2009. május 3., vasárnap

Jázminrizses répatorta

Ez a torta valójában nem az én "készítményem", de nekem készült a születésnapomra (ami már elmúlt jócskán, csak most jutottam ide:-).
Szakítva a hosszú évek - gyakorlatilag közel 20 év!, hát igen, ilyen öreg vagyok már:-) - hagyományával, idén kifejezetten házi készítésű tortát kértem.
Az elmúlt három évben minden alkalommal pedzegettem a családomnak, hogy nem kérném a hagyományos cukrászdai tortákat...:-) Én valójában a Reformcukrászdára gondoltam akkor, hogy onnan esetleg, de csak nem...:-) (de azért nem szólhatok semmit, mert minden alkalommal nagyon jó nevű cukrászdákból, igen költséges tortákat rendeltek, csak hát az én ízlésem lett közben olyan ficamos, hogy nekem azok már nem annyira jöttek be, mert többnyire túl édesnek, és túl mű ízűnek éreztem őket:-).
A Reformcukrászdából időközben kapott pedig tortát Kata és Anették is rendeltek vegán tortát.:-)
Szóval, az én szülinapom általában mindig Húsvét környékére esik, így ez a répatorta a húsvéti ünneplésbe is teljesen beleillett. Nekem nagyon ízlett!:-)
A családnak kissé kevésbé, de ez mondjuk engem annyira nem zavart...:-)) A tésztán lehetne kicsit variálni még - lentebb leírom a tapasztalatokat-, ebben a Napfényes Alapítvány Sütemények c. könyve hozta a formáját (mármint, hogy jelentősen korrektúrára szolgálnak egyes receptjei...).
Abban viszont teljesen egyetértett az egész család, hogy a krémje nagyon finom!! Simán elképzelhető önálló poharas krémként is nyáron! Ez a krém pedig a torta tetején jól helyettesítheti pl. a mascarpone-krém díszítést egyes répatorta-recepteknél.
Ja, és extrém módon laktató már egy szelet is belőle!:-)


Jázminrizses répatorta
Hozzávalók:
A torta tésztájához

1 bögre = 250 ml
1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,5 bögre fehér tönkölyliszt
1,5 bögre reszelt répa
1/2 bögre darált dió
3/4 bögre nádcukor
300 ml növényi tej
1,5 tk. foszfátmentes sütőpor
bio vaníliás cukor
1 tk. fahéj
szegfűszeg
1/2 bio citrom leve és héja
1 csipet tengeri só
150 ml olaj

A krémhez
150 g jázminrizs
450 ml rizstej
200 ml szójatejszín
30 g bio növényi margarin
150 g nádcukor (nekem kicsit túl édes volt, kevesebb cukrot használnék...)
3 ek. citromlé

Összekeverjük a száraz anyagokat, majd hozzáöntjük az olajat és a tejet, és jól kikeverjük a tésztát. A sütőt 180 fokra melegítjük, kikent tortaformába öntjük és 35-45 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet: a rizst megfőzzük a nádcukros rizstejben, amikor félig kihűlt, hozzákeverjük a margarint, botmixerrel habosítjuk és közben citromlevet csepegtetünk hozzá. A tejszínt kemény habbá verjük, és a teljesen kihűlt jázminrizzsel összekeverjük. A krémet a piskóta tetejére halmozzuk.
Tapasztalatok:
- a tészta belseje igen ragacsos maradt, noha a megadott 45 perc helyett közel 60 percig sült. Anyám szerint túl sok volt a megadott olaj és folyadék mennyisége...
- habbá verhető szójatejszín híján, burgonyakeményítővel elkevert rizstej került bele.

9 megjegyzés:

  1. No, akkor jó ez a krém, örülök, mert már én is szemezek vele egy ideje!

    Utólag is boldog szülinapot ;o)

    Ui.: Mi legyen a karoboddal???

    VálaszTörlés
  2. Régóta kutatok habbá verhető szójatejszín után. Melyik fajta és hol kapható?

    Boldog szülinapot!

    Éva

    VálaszTörlés
  3. van egy remek, nagyon bevált répatortareceptem, hasonló, fûszeres tészta, ha érdekel szívesen közzéteszem :)
    mi házi saját készítésû lekvárral szeretjük legjobban.. de azt hiszem ezt a krémet (vagy valami ilyesmit) is ki kell próbáljam.
    és igen, boldog szülit, szép napokat

    VálaszTörlés
  4. Köszi mindenkinek a jókívánságot!:)

    Kata!
    Írok mailt!

    Éva!
    A Soyatoo szója habtejszín használható ilyen esetekben, pl. itt: http://bolthely.hu/reformvega/id/00224_Soyatoo_novenyi_habtejszin_
    Jobban ellátott bioboltokban kapható.
    De a múltkor vettem bio habfixálót is tejszínhez, bár még nem használtam...

    é!
    Ha tej és tojásmentes, jöhet!:-)

    VálaszTörlés
  5. répatorta:
    1/4 csésze olaj
    (2 tojás, amit én ki szoktam hagyni, úgy egy kicsit tömöttebb, de így is szépen megsül a közepe is)
    1/2 csésze cukor (barna nád)
    1 púpos csésze finomra reszelt répa
    1 3/4 csésze liszt (pl teljesôrlésû tönköly)
    2 tk sütôpor
    1/2 tk szódabikarbóna
    1tk fahéj
    1/4 tk szegfûszeg
    3/4 tk szerecsendió
    1/2 tk gyömbér
    1/2 csésze durvára tört dió
    az olajat a cukrot és a répát összekeverem aztán hozzáöntöm az összekevert szárazakat is. (ha a tojás hiánya miatt túl száraz, pici vizet teszek hozzá).olajozott, cukrozott formában sütöm (a cukor nagyon finoman karamellizálódik a szélén, de lisztezni is lehet) 180fokon, kb 1 órát. remélem neked is sikerül :)

    VálaszTörlés
  6. megsütöttem ismét, tojás nélkül és remek lett. egyátalán nemreform körökben is sikert aratott, a tészta nem volt sem túl tömény sem túl nehéz vagy ragacsos. viszont rájöttem, az eredeti recept szerinti répamennyiség szinte dupláját is elbírja, nekem összenyomkodva most annyi lett mint a liszt. ettôl még könnyebb lett a tészta. ja, és került bele némi ananász is, nem rossz, de nem fogom rendszeresíteni (mindenképp érdemes elôbb az eredetit kipróbálni, de volt akinek így ízlett jobban)

    VálaszTörlés
  7. É!
    Na, akkor most már tényleg jól be kell jelölnöm a recepted!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...