Oldalak

2009. október 22., csütörtök

Mandulás - vaníliakrémes torta (tej- és tojásmentes!)


Hát igen, nincs mit tagadni, a mi családunkban a vaníliás sütikrémek nagyon mennek...:-) Ha jól belegondolok, szinte mindegyik sütiben, ami a blogon szerepel, valahol előfordul a vanília.:-) A mandulával nagyon jó párost alkotott, seccperc alatt elfogyott az egész torta, és a gyerkőcök is nagyon lelkesen falták.
A jól bevált tojásmentes piskóta alapreceptet most 100 %-ban Graham liszttel készítettem, és nagyon jó könnyű tésztája lett.

Tipp: a tortát érdemes előző este megsütni, megkenni, mert akkor a tészta még jobban megpuhul, ahogy a krémek kicsit "átáztatják", és a kész torta is sokkal finomabb.




Mandulás - vaníliakrémes torta
Hozzávalók (egy 26 cm-es kapcsos tortaformához):
A piskótához
380 g Graham liszt (lehet készíteni teljes kiőrlésű tönköllyel is, akkor kicsit tömörebb lesz a tészta)
150 g nádcukor
1,5 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1,5 mk. szódabikarbóna
1 bio citrom reszelt héja és leve
9 ek. olaj
370 ml rizstej

A vanílás krémhez
75 g étkezési keményítő
75 g nádcukor
600 ml rizstej
1/2 - 1 mk. őrölt vanília (vagy 1,5 rúd vanília)
50 g bio növényi margarin

meggylekvár (de lehet ribizli is)
50 g mandulaforgács

A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd lassan hozzáadjuk az olajat, a rizstejet és végül a citromlevet. Kizsírozott tortaformába öntjük  (én pálmazsírral szoktam kikenni a formát) és 180-200 fokon kb. 25 percig sütjük.
A krémhez a keményítőt elkeverjük kevés hideg rizstejjel, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral, vaníliával (vaníliarúdnál vágjuk félbe a rudat!), és hozzáadjuk a keményítős tejet is. Kavargatva felforraljuk és egy kicsit még főzzük, hogy eltűnjön az erős keményítős íz.  A krémes tálat egy folpakkal letakarjuk és hagyjuk kicsit kihűlni. A langyos krémbe robotgéppel belekeverjük a margarint.
A kihűlt tésztát három lapra vágjuk, az elsőt megkenjük a lekvárral, rátesszük a másodikat, arra kerül a vaníliakrém kb. fele, rá a harmadik lap, amit kívülről is bekenünk a maradék krémmel.
A tetejére száraz serpenyőben megpirított és kihűlt mandulaszeleteket szórunk.

5 megjegyzés: