2009. január 28., szerda

Zöldborsós melegszendvics

Karácsonyra kaptam ajándékba a Kossuth Kiadó egy új kiadványát, melynek címe Vegetáriánus ételek - öt földrész hatszáz receptje. Nagyon jó kis könyv, nagy kdevencemmé lépett elő azóta! Rengeteg szép színes fotó (minden recepthez külön-külön), jól forgatható formátum (kis méretű, vaskos), és kiváló tartalom! A recepteknél mindig külön jelölésre kerül, hogy vegán, vagy lakto-ovo receptől van-e szó (ez bizony nagy szó a magyar szakácskönyv-piacon!). A receptek kb. 40%-a vegán, de a maradék is viszonylag könnyen veganizálható. Sok izgalmas megoldás, és gyorsan elkészíthető étel!


Ez a melegszendvics konkrétan a könyv legelső receptje, a 'Falatkák' kategóriából. Eredetileg tejes recept, de én veganizáltam. Irtó jól sikerült, Férjnek és nekem is nagyon ízlett! A Gyermek persze meglátva a borsót, maradt a vajas kenyérnél...:-(
Ja, és secc-perc alatt elkészül!:-)

Zöldborsós melegszendvicsHozzávalók (6 főre):100 g zöldborsó
100 g kukorica (eredetileg cukkini szerepelt benne)
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
250 ml növényi tej (nálam zabtej)
2 ek. növényi parmezán sajt
6 szelet teljes kiőrlésű kenyér
2 ek. bio növényi margarin/ kókusz zsír
csipetnyi őrölt szerecsendió
só, bors

A borsót és a kukoricát sós vízben megfőzzük (pároljuk). 200 fokra előmelegítjük a sütőt, kiolajozunk egy tepsit. A margarint felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, megpirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a meleg tej felét, besűrítjük. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a maradék tejet. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük az alig 5 perc alatt krémessé váló szószt. A tűzről levéve belekeverjük a hamis parmezánt, és a zöldségeket, óvatosan elkeverjük. A kenyérszeletekre kenjük a masszát, és 7-10 perc alatt ropogósra sütjük.

Tejmentes hamis parmezán "sajt" házilag

Ezennel megnyitom a 'növényi sajtok' címkét, mellyel nagyon sok tervem van, de egyelőre még annál kevesebb megvalósításom sajnos...:-(

Az egyik legegyszerűbb növényi sajt házilag a vegán Parmezán (kb. 5 perc alatt elkészíthető). Többféle receptet olvastam ehhez is, míg aztán végül egy "autentikusnak" tűnő olasz vegán recept mellett döntöttem. Élesztőpehellyel készül, ezért egyrészt magas a B12 vitamin tartalma (örök vesszőparipa vegánoknál ugyebár...), másrészt hamis sajtszószok készítésénél is jól alkalmazható, mert besűríti a mártásalapot.
Az eredeti parmezánhoz max. az állaga hasonlít, ezért inkább az egészséges, mint sajtízű kategória
:-) Én tészták tetejét is meg szoktam vele szórni.
Vegán hamis parmezán
1 éves kortól fogyasztható az élesztőpehely!
Hozzávalók (ez szerintem igen jelentős mennyiség, én a felével is hetekig elvagyok):
1 csésze = 250 ml
1 csésze élesztőpehely (Solstar!)
1/2 csésze hámozott mandula
1/2 ek. só (ez nekem kicsit túl sok volt)
Konyhai aprítógéppel addig daráljuk együtt az összetevőket, amíg a mandula szinte finom "por" állagú nem lesz. Hermetikusan záródó üvegben, hűtőben tároljuk.

