2009. január 15., csütörtök

Sült kukoricapástétom

Ismét egy nagyon egyszerű, igen gyors vacsora-lehetőség a Herbáció Magazin 2008/ 4. számából. Nem klasszikus kenyérkrém, de akár kenyér mellé is fogyasztható. Mi céklasalátával ettük, és nekem nagyon ízlett! Férj szerint is finom volt. A Gyermek ismét nem evett.........:-(((( (lassan írogatom már a 'Gyerek még mindig és újból és szinte soha nem eszik' c. bejegyzésem...)
SZOMBAT = KUKORICA NAP!

Sült kukoricapástétom
Hozzávalók (4 főre):
300 g kukoricaliszt
100 g zabkorpa
1 tk. tengeri só
1 reszelt vöröshagyma
1 tk. fokhagymagranulátum v. 2 gerezd fokhagyma
500 ml víz
kapor, gumós kömény aprított levele (elhagyható)

A hozzávalókat leöntjük a forrásban levő vízzel, és simára keverjük, majd a zöldfűszerekkel ízesítjük. A kikevert pástétomot öntsük kiolajozott tepsibe és 250 fokon süssük 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.

11 megjegyzés:

  1. Erre a sorra lettem figyelmes:

    "A Gyermek ismét nem evett.........:-(((( "

    Nem kell nyugtalankodni. A gyermek akkor eszik, amikor éhes, és amikor kedvére való az étel. Kiderítheteten okokból kifolyólag még a legdacosabb gyerek is megeszi a hamburgert, legyen az akármilyen egészségtelen. És a mononátriumglutamáttal permetezett spenótot is, főleg ha csirkecomb van melléje :-) És a habostortát és a fagylaltot sem veti meg. Fogalma sincs az éppen uralkodó gasztrotrendről-gasztrovallásról: őt a jó íz érdekli.

    Akármilyen ételt készítesz, törekedj arra, hogy az ízletes legyen, minimum jól (meg) legyen fűszerezve.

    Üdv, a Hobbiszakács

    VálaszTörlés
  2. Hobbiszakács

    csak kérdezem, hogy Te egyébként látod, hogy hova kommentelsz? :D

    azt akarom kérdezni, hogy kukoricadarával is lehet, liszt helyett. Nyilván akkor kicsit több víz, meg jobban megrottyantani (ezmilyenszómár :D) hogy megpuhuljon, de azzal is működik ez a dolog?

    VálaszTörlés
  3. Hobbiszakács!
    Hát, meg kell valljam, nagy igazságod vagyon abban, amit írtál, de nálunk azért kicsit bonyolultabb a történet...:-) Meg hát sajna az is nem egyszer fordul elő, hogy ami Anya szerint jó ízű, az a Gyerek szerint nem az...:-( Summa summarum, mindenesetre az ízesítéseken valóban dolgoznom kell még...!

    Hana!
    Szerintem tutira működik kukoricadarával is, az jobban össze is áll, de akkor lehet, már valójában polentáról beszélünk.:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a figyelmeztetést :-)) és a figyelmet is :-) Az ízen és a kommunikáción van a hangsúly.

    A gyermekek a jó ízű ételeket szeretik. A kisfiam még nem tudott beszélni, de azt tudta, hogy az én fűszeres-csípős főztem jobb, mint a hagyományt követő, lelkes és csupa jót akaró nagyszülők kotyvasztotta ízetlen, pépes förtelem. :-)

    A gyereknek azt üzenem :-), hogy a málét és a brokkolit-karfiolt is lehet jól készíteni. (Ej, ha tudta volna a székely góbé és a román csobán, hogy a puliszkájának olasz rokona van!) Próbáld ki a balmost vagy a plinget. Szép is, finom is:


    http://hobbiszakacs.blog.hu/tags/málésaláta_hobbiszakács_módra

    http://hobbiszakacs.blog.hu/tags/a_pling_receptje

    VálaszTörlés
  5. Izgalmas diskurzus.....azèrt èn a gyerekeknek nem adnèk/adok se fuszereset,se csìposet......mert pl. lehet,hogy nem is szereti ès mert felesleges is.Ja ès megvàltoztatja az ètelek ìzèt.Ismertem olyan olasz kisfiùt,aki sohasem tett parmezànt a tèsztàra,mert szerinte "eltakarja ìzèt". Mit jelent az,hogy a "hagyomànyos ìzetlen"?'Altalàban pont a hagyomànyos(màr,ha a magyar konyhàròl beszèlunk),ami nagyon "ìzes".Az èn lànyomnak jobban ìzlik az èn sòtlan zoldsèg pèpem,mint a bolti sòzott,mert bàr az "ìzes",de nem finom.A hamburgerrol,meg csak annyit,hogy van gyerek,aki megkèrdezi mibol van ès,ha olyan àllatka hùsàbòl,ami neki kedves,nem eszi meg.Zsu

    VálaszTörlés
  6. A polentát csupán főzik, nem? Meg azt lehet itt kapni a boltban. Mellesleg nekem, ahogy itt csinálják - ha már ezt a kérdést feszegetjük - ízetlen. :)Mondjuk a boltit még nem kóstoltam.

