2009. április 23., csütörtök

Foszlós tönkölyperec

Ennek a receptnek az eredeti hagyományos verzióját Ízbolygónál találtam. Már jó ideje készültem perecet sütni, és mivel nála általában tutira mehet az ember, ezért gondoltam ezt a receptet veszem alapul, természetesen megreformálva.:-)
A felhasznált lisztnél a 70% teljes kiőrlésű + 30% fehér liszt megoldást választottam, ugyanis a bőven tízen fölüli kelt tésztás, majd kukába vándorlós próbálkozásaim után be kellett látnom, hogy az én családom NEM HAJLANDÓ MEGENNI a 100%-ban teljes kiőrlésű kelt tésztákat!:-(( Pedig volt köztük tényleg sok igazán finom! Én egyedül pedig nem bírtam a megsütött mennyiségekkel, így többnyire rámszáradt, ha nem fagyasztottam le időben... A 100% fehér lisztes verziót viszont azért nem vagyok hajlandó én felvállalni, mert sajnos továbbra is azt tapasztalom magamon, hogy él tovább a fehér liszt allergiám, ezért ha már csak kicsit is fehér lisztes valamit eszem, akkor rögtön kezdődik-folytatódik az orrdugulás, garatcsorgás stb.:-(
Nos, ez a recept szerintem nagyon tuti! Így ebben a formában is, de ha csak magamnak sütném, bevállalnám szerintem a 100% barna lisztet, vagy min. 30% zablisztet a fehér liszt helyett is. Frissen isteni foszlós, de még másnapra is puha maradt, csak egy kicsit szikkadt meg.
És a családom? Férjnek is nagyon ízlett, a Gyermek viszont továbbra is módjával fogyasztotta, csak valamivel megkenve ette...:-(
Ja, és a rászórt napraforgómag istenien megpirult, legközelebb főleg azzal szórnám!
Piknikre, svédasztalra is ideális! Reggelire, vagy vacsorára egy jó bögre rizstejjel, vagy növényi tejes gabona-cappuccinoval ugyancsak!:-)
Foszlós tönkölyperecHozzávalók (16 db kis perechez):

300 ml + 2-3 ek. rizstej (a teljes kiőrlésű liszt miatt több folyadék kell)
25 g friss élesztő
1 tk. nádcukor
380 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
120 g bio fehér liszt (vagy durumliszt, vagy zabliszt)
1 ek. nádcukor
1 csapott ek. só
2 ek. napraforgó olaj, vagy 2 ek. kókuszzsír
növényi tej + magok a tetejére
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a tk. nádcukorral. Közben elkeverjük a lisztet a sóval, cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és az élesztős tejet. Jól összedolgozzuk, kicsit dagasztgatjuk. 50 fokra előmelegített sütőben 1 órán át kelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a sütő aljára teszünk egy vízzel megtöltött magas falú tepsit, hogy sütés közben ez a plusz párolgás is segítse a tésztát, hogy ne száradjon ki (én minden kelt tésztát így sütök).
Kivéve a tálból újra átgyúrjuk a tésztát, 16 darabra osztjuk, és egyenként kb. 1cm-es átmérőjű rudakat sodorva belőle pereceket formázunk (én vastagabb átmérőre hagytam, hogy még foszlósabb-puhább legyen).
A pereceket sütőpapíros tepsire tesszük, növényi tejjel megkenjük a tetejüket és megszórjuk magokkal.
Betolva az előmelegített sütőbe, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

8 megjegyzés:

  1. Napraforgó mag: király ötlet!
    Köszi!:-)

    VálaszTörlés
  2. Vigasztalásul el kell, hogy mondjam, hogy a teljes kiőrlésű liszteket sem kell túlzásba vinni, legalábbis úgy tudom, hogy pont mivel az egész héj meg minden benne van, azok a káros anyagok is, amelyeket a növény elraktároz (permetezés, stb.). Persze ha tisztán bio lisztet használsz, akkor ez nem érvényes.

    VálaszTörlés
  3. Ízbolygó!
    A mozikban kapható bécsi perec mintájára tökmagra is gondoltam, de ahhoz valszeg nagyobb méretű pereceket kellene gyártani.

    Ági!
    Köszi az infót! Mondjuk a teljes kiőrlésűeknél 80%-ban biót hazsnálok, úgyhogy akkor azzal talán előrébb vagyunk. A fehér lisztet viszont tényleg nem bírom, mert mindenféle nyűgöm lesz tőle. Ja, és már nagyon nem is ízlik, mert túl édesnek érzem az ízét.

    VálaszTörlés
  4. Nem könnyű, ha az ember családja antireformerkedik :)
    Viszont ezeket nálunk is biztos szívesen fogják eszegetni, ha kipróbálom a recepted.

    VálaszTörlés
  5. Bridge!
    Igen, szoktalak olvasni, hogy te is küzdesz azért időnként a családdal...:-)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!
    Próbálta valaki zabliszttel valójában? Hogy sikerült? Én azzal szeretném kipróbálni ill. rizs helyett zabtejjel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A növényi tej simán mehet másfajta is, zabliszttel nem próbáltam. Esetleg próbáld úgy, hogy fele zabliszt, akkor biztosabbra lehet menni. :)

      Törlés
    2. Köszönöm a választ! Sajnos en búzalisztet nem tudok használni, de olyan jónak tűnik a recept, hogy teszek egy próbát zabbal. Boldog újévet!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...