalókat (a krumplival kezdve), összekeverhetjük egyben is. Készítsünk sima szejtánalapot (por + víz) 180 g szejtánpor felhasználásával.
Osszuk 4 részre a 'natúr' szejtánalapot és a kétféle tölteléket is.

A sima szejtánra tegyük rá először az egyik, majd a másik tölteléket is, tekerjük fel, húzzuk rá a sonkahálót, vagy tekerjük konyharuhába, és főzzük meg. Fotók a folyamathoz pl. itt.

A burgonyás töltelék puha és igazán ízletes. Felszeletelve megsüthetjük serpenyőben, olajjal, borral és a főzővíz felhasználásával

Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogban is.

Ünnepi spenótos-tofus szejtánsült (vegán)

Nemrégiben bukkantam egy szuper olasz vegablogra, ahol a bloggerkollegina hihetetlen leleményességgel és kreativitással alkotja nap, mint nap az izgalmasabbnál izgalmasabb étkeket. Nála találtam ezt a szejtánsültet is, melynek létezik egy répás-krumplis verziója is.
Az alábbi bejegyzés, az
olasz eredeti fordítása magyarra.

Ünnepi spenótos-tofus szejtánsült
Hozzávalók (4 db kisebb tekercs sülthöz):
kb. 180 g főtt spenót
180 g natúr tofu
60 g + 180 g szejtánpor (búzasikérpor)/ már CBA-ban is kapható!
szójaszósz
kombu alga
sáfrány
+ sonkaháló/ vagy húsháló (ilyet hol lehet nálunk kapni, tudja vki?), esetleg konyharuha

Pürésítsünk kb. 180 g főtt spenótot és ugyanannyi natúr tofut. A jobb ízhatás kedvéért a spenótot a pürésítés előtt kicsit megfuttathatjuk egy serpenyőben, melybe zöldségleveskockát, szójaszószt és kis bort teszünk. Az így kapott tofus pürét keverjük el 60 g szejtánporral. Közben egy tálban készítsünk el egy másik szokásos szejtánalapot (szejtánpor + víz keveréke) 180 g szejtánpor felhasználásával, melynél lényeges, hogy kellően 'ragadós' legyen a kapott búzahús. Osszuk egyaránt 4 részre a zöld és a sima szejtánalapot is.

A sima alapra rétegezzük rá a zöld tölteléket.


Majd tekerjük fel:
Húzzuk rá a szejtántekercsekre a húshálót, vagy tekerjük konyharuhába.

Tegyük forró vízbe és főzzük 35-40 percig a szokásos módon. A vízbe ízesítőként tegyünk szójaszószt, kombu algát, sáfrányt, stb. A tekercseket hagyjuk kihűlni a főzővízben. Ha konyharuhába csavartuk őket, amint kellőképpen kihűlnek, tanácsos levenni róluk a konyharuhát és anélkül pihentetni a főzővízben. Kihűlés után vegyük le róluk a húshálót és készítsünk belőlük tetszés szerinti további ételeket.A képen látható verziónál a kész szejtántekercs serpenyőben került kisütésre egy kis olaj, bor, és főzővíz hozzáadásával.

Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogon is.

2008. december 18., csütörtök

Tejmentes forró csoki (vegán)

És igen-igen!:-) Van egy tök jó forró csokis receptem!:-)
Az olasz gasztro és vega blogokon egy ideje már többször belefutottam különféle forró csokis receptekbe, és hát már igen vágytam rá én is! Nem véletlenül, hiszen életem első igazi forró csokiját is Olaszországban ittam sok-sok évvel ezelőtt, egy adag sült gesztenye mellé.:-)
Most pedig kreáltam én is egyet, és jelentem naggggyon fincsi, és extra gyorsan elkészíthető!:-) Tessék gyorsan kipróbálni! A karácsonyi vendégek is sztem könnyen elkápráztathatóak vele!:-)
Megjegyzem, ez ellen a nyalánkság ellen természetesen a Gyermek sem emelt kifogást...:-) Krémes, selymes, hmmmmmmm!:-))
A lelkiismeretem megnyugtatásaképpen készítettem egy adagot a kakaó helyett karobporral is, de hát ez a karob csak nem akar nekem bejönni továbbra sem...:-( Tudom, hogy sokkal egészségesebb, mint a kakaó, meg egyebek, de nekem a csoki, csoki ízű kell legyen, a karobnál meg mindig érzek valami utólagos mellékízt (nálam ez vmi kaporos...:-). Szóval, egyelőre maradok a kakaónál...
Aki viszont karobbal készíti, számolhat esetleg kicsit kevesebb cukorral, mert a kakaóhoz, annak keserűsége miatt ahhoz kicsit több kellhet.
A képen látható rozskeksz receptje is következik hamarosan.;-)
Ezt az italt pedig 'lélekmelengetőmként' is jegyezném, Marcsi kérdésére válaszolva.