2009. január 27., kedd

Új arculat:-)

Még nem készült el teljesen, de már látszik milyen lesz.:-)
Néhány nap kísérletezés után végül emellett a verzió mellett döntöttem, remélem Nektek is átláthatóbb lesz így az oldal!:-)
Újdonság pl., hogy a link a főoldalra visszatéréshez az oldal tetejére került, és a teljes lap 2 hasábosról 3 hasábosra változott (bár ez csak kb. lapközéptől látható). A bejegyzések címkéit is próbáltam lecsökkenteni, igaz nekem még így is kicsit túl sok...:-) Felkerültek a kedvenc szakácskönyveim - linkekkel, és a TOP 5 legolvasottabb recept mellé fotók is kerültek. A vegás blogok linklistáját pedig folyamatosan újítom.
További kellemes böngészést és olvasgatást Mindenkinek!:-)

2009. január 24., szombat

Vegetáriánus hamis "húsleves"

Nehéz hetünk volt/van... A hét elején Férj bekapott egy jó kis nátha-torokfájás vírust, ami aztán nem sokat késlekedett, és rám is rámakaszkodott. Picurka elkezdett fogzani, majd emellé szopisztrájkba is kezdett, aminek eredményeként fogyni kezdett, a tejem pedig egy nap alatt elapadni tűnt... Nem kicsit estem kétségbe, de aztán - többek között egy nagyon kedves szoptatási tanácsadó olvasóm, Éva segítségével - sikerült túljutnunk rajta. Tegnapra Babóca is belázasodott, fáj a torka és nyűglődik szegénykém, úgy tűnik, ő is elkapta tőlünk a betegséget. Picurka még tartja magát e fronton, jó lenne, ha megúszná, még reménykedem...!



Ezt a levest már jó ideje készültem kipróbálni. Többféle verzióját is hallottam, végül a Marcsinál található mellett döntöttem, amit kiegészítettem. Régebben, amikor még főztem húsosat, a Kismama Babakonyhájában olvastam egy csirkeraguleves receptjét, és azt összevegyítettem az előbb említettel. Az eredmény teljesen autentikus lett, sőt olyannyira "húsleves" ízű, hogy nekem már túlságosan is... (merthogy én valójában sohase szerettem a húslevest...:-). Főként a család kedvére akartam tenni, de Babóca és Férj is csalódottan keresték benne a csirkehús darabokat... Fiacskánk olyannyira csalódott volt (merthogy anyóséknál-apóséknál húsleves várja általában...), hogy egész megsajnáltam... Ezt leszámítva azért mindegyikőjüknek ízlett!:-) Ja, és mivel Csemeténk hámozhatta a hozzá való répát is, kivételesen azt is megette belőle, sőt duplázott is, ami nálunk nagy szó!:-)

Ünnepi alkalmakkor és nem vega vendégek fogadásánál is jól jöhet ez a recept!

Vega hamis húsleves-félék másoknál:
Tökbél-leves daragaluskával Reninél
Gyökérzöldségleves sárgaborsópelyhes gombóckákkal Reninél
Gombagombócos zöldségleves
Veránál

A recept nyomtatható változata

Vegetáriánus hamis húsleves
Hozzávalók (kb. 6 főre):
3-4 sárgarépa
3-4 fehérrépa
1 közepes zellergumó
2-3 szem krumpli
1 szelet kelkáposzta
Egyéb lehetőségek a zöldségekre:
1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
1 teáscsészényi borsó
1 teáscsészényi kukorica
1 teáscsészényi vágott zöldbab
250 g kelbimbó
1 fej vöröshagyma héjastul
3 gerezd fokhagyma
1 mk. köménymag
1/2 mk. majoranna
3 babérlevél
7-8 szem szegfűbors
1 tk. curry
3 szem szegfűszeg
kurkuma a sárga színhez

3-4 ek. olívaolaj
levesbetétnek: tojásmentes tönköly cérnametélt
A zöldségeket megtisztítjuk, feldarabolni csak a a zellert kell 2-3 darabba. Feltesszük főni az összes zöldséget hideg vízben a fűszerekkel együtt, a borsó és a kukorica kivételével. Amikor már majdnem kész, szórjuk bele a borsót és a kukoricát is. Fontos, hogy ne főzzük szét a hozzávalókat! Amikor kész, a tetejére öntjük az olajat.
Tipp: levesbetétnek a tésztán kívül kínálhatunk korpás búzadarából készült galuskát, vagy esetleg külön megfőzött hajdinát.

