2009. július 30., csütörtök

Hamis tiramisú (tojás -és tejmentes!) és a 2. blogszülinap

Bizony-bizony, immáron 2 év telt el azóta, hogy megszületett a Vegagyerek-blog első bejegyzése!:-) Sok minden történt azóta, ám ugyanakkor sok minden maradt változatlan is... Jó néhány olyan dolog maradt változatlan sajnos, amin viszont szívesen változtatnék, de egyelőre nem tudok...(pl. a Nagy allergiája..) Ismét aktuális lett egy újabb "Hol tart a családi vegaságunk(?)" bejegyzés is... Picurka hozzátáplálása kapcsán sokat vívódom mostanság ismét a gyerekvegaság kérdésen... Annak ellenére, hogy egyik oldalról pontosan érzem-tudom az általam kívánt utat, nem tudom mire jutok a megvalósítással...

Vegán tiramisú témakörében volt már egy korábbi próbálkozásom, de az a tofus változat, hogy is mondjam, nem igazán jött be a családnak... A piskótát helyettesítő alaptésztát viszont megtartottam belőle ez alkalommal is!
Ez a mostani egy grillpartira készült (egy jó kis barackos piskóta kíséretében), és nagyon finom lett (bár a férjem továbbra is sajnálkozott, hogy nem a régi jól bevált nyers tojásos tiramisú készült, amire már kb. 4 éve nem visz rá a lélek...)! Igazi sikert aratott minden húsevő körében, pillanatok alatt elfogyott és a gyerekek is szerették! Viszont olyannyira hamis, hogy szinte félek tiramisúnak szólítani:-), pedig az alapötletet egy olasz vegán blogról vettem kis módosításokkal. Az olasz forrás pedig jelen esetben is számomra autentikusnak tűnik...:-)

Mindenesetre jó kis hideg nyári desszert, a melegben oly kritikus nyers tojások veszélye nélkül!

A recept nyomtatható változata
Hamis tiramisúHozzávalók (4 főre):
Az alaptészta (a babapiskóta helyett):
200 ml víz
fahéjrúd
kardamom-mag
szegfűszeg
100 g mandula, finomra darálva
50 g dió, finomra darálva
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
3 ek. méz
1 tk. sütőpor
Aktualizált infó (2013. július)vegán psikótára egy még jobban bevált, és még egyszerűbb recept EZ!

A vaníliakrémhez:
500 ml vaníliás szójatej (vagy rizstej, amibe beletesszük fél rúd vanília kikapart belsejét)
50 g nádcukor
1 ek. fehér tönkölyliszt
kb. 1,5-2 ek. kukoricakeményítő
1 kis darab (kb. 3 cm hosszú) bio citromhéj (fontos, hogy ne legyen túl nagy darab a citrom, mert különben túl karakteresen citromos lesz a krém)

gabonakávé bőségesen
karobpor a tetejére díszítésnek

A gabonakávét megfőzzük és lehűtjük (az arányokhoz a dobozon lévő javaslatokat szoktam használni). Én elég sok kávét készítek (kb. 2-3 csészényit), mert úgy szeretem, ha jól átázik a tésztaréteg és nem marad száraz.
A vizet a fahéjrúddal, kardamommal és szegfűszeggel felforraljuk és kb. 15 percig főzzük. A mandulát, a diót és a búzalisztet elkeverjük a mézzel és a sütőporral. A fűszeres vizet apránként beledolgozzuk. A tésztát egy kizsírozott tepsiben szétsimítjuk. Fontos, hogy a tepsi kétszer olyan nagy alapterületű legyen, mint az a forma, amiben tálalni készülünk a tiramisút, bár bevallom, ezalkalommal csak a tészta felét használtam fel, mert az is elegendő volt ehhez a krémmennyiséghez.
A tésztát 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük és hagyjuk kihűlni.

A vaníliakrémhez összekeverjük egy kis lábasban a száraz hozzávalókat, majd kézi habverővel hozzáadjuk a szójatejet, és lassan felmelegítjük. Addig főzzük, amíg sűrű, pudingszerű krémet nem kapunk (figyelem, hűlés közben a keményítős krém tovább fog sűrűsödni!).

A kisült tésztát két részre vágjuk, és a felét a formába helyezzük, majd a gabonakávéval meglocsoljuk, a vaníliakrémet rákenjük. (Én most nem rétegeztem többszörösen, mert elég vastag lett a tésztám, de vékonyabb piskóta esetén próbálkozhatunk több réteggel.) A tiramisút ízlés szerint a karobporral egy finom szűrőn keresztül megszórjuk, majd tálalás előtt néhány órán keresztül a hűtőben pihentetjük.

11 megjegyzés:

  1. Boldog blog-szülinapot!
    A két év legtöbb bejegyzése után érdekes volt visszaolvasni az elsőt. Továbbra is örömmel jövök olvasgatni, vagy épp régebbi receptek között kutakodni.

    VálaszTörlés
  2. isten éltesse sokáig a blogot és vele együtt téged is :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy már két éve olvasgathatjuk az írásaidat. A továbbiakhoz is minden jót!

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon boldog blogszülinapot kívánok!! :o)

    VálaszTörlés
  5. Sok-sok boldog blog-szülinapot!
    Nagyon jó olvasni Téged... ;-)

    VálaszTörlés
  6. boldogot boldogot :) és köszönöm a tiramisuötletet! tőled inspirálva ma egy meglepően tiramisuszerű és veszélyesen finom áltiramisu került ki a kezeim alól.. recept itt: http://ve-ga.blogspot.com/2009/08/tiramisu.html
    ui: mostanság adtam a fejem én is blogolásra.. tudnál nekem valami útbaigazítást adni, hol futnak össze a vegablogok szálai? köszi é

    VálaszTörlés
  7. Szia Siccike!!
    Először is, boldog blogszülinapot!!!

    A másik az már off lesz....A Cicaságok blogon írtál arról, miért vetted le a gyerekek fotóit...
    Ezen most nagyon komolyan elgondolkodtam - szeretném, ha ezzel kapcsolatos tapasztalataidat megosztanád, ha röviden is!!!
    Mert ha tényleg így van.....Én hiszek ezekben az erőkben, de én naív, magamból kiindulva csupa jóindulatot feltételezek másokról..
    Most viszont felmerült bennem, hogy le kellene vennem a fotókat!!!!
    Légyszi, egy rövid véleményt, előre is köszi!!!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon köszönjük mindenkinek a jókívánságokat!:-)

    É!
    Szuper, hogy te is blogot kezdtél, nagyon mutatós!
    Örülök, h. a hamis tiramisú inspirációt adott, a tied is jól néz ki!:-)
    Vegablogok gyűjtője?!:-) Hááát, részemről nem nagyon tudnék ilyet megnevezni, de pl. a többszerzős Vegán Vendéglőn szívesen látnánk társszerzőként! Ha érdekel, dobj
    egy mailt nekem!

    Trinity!
    Norci kb. meg is fogalmazta a lényeget a témával kapcsolatban a válaszában, de ha továbbiak érdekelnek esetleg írj nekem nyugodtan privátban (a blogodon nem találtam hozzád elérhetőséget)!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...