Utólagos kiegészítés (2011. január): az elmúlt 3 évben mégis úgy megszoktuk a karobot, hogy most már a kakaó volt túlzottan keserű a szájízünknek...:-))
Tejmentes forró csoki
Hozzávalók (kb. 2 közepes csészéhez):
4 ek. keserű kakaópor
3-4 ek. nádcukor
4 ek. kukoricakeményítő
400 ml rizstej

Összekeverjük szárazon a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd HIDEGEN hozzáöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük (a keményítő csomósodik, ha meleg folyadékkal keverjük!). Feltesszük egy kis lábasban melegíteni, és állandó keverés mellett kb. 1 percig főzzük, amíg eléri a kellő sűrűséget, azaz kb. amint sűrűsödni kezd, szinte azonnal lekapcsolhatjuk, mert különben egy jó kis pudingot kapunk.:-)

2008. december 15., hétfő

A 3 éves és a 3 hónapos:-)

Mindketten 14-én születtek, így a hétvégén kettős szülinapot ültünk.:-) Persze most a Nagy volt a főszereplő, aki hihetetlenül élvezte a megalomán focitortát (nem, nem én sütöttem, arra nem vállalkoztam:-( Az egyik legtarolóbb ajándék egy trampolin volt, ami szuper ötletnek bizonyult, mert extra mennyiségű feszültséget képes rajta levezetni.:-) És hát nem utolsó sorban a lakás, a kanapé, és az idegeink is jobb állapotban maradnak.:-)) SZóval, a buli jól sikerült, bár gasztro téren leginkább az egyszerűségre törekedtem.

Készítettem:
- kivételesen és először éltemben fehér kenyeret a vendégek kedvére (majd "viccesen" mégis mindenki a barnát ette és dícsérte)
- Stahl-féle padlizsánkrémet
- zöldsalátát
- minipizzát
A húsokat maguknak:-) és egyebet pedig a vendégek hozták.
És íme néhány fotó a 3 hós Tündérlány Picúrkánkról, aki továbbra is egy türelmes tünemény!:-) Már az oldalára fordul 7 hetes kora óta (ma már majdnem sikerült hasra is:-), sokat gagyog, gőgicsél.:-)



2008. december 11., csütörtök

Karácsonyi vegetáriánus szejtán - "pulyka"


Fotók: Bryanna Clark Grogan
Ezt a receptet a négy gyermekes Bryanna Clark Grogan amerikai vegán szakácskönyvíró blogján találtam, és gondoltam megosztom Veletek is a leírását.:-)

Bryanna megjegyzése a recepthez: "az eredeti recept tofuval készíti a sültet, de léteznek alternatívák a szójára is. Egy olvasóm kérdezte, mit tudnék javasolni a hüvelyesek helyett. Igaz, nem próbáltam, de azt javasolnám, használjunk kendermaglisztet a szója-, vagy csicseriliszt helyett. A tofu helyett pedig készítsünk sűrű kását quinoalisztből (mely gazdag fehérjékben), majd hűtsük le, míg megkeményedik a polenta mintájára, aztán morzsoljuk össze és finoman lenyomkodva mérjünk ki belőle 1,5 csészényit. A tippem ez lenne, mivel azonban nem próbáltam, nem garantálhatom az eredményt...

A tofu és a szójaliszt/ csicseriborsóliszt elkeverve a szejtánporral (búzasikérrel), igazán porhanyós, nem rágós szejtánt eredményez, mely könnyedén vágható akár egész vékony szeletekre is. A megmaradt sültet felhasználhatjuk akár szendvicsfeltétnek is."

A szójahelyettesítő verziókat a receptben külön megadva olvashatjuk!



Karácsonyi vegetáriánus szejtán - "pulyka"
Hozzávalók (kb. 1,5 kg-s adaghoz, mely más blogolvasók beszámolója alapján igen tetemes mennyiség!):
1 csésze = 2,5 dl

SZÁRAZ HOZZÁVALÓK:
2 csésze szejtánpor (búzahúspor, szejtán-sikérpor néven kapható a bioboltokban)
1/2 csésze teljes zsírtartartalmú szójaliszt, vagy csicseriborsó liszt
1/2 csésze élesztőpehely (pl. a 'Solstar' márkájú az egyik legjobb a tapasztalatom szerint, mert nincs se átütő élesztő, se sör íze!)
2 tk. v.hagymapor
1 tk. fokhagyma granulátum
1/4 tk. fehér bors

Folyékony HOZZÁVALÓK:
340 g natúr tofu (a szójamentes verzióhoz használjunk a tofu helyett 1-1,5 csésze leöblített és jól lecsöpögtetett konzerv, vagy megfőzött fehér kidney babot, esetleg cannellini babot!)
1,5 csésze víz
1 ek. olívaolaj
3 ek. szójaszósz

A szójaszósz helyett használhatjuk az alábbi szószt (akár más recepteknél is!):
1 csésze víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. élesztőkivonat (Mo.-n lehet ezt kapni?!)
2 ek. só
1/2 cs. FORRÓ víz, vagy zöldségalaplé
2 ek. szójamentes barna szósz (pl. recept hozzá itt)
Oldjuk fel az élesztőkivonatot és a sót a forró folyadékban, majd keverjük hozzá a többi összetevőt, tegyük egy fedett tartóban a hűtőbe. Több hétig is eláll.
ZÖLDSÉGLEVES-ALAP:
2 csésze forró víz
1/3 csésze bio zöldséglevespor
2 ek. olívaolaj

ÍZLÉS SZERINTI EGYÉB HOZZÁVALÓK:
1 gerezd fokhagyma, összezúzva
1/2-1 tk. zöldfűszerkeverék (pl. zsálya, kakukkfű, rozmaring), alaposan szétmorzsolva


1.) Egy turmixgépben keverjük simára a folyékony hozzávalókat.
2.) A száraz hozzávalókat keverjük össze az elektromos robotgép tésztadagasztó karjával, majd adjuk hozzá a nedves alapanyagok összeturmixolt keverékét és dagasszuk kb. 10 percig. Lefedve pihentessük kb. 1 órát. Közben készítsük el a zöldséglevesalapot. Az 1 óra leteltével gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és kb. 10 percig dagasszuk.

(FONTOS: kézzel is dagaszthatjuk a tésztát, de tudnunk kell, hogy szívósabb, keményebb ez a fajta tészta, mint a kenyértészta. Ha mégis a kézi dagasztás mellett döntünk, a munka megkezdése előtt pihentessük kicsit a szejtántésztát, hogy alaposan magába tudja szívni a hozzákevert folyékony anyagokat.)

4.) Addig dagasszuk, amíg szép fényes és sima nem lesz a tészta. Figyeljünk rá, nehogy szétessen darabokra, amikor kivesszük a dagasztó tálból!
FONTOS: érdemes a sütőtálat sütőpapírral kibélelni, hogy elkerüljük a tészta leragadását és beszakadását, illetve így könnyebb a már sülő tésztát is megforgatni.

A dagasztás, pihentetés után válasszuk ki valamelyik sütésmódot az alábbi kettő közül!
A megfelelő edény kiválasztásához lsd. EZT a bejegyzést!

5.)
I. SÜTÉSMÓD (a gyorsabb és kevésbé elrontható verzió:-): formázzunk egy nagy, hosszúkás alakú cipót a tésztából. Helyezzük egy ovális alakú római tálba, vagy ovális cserép kenyérsütő formába, amit korábban 15 percre meleg vízbe beáztattunk a fedelével együtt, és amit aztán sütőpapírral kibéleltünk.

NE MELEGÍTSÜK ELŐ A SÜTŐT!
Öntsük a zöldséglevest a "sültre", és rakjuk rá a tálra a fedőt. Helyezzük a sütőbe, kapcsoljuk be 165 fokra, és süssük 3,5 órán keresztül, miközben kétszer megforgatjuk a tésztát.
EGY MÁSIK VÁLTOZATA ENNEK A SÜTÉSI MÓDOZATNAK: ha nincsen agyagedényünk, használhatunk egy normál, ovális alakú, közepes méretű, fedeles hússütő tálat is. ABBAN AZ ESETBEN AZONBAN MELEGÍTSÜK ELŐ A SÜTŐT!)


II. SÜTÉSMÓD: melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Formázzuk hosszúkásra a tésztát, majd vágjuk két egyenlő részre és formázzunk belőle két téglalapot, amiből két cipót készítünk. Helyezzük mindegyik cipót egy 10x20 cm-es kenyérformába és a kezünkkel kicsit nyomjuk le benne a tésztát. Keverjük össze a zöldségleves hozzávalóit egy tálban, majd egyenlő arányban öntsük a két sütőformába helyezett tésztára. Fedjük le mindkét cipót alufóliával és helyezzük a formákat a sütőbe. Vegyük vissza rögtön a sütő hőfokát 100 fokra és süssük a cipókat 3 órán keresztül. Fordítsuk át a cipókat, miközben egy kicsi, vékony spatulával fellazítjuk a széleken. Egy kicsit felfújódnak időközben, de idővel kisimulnak majd, ahogy tovább sülnek. Emeljük a hőfokot ismét 160 fokra és süssük tovább még 30 percig. Ismét fordítsuk meg őket, fedjük le a sütőt és süssük 15 percig. Megint átfordítjuk ás újabb 15 percig sütjük, lefedve. Átfordítjuk még egyszer utoljára és 10-15 percig sütjük.

A sütésidő végére a cipók teljesen magukba kell szívják a zöldséglevet. Ha mégsem, akkor addig süssük, amíg felszívódik a lé. Az edény alján marad egy kis szósz, amit később mázként felhasználhatunk a sültekhez. Vegyük ki a kész sültet a tálból és tálaljuk hidegen, vagy melegen. A szejtánnak általában nem árt, ha először kihűl, majd utána ismét felmelegítjük, így akár elkészíthetjük előre egy, vagy több nappal korábban is. Fagyasztható is.

2008. december 7., vasárnap

Gesztenyekrémes pite (vegán)

Ennek a tortának az eredetijét egy olasz vegán blogon olvastam először, majd miután többen is kipróbálták és áradoztak róla, én is belevágtam. A családban a fiúknál nagyon megy a gesztenye, plusz igen megtetszett a kész alaptészta csokimázzal bevonása a krém rákenése előtt, ezért gondoltam, egy próbát megér. A krém tényleg finom lett (nem túl édes!), de "vigyázni" kell, mert a felkenés után nem sokkal kicsit száradni kezd, ahogy a levegőn áll. A torta tésztájával viszont nem voltam elégedett, túlságosan kemény és száraz, ahelyett inkább egy jól bevált másik tésztaalapot használnék, EZT! A tortaalap receptjéből viszont megtartom azt az ötletet, miszerint tegyünk reszelt citromhéjat a tésztába. Tényleg nagyon finom lesz tőle! A csokimáz is jó ötlet! Szóval, nálunk kettős volt a végeredmény, éppen antireformista vendégeknek készült, akiknek ízlett, több szeletet is megettek belőle, de a tésztát ők is száraznak találták. Babóca meg sem kóstolta...:-( ismét...:-(( És ahogy az olasz blogtársnő is írta, minél többet áll a hűtőben, annál finomabb lesz!
Én itt most az eredeti receptet adom meg!