2009. január 18., vasárnap

Reform bukta élesztő nélkül

Ez a bukta nagyon jól sikeredett!:-) Na jóóó, aki a hagyományos fehér lisztes, légies buktához van "szokva", az azért ne keressen hasonlóságot!:-) Viszont a reformsütemények kategóriában mindenképpen jó pontot szerzett. Vittem máshova is kóstolóba, és ott is szerették.:-) A reformsütikhez képest nem volt "fojtós":-), hanem könnyű, puha tésztájú, és az eltarthatósága is kiváló volt. 2-3 nap múlva is jól fogyasztható. Ja, és csoda, a Kisúrfi is komálta!:-)
Vera is készített már buktát tavaly, recept ITT.

Reform bukta élesztő nélkül
Hozzávalók (kb. 8-10 közepes méretű buktához, ami nálunk kevésnek bizonyult:-):
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
130 g bio növényi margarin
120 g nádcukor
3 tk. foszfátmentes borkő sütőpor

Töltelék
barack-, vagy szilvalekvár

A hozzávalókat elkeverjük annyi növényi tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és négyzet alakúra vágjuk. A csíkokba kemény barack-, vagy szilvalekvárt teszünk, felgöngyöljük, és kiolajozott tepsibe egymás mellé fektetjük őket. A tetejüket megkenjük növényi tejjel, majd kb. negyedórát pihentetjük, végül 180 fokon (alsó-felső sütés) 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Én a kelt tésztákhoz mindig teszek vízzel telt tepsit a sütőbe, hogy gőzös legyen, és ne száradjon ki. Ez most is jót tett.
Képes útmutató a bukta töltéséhez, tekeréshez, itt!

Forrás: Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények

2009. január 15., csütörtök

Sült kukoricapástétom

Ismét egy nagyon egyszerű, igen gyors vacsora-lehetőség a Herbáció Magazin 2008/ 4. számából. Nem klasszikus kenyérkrém, de akár kenyér mellé is fogyasztható. Mi céklasalátával ettük, és nekem nagyon ízlett! Férj szerint is finom volt. A Gyermek ismét nem evett.........:-(((( (lassan írogatom már a 'Gyerek még mindig és újból és szinte soha nem eszik' c. bejegyzésem...)
SZOMBAT = KUKORICA NAP!

Sült kukoricapástétom
Hozzávalók (4 főre):
300 g kukoricaliszt
100 g zabkorpa
1 tk. tengeri só
1 reszelt vöröshagyma
1 tk. fokhagymagranulátum v. 2 gerezd fokhagyma
500 ml víz
kapor, gumós kömény aprított levele (elhagyható)

A hozzávalókat leöntjük a forrásban levő vízzel, és simára keverjük, majd a zöldfűszerekkel ízesítjük. A kikevert pástétomot öntsük kiolajozott tepsibe és 250 fokon süssük 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.

2009. január 13., kedd

Besameles rakott karfiol tejmentesen (vegán)

Lassan nyitnom kellene a 'Babóca kedvencei' mappa mellé egy Családi kedvencek mappát is, mert Férj már többször nehezményezte, hogy nem jegyzem, majd nem is ismétlem a jól sikerült kajákat.:-) (hát igen, valóban nagyon nehezemre esik többször ismételni ugyanazt...:-). Nos, ez az igen csak gyorsan elkészült étek bekerülhetne nyugodtan a listába. A legtöbb előkészítést-előgondolást a hozzávalók előfőzése igényel, aztán megy, mint a karikacsapás.:-) A besamel-alap jól felhasználható más rakott ételekhez is.
A Gyermeknek "persze" nem kellett, mert hogy karfiol...:-(
Vegán rakott karfiol másoknál:
Rakott karfiol tejmentesen KatánálZabbal rakott karfiol Katánál
Krumplis rakott karfiol Reninél
Gabonakolbászos rakott karfiol Veránál
Besameles rakott karfiolHozzávalók (3 főre):
1 közepes karfiol
kb. 150 g barna rizs
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj
2 ek. növényi bio margarin
3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
500 ml zabtej
só, bors
élesztőpehely

