2009. január 13., kedd

Besameles rakott karfiol tejmentesen (vegán)

Lassan nyitnom kellene a 'Babóca kedvencei' mappa mellé egy Családi kedvencek mappát is, mert Férj már többször nehezményezte, hogy nem jegyzem, majd nem is ismétlem a jól sikerült kajákat.:-) (hát igen, valóban nagyon nehezemre esik többször ismételni ugyanazt...:-). Nos, ez az igen csak gyorsan elkészült étek bekerülhetne nyugodtan a listába. A legtöbb előkészítést-előgondolást a hozzávalók előfőzése igényel, aztán megy, mint a karikacsapás.:-) A besamel-alap jól felhasználható más rakott ételekhez is.
A Gyermeknek "persze" nem kellett, mert hogy karfiol...:-(
Vegán rakott karfiol másoknál:
Rakott karfiol tejmentesen KatánálZabbal rakott karfiol Katánál
Krumplis rakott karfiol Reninél
Gabonakolbászos rakott karfiol Veránál
Besameles rakott karfiolHozzávalók (3 főre):
1 közepes karfiol
kb. 150 g barna rizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj
2 ek. növényi bio margarin
3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
500 ml zabtej
só, bors
élesztőpehely

Megfőzzük előre a rizst, és puhára pároljuk a karfiolt. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd megforgatjuk benne a karfiolt.
A felhevített margarinba tesszük a lisztet, és folyamatos keverés mellett 1 percig pirítjuk, utána apránként hozzáöntjük a tejet még mindig keverve, majd addig folytatjuk, amíg kellően besűrűsödik. Kiolajozott jénaiba rétegezzük a rizzsel összevegyített karfiolt, és leöntjük a kész besamellel. A tetejét megszórhatjuk élesztőpehellyel ízlés szerint. A sütőbe tolva kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...