Oldalak

2009. június 17., szerda

Kókusztejes eperfagyi + néhány bónusz fagyi infó:-)

Igaz, hogy az eperszezon gyakorlatilag már lefutott, de muszáj feltennem ezt a receptet, mert 1. mindenképp szükségünk lesz rá jövőre is, az első igazán jól sikerült tejmentes krémfagyink volt, 2. jó néhány újabb infóval szolgált tejmentes fagyi témájában.

Egy vegán fagyis blogon keresztül értesültem arról az új angol nyelvű vegán fagyis könyvről, melyet aztán hamarosan meg is rendeltem az amazonon keresztül.
A könyv szerzője egy vegán könyvíró, 3 gyerekes hölgy, aki nagy fagyirajongó volt egész életében. A sok kísérletezés közben kapott kedvet ahhoz, hogy a legjobbakat egy könyvbe gyűjtse. Azonban nem csak fagyik, hanem sok más fejezet is van itt:-), pl.:
- hagyományos és egzotikus ízek
- gyümölcsfagyik és szörbetek
- alacsony zsírtartalmú fagyik, fagyasztott joghurtok
- fagyi alapú kölönféle desszertek
- tölcséres, pálcikás jégkrémek (pl. hogyan kell csokiba mártott pálcikás jégkrémet gyártani!)
- shakek
- fagyiöntetek, szószok.


Miután meghozta a postás a könyvet, értesültem arról, hogy még további két angol nyelvű vegán fagyis könyv is megjelent ezzel egyidőben, ez és ez!
Aki viszont mégis inkább házon kívül szeretne kész vegán fagyit venni, azoknak örömmel újságolom, hogy egy bioboltban találtam már bio pálcikás rizstejes jégkrémet is, vanília jégkrém étcsokis, vagy rizstejes tejcsokis bevonattal. A holland Bonvita cég terméke a Bon Ice fagyi- és jégkrémcsalád. Sajnos elég húzós az ára, 700 Ft/ db áron láttam...:-( Kakaót tartalmaz!
Visszatérve a kókusztejes eperfagyihoz... A fagyis könyv szerzőjének két legfőbb tanácsa, amit alkalmaz is a receptekben:
1. a vegán fagyikhoz érdemes kókusztejet alapként használni, de abból is kizárólag a konzerves kiszerelésűt, ugyanis a kókusztej "zsíros" felső rétege az, ami a fagyi kellő krémességét megadja. A fagyi hozzávalóit készítés előtt tegyük mindig hűtőbe, hogy kellően hidegre hűljenek, így ugyancsak biztosabb a jó végeredmény!
Én tavaly kaptam egy Delonghi típusú fagyigépet, de vagy én nem tudom még baromira használni, vagy a gép nem megfelelő... Nekem valahogy sosem lesz olyan állagú a kész fagyi még 45 perc után sem, mint amit szeretnénk... Megpróbáltam kísérletképp a könyv javaslatát arra az esetre, ha vkinek nincs fagyigépe: a hozzávalók összeturmixolása után tegyük egy tálba a fagyialapot, majd be a fagyasztóba, és 30 percenként keverjük át villával, vagy botmixerrel, amíg a kellő állagot el nem érjük. Nos, nekem 3,5 óra múlva sem érkezett el az a kellő pillanat, a fagyigép mégis jobb volt!
A recept nyomtatható verziója
Kókusztejes eperfagyi

Hozzávalók (kb. 1 l fagyihoz):
1 csésze = 250 ml
2,5 csésze felezett eper
1 kókusztej konzerv (kb. 400 ml)
0,5 csésze nádcukor, vagy agave szirup (ezt én kivételesen emeltem a tapasztalataim alapján, hogy ne legyen túl vízízű a fagyasztás után)
2 tk. vaníliakivonat
Turmixoljuk egyneművé az összes hozzávalót. Fedjük le a kész mixet és tegyük hűtőbe 2 órára. Majd bele a fagyigépbe és fagyasszuk meg!

2 megjegyzés:

  1. Hello,
    Érdeklődni szeretnék,hogy melyik bioboltban és hol lehet kapni ezeket a rizstejes jégkrémeket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én alapvetően internetes webáruházakban láttam, pl. a Biobarlang kínálatában. Szerintem, ha rákeresel a neten, akkor több lehetőséget is kiad a kereső. Sok sikert!:-)

      Törlés