Megfőzzük előre a rizst, és puhára pároljuk a karfiolt. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd megforgatjuk benne a karfiolt.
A felhevített margarinba tesszük a lisztet, és folyamatos keverés mellett 1 percig pirítjuk, utána apránként hozzáöntjük a tejet még mindig keverve, majd addig folytatjuk, amíg kellően besűrűsödik. Kiolajozott jénaiba rétegezzük a rizzsel összevegyített karfiolt, és leöntjük a kész besamellel. A tetejét megszórhatjuk élesztőpehellyel ízlés szerint. A sütőbe tolva kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

2009. január 11., vasárnap

Best of 2008

Már tavaly év elején is szerettem volna megírni egy ilyen összegző bejegyzést, de akkor elmaradt, most viszont szívesen pótolom.:-)

1,5 éves a blog, és nagyon örülök neki, hogy a kezdeti 25 látogatóból mára átlag kb. 200-250-en látogatják naponta az oldalt (jó-jó, tudom én, hogy statisztikailag nem nagy szám ez, viszont én nagyon örülök az akár kisebb számú, de stabil olvasóimnak!:)

- a legtöbb látogatóm a gasztro.blog.hu gyűjtőoldalról érkezik, majd Verától, illetve Katától, akiknek ezúton is köszönöm!:-)

- az alábbi keresőszavak alapján jutottak el a legtöbben hozzám:
* juharszirup
* almás sütemény
* avokádókrém
* paprikakrémleves
* vastartalmú ételek

- az elmúlt évben az alábbi receptek voltak a legsikeresebbek az olvasók körében:
* gyors almás sütemény
* bögrés mákos süti liszt nélkül
* tönkölyzsemle villámgyorsan
* avokádókrém
* medvehagyma-pástétom

A receptek mellett pedig ezek a témakörök tűntek a látogatók szerint a legérdekesebbnek:
* A juharszirup
* Sütemények
* Gyerekvegetáriánus kisokos
* Miért legyen bio az aszalt gyümölcs?
* Babóca kedvencei


És most következzen az én személyes kedvenc listám:-). Összeválogattam 12 olyan ételt, mely vagy nagyon finomra sikeredett, vagy konyhatechnikailag volt új felfedezés számomra. Érdekes volt végignézni az elmúlt év receptjeit, mert számomra is hihetetlen módon, a fotókat nézegetve teljesen fel tudtam idézni magamban az adott étel pontos ízét.:-) (kár, hogy a végére mégsem laktam jól, hanem csak jobban megéheztem:-)))













Spenótos-krumplis rétes












Sütőtökös keksz











Szójamentes vegakolbász












Zöldfűszeres vegazsír












Epres-málnás gyümölcstorta











Erdeigombás-cukkinis spagetti









Zöldbabos gombócleves











Szejtánfasírt sárgarépaszósszal


2009. január 8., csütörtök

Kölestúrós batyu (vegán)

Most hogy az ünnepek alatt Férj itthon volt és tobzódtam a rengeteg időmben:-), többféle péksüteményt is kipróbáltam. Készült pl. kölestúrós batyu, karobos csiga és élesztőmentes bukta is. Mindhárom nagyon finom lett!:-) (receptek jönnek!:)

Kölestúróról először Veránál olvastam tavaly, a kölestúrós csuszája révén, és nagyon megörültem, hogy hurrá, lehet "túrót" is alkotni, tej nélkül. Tejevő koromban ugyanis egyik nagy kedvencem volt a túrós batyu. Most karácsonykor aztán maradt bőven a teljes kiőrlésű leveles tésztából, így eljött a megvalósítás ideje is. Szerintem nagyon finom lett, de ezt sajnos csak én gondoltam így, mert a Fiúk meg sem kóstolták.:-( A hamis túró sikerének titka egyébként szerintem a hozzáadott citromlé megfelelő mennyiségének eltalálása (ezen nekem még dolgoznom kell...), és a köles kellően puhára főzése (inkább puha legyen sztem, mint olyan nagyon "szemes" még).