Gesztenyekrémespite
Hozzávalók:
A pitealaphoz (VAGY megpróbálhatod hozzá EZT a pitealapot! )
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 ml jéghideg víz
100 ml rizstej
100 g barnarizsliszt
1 bio citrom
1 csipet só
2 ek. olaj
2 ek. rizsszirup (nálam agave szirup, vagy méz)
A gesztenyekrémhez:
300 g natúr, cukrozatlan gesztenyepüré
rizstej
2 db aszalt sárgabarack
1 marék kénezetlen bio mazsola
1 csipet só
1 ek. rizsszirup (vagy agave szirup, vagy méz)
50 g étcsokoládé
fenyőmag
Szitáljuk bele a liszteket egy nagy tálba, majd a közepén egy mélyedésbe csorgassuk bele az olajat, és keverjük el kézzel a hozzávalókat. Hozzáadjuk a sót, a rizsszirupot (vagy mézet), a citrom reszelt héját, majd továbbkeverjük a kezünkkel. Ne sokáig végezzük ezt a műveletet, mert felmelegítjük a kezünkkel a tésztát! Öntsük rá a jeges vizet (ha nem folyik nagyon hideg víz a csapból, tegyünk bele a vízbe néhány jégkockát, és várjunk pár percet), és gyúrjuk össze az egészet, mintha egy hógolyót gyúrnánk.:-) Lisztezzünk be egy tiszta konyharuhát, tegyük rá a tésztát, és tegyük a hűtőbe pihenni legalább 1 órára! Utána nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, tegyük bele egy kizsírozott piteformába (én pálmazsírral kentem ki), szurkáljuk meg villával a tetejét, hogy ne púposodjon fel, és tegyük 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe.
A krémhez tegyük a gesztenyepürét egy lábasba és adjunk hozzá annyi rizstejet, hogy kellemesen krémes állagú legyen. Adjuk hozzá a sárgabarackot és a mazsolát, a szirupot és a sót, majd melegítsük fel. Kb. 5 percig melegítsük közepes tűzön. Botmixerrel pépesítsük az egészet és hagyjuk kihűlni. A rizsszirupot helyettesíthetjük egy reszelt almával is!
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött.
A sütőből kivett és kicsit kihűlt torta belsejét kenjük ki a csokiöntettel, majd tegyük kb. 10 percre a hűtőbe. Amikor a csoki megszilárdult, rákenjük a gesztenyekrémet és megszórjuk a tetejét fenyőmaggal.
Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe legalább 2 órára!

Csőben sült brokkolis tészta (vegán)

Ezt az igen csak egyszerű étket Hugicámnak ajánlom, aki szerint én csak extra bonyolult dolgokat vagyok képes gyártani...:-)) Pedig ez messze nem igaz, sőt, mostanság egyenesen antifőzés, amit művelek! Az ebédet bevallom, rendelem, úgyhogy a főzésem kimerül a reggelik, vacsorák, és a Babócával közös sütik gyártásában (többek közt ez a magyarázat arra, hogy mostanság annyi édesség fordul elő itt a blogon is...:-).
Ez az egytálétel tényleg extra egyszerű! A Gyermek meglátván a brokkolimorzsákat, csak a turmixolt szószos tésztát volt hajlandó megkóstolni, azt pedig közepesen fogyaszthatóra értékelte (szerintem...).

Én spirulina algás tésztával készítettem, így egy kicsit emeltebb volt a kalciumbevitel.
Nemrégiben Vera is készített brokkolis tésztát.

Csőben sült brokkolis tészta
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
250 g tojás nélküli makaróni, vagy spagettitészta (nálam algás rugótészta)500 g brokkoli
petrezselyem
6 gerezd fokhagyma (nálam csak 2 a Gyermek miatt, de elbírt volna még 1-2-t)
szójatejföl (nálam 2 dl zabtejszín)
napraforgóolaj

A tésztát és brokkolit külön-külön megfőzzük, a szójatejfölt/ zabtejszínt összekeverjük a petrezselyemmel és a kinyomott fokhagymával. A tésztát és a brokkolit kiolajozott cseréptálba tesszük, leöntjük az öntettel, majd előmelegített sütőben átsütjük (én 170 fokon sütöttem 20-25 percet). A tetejét megszórhatjuk élesztőpehellyel (B12 vitamin!), vagy őrölt szezámmaggal (kalcium!).

Forrás: Napfényes receptek 3.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...