    A fűszerek nem csak ízesítik az ételt, de "ápolják" is a szervezetet. Gondolom ezzel sokaknak nem árultam el nagy újdonságot, de még ma is vannak olyanok, akik fűszer vonatkozásban a só-bors-paprika-hagyma vonulatot ismerik, esetleg a hurkában a majorannát. :P

    Van egy-két barátom, aki huszonx éves koráig nem nagyon ismert más ízeket, mint, amit anyu főzött otthon, a már említett kombinációkkal. (persze ez még a plázák és kínai éttermek előtt volt...)

    VálaszTörlés
  7. szia mar nem is tudom,hogy keveredtem ide.(talan orsitol). szeretnek a blogodhoz gratulalni,nagyon jo receptek vannak benne:)mi is vegak vagyunk,sot a kicsi is az lesz(egyelore anyatejen el:)mindig bajban vagyok,mit fozzek.mostantol nem.:)
    mi Varsoban elunk,es sajnos itt nagyon keves az igazi vegan bolt,nem is tudom lehet e zabtejet,vagy zabtejszint kapni.ha hazamegyunk Mo-ra,beszerzem:)

    VálaszTörlés
  8. Nemtommèr',de nekem a "fuszeres-csìpos" jelzovel illetett foztrol,nem a zoldfuszerek jutottak eszembe....hja az eloìtèletek.Zsu

    VálaszTörlés
  9. Érdekes diskurzus kerekedett a gyerek nemevésből...:-) Ezek szerint valóban mihamarabb meg kell írnom azt a bejegyzsét, hogy tovább folytathassuk!:-)

    Hobbiszakács!
    A málésaláta esélyes szerintem!:-) Ja, és a legfőbb problematikát nem említettem, miszerint az esetek 70%-ában meg sem hajlandó kóstolni(!!!) az elé tett kaját, ha ránézésre úgy dönt, nem szimpi neki. Pl. amikor lát benne borsót, brokkolit, karfiolt, répát, akármit, gyakorlatilag felsorolhatnám az összes zöldséget... Dacol velem/ nekem, tudom...!

    Zsú!
    1 éves korig valóban nem javasolják a legújabb "irányzatok" az ételek ízesítését, hogy a gyerek megszokja az étel igazi ízét. Vannak viszont olyan kultúrák (lsd. pl. indiai), ahol ugye már kiskoruktól kezdve erősen fűszeresen esznek a gyerekek, azt szokják meg, és az ottani konyha jelentőséget is tulajdonít az egyes fűszerek szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak. Nekem is van az ismeretségi körömben több olyan vega család, ahol szinte mindig indiait főztek, és a gyerekek gond nélkül megeszik... (haj, de jó is nekik...!)

    Hugomum!
    Örülök, hogy ismét bővült az olvasóim köre!:-) Szerintem Varsóban is tutira kapsz zabtejszínt + egyebeket! Bioboltban, bio ABCkben keresd, de ha van esetleg a DM láncnak ott is üzlete, akkor náluk is kapsz zabtejet.

    VálaszTörlés
  10. Hu, ez nagyon fincsi, most sütöttem meg. =)
    Párom szerint kicsit kevés benne a fűszer, igaz, hogy csak vegamixet és petrezselymet tettem bele, mert a kaporért nem rajongunk. Esetleg valakinek nincs egy másik bevált ízesítése kicsit pontosabb mennyiségekkel? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. Én most találtam meg a receptjeidet. Nem győzök hálálkodni értük. Köszönöm. 3gyermekes anya révén,3fiúval,iskolába reggeli mindig,legyen változatos,finom,ízes és még sorolhatnám. Hála érte nem panaszkodhatok a fiaimra,pedig mi pár éve kezdtük el a vega élettet,hisz egyiknapról a másikra nem lehet átállni,1éve nem eszünk bolti kenyeret s pékárut,mindent magunknak készítek,drága férjemtől kaptam dagasztógépet így könnyü dolgom van. A család mindig szereti az újításaimat,így sokszor böngészem a netet új recept után. A gyerekeknek is mindig mondom a tudatos élet választása előnyeit. Persze kine csábulna el a fagyizo cukrászda stb...mellett

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...