Szilda is készített már kölestúrós batyut

Egyéb kölestúrós receptek:
Hamis túrógombóc
Kölestúrós palacsinta Veránál
Barackos-kölestúrós rétes Veránál
Mákos és szilvás rétes kölestúróval Katánál

Nektarinos kölestúródesszert Reninél

Kölestúrós batyu
Hozzávalók (kb. 10 db kis-közepes méretű batyuhoz):
500 g leveles tészta
150 g köles
500-600 ml víz vagy rizstej
30 g bio kénezetlen mazsola
100 g nádcukor (sztem ez túl sok, ízlelgessünk!)
citromlé
Bourbon-vanília

A kölest a többi hozzávalóval együtt puhára főzzük és hagyjuk kihűlni. A leveles tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, 3-5 mm vastagságúra, majd egyenlő négyzetekre osztjuk. Mindegyik közepébe két evőkanál kölest rakunk, a négy sarkát összecsippentjük, vagy egymásra hajtjuk. A tetejét megkenjük rizstejjel. Sütőlemezre tesszük, és még kb. 15 percig hűtőben tároljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a batyukat 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Tálaláskor nádporcukorral díszítjük.
Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

2009. január 7., szerda

Zabtejszínes rakott krumpli (vegán)

Egy ideje már gondolkodtam rajta, hogy kellene kreálni vmi újabb rakott krumpli verziót, mert amióta a szoptatás miatt nem használok szójajoghurtot (se), azóta az ilyetén jellegű lehetőségek is csökkentek. Aztán nemrégiben találtam rá Norci receptjére, ami jó kiindulópontot adott.:-) Az itthon talált alapanyagok szerint változtattam rajta, azaz pl. éppen csak cukkini és krumpli került bele zöldségként, illetve a korábban készített vegakolbász egy darabját lefagyasztottam, és most felengedés után felkockázva beletettem.

Nagyon finom lett a végeredmény, jól passzolt hozzá a vegakolbász fűszeres íze. Férjnek is nagyon ízlett, a Gyermek csak éppen nyammogott belőle...:-(
Nagy előnye, hogy igen gyorsan elkészíthető!:-)

Korábbi (még tojásos) rakott krumpli verzióm gabonasonkával ITT!

Zabtejszínes rakott krumpli
Hozzávalók (4 főre):
kb. 1-1,5 kg krumpli
2 kisebb cukkini
1 doboz (200 ml) zabtejszín
növényi tej (nálam most zabtej)
2-3 ek. teljes kiőrlésű liszt
vegamix
só, majoranna
olaj

Egy kiolajozott jénaiba berétegeztem a megfőtt, felkarikázott krumplit, majd rá a cukkinit, és a kockákra vágott vegakolbászt, a tetejét krumplival zártam, a krumplis rétegeket megsóztam, majorannával megszórtam. A zabtejszínt elkevertem a liszttel, a vegamixszel, sóztam és annyi zabtejet öntöttem hozzá, hogy bőséges mennyiségű szaftot kapjak a krumplira (ha nagyon híg lesz, tehetünk még bele lisztet). Leöntöttem vele a krumplit, és 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegített sütőben kb. 30 percig sütöttem.

2009. január 5., hétfő

2009. január 4., vasárnap

Gesztenyés keksztekercs - sütés nélkül (vegán)

Ez a keksztekercs ugyancsak nagy sikert aratott minden fronton Karácsonykor, mely magába foglalja drága elsőszülött gyermekem is, aki szintúgy lelkesen majszolgatta!:-) Nekem kicsit töménynek tűnt a nem kis mennyiségű margarin miatt (meg azt már le sem merem írni, hogy kissé édesnek találtam ismét:-)), de ezt megint csak én gondoltam így egyedül, a többiek csak úgy falták. Egyszerű az elkészítése is, csak arra figyeljünk, hogy tálalás előtt valóban kell neki legalább 2-3 óra a hűtőben! A feltekerés nekem nem sikeredett olyan szépen, mert eléggé töredezett, de a behűtés után már viszonylag jól szeletelhető. A karobmázat lecseréltem igazi csokimázra.

Gesztenyés keksztekercsHozzávalók:
Tészta
250 g cukormentes keksz
180 g bio növényi margarin
100 g nádporcukor
1 ek. kókuszreszelék
2 kk. karobpor (én kakaót használtam)

Krém250 g bio, cukrozatlan gesztenyepüré
120 g bio növényi margarin
100 g nádporcukor
1 kk. kókuszreszelék

Tetejére100 g karobmáz (nálam 100 g 70%-os étcsoki felolvasztva)

A kekszet ledaráljuk, majd a margarinnal, a porcukorral, a kókuszreszelékkel és a karobporral nyújtható tésztává gyúrjuk. A krémhez valókat habosra keverjük. Két fólia között kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a gesztenyés krémmel. Feltekerjük, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Karob)csokoládét olvasztunk, és bevonjuk vele a hideg tekercs tetejét, majd ismét hűtőbe tesszük. Tálalás előtt szeleteljük.
Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

Karácsonyi vegetáriánus kocsonya zöldségekből (vegán)

Miután Karácsony előtt leírtam a receptet, én magam is fellelkesedtem, és elkészítettem a kocsonyát Szilveszterre. Finom lett, de vigyázat, a megadott mennyiségek hatalmas adagra szólnak! Elég tömény magában, ezért inkább csak néhány szeletet eszik meg belőle szerintem az ember egyszerre, valami körettel (mi krumplisalátával ettük).
Valóban kell hozzá az alapos fűszerezés, mert én mindegyik megadott fűszerből kb. 2 csipettel tettem bele, mégis kicsit kevésnek tűnt a végére. A citromlé a tetejére nagyon jól passzolt.
A tálakból, amikbe kerül nagyon jól kiborítható, ezért svédasztalra is el tudom képzelni impozáns darabként.:-)

A recept a Napfényes Receptek 3. számából származik.


Karácsonyi zöldségkocsonya
Hozzávalók (4 főre):
400 g sárgarépa
200 g fehérrépa
200 g karalábé
150 g zeller
150 g zöldborsó
100 g vöröshagyma
tárkony
kurkuma
pirospaprika
szerecsendió
majoranna
6-10 gerezd fokhagyma (egészben!)
3 mk. (kb. 15 g) agar-agar
finomított olaj
A répaféléket 2-3 mm-es szeletekre, a karalábét és a zellert kockára, a hagymát egészen apróra vágjuk, majd mindezeket a borsó hozzáadásával kevés olajon félig puhára pirítjuk. Felöntjük kb. 3 liter vízzel, beletesszük az egész fokhagymát és erősen befűszerezzük. Mikor a zöldségek megpuhultak, a forrásban lévő vízhez adjuk az agar-agart, és foly. kevergetés mellett 2-3 percig főzzük, végül levesszük a tűzről. A leves kb. 40 fokra lehűlve kezd el zselésedni - előtte öntsük kis adagokban vizezett edényekbe, vagy tányérokba, a tálalás kívánt módjának megfelelően. Kihűlés után tegyük hűtőbe - pár óra elteltével fogyaszthatjuk.
Javaslat: a zöldségkocsonyát tálalhatjuk citromlével meglocsolva, vagy reszelt tormával meghintve is.

Mézes krémes tej és tojásmentesen

Először Veránál olvastam arról, hogy mézes krémest lehet tojás nélkül is készíteni, és teljesen leakadtam:-) (azóta szerencsére már azt is tudom, hogy szinte mindent lehet tej és tojás nélkül készíteni!:-) A mézes krémes az én egyik nagy gyerekkori kedvencem volt, de ezt Férj is szerette mindig. Gondoltam, karácsonykor most én is belevágok. Először kinéztem a Napfényes Alapítvány: Sütemények c. könyvéből egy receptet, melyben a tésztát fehér tönkölyliszttel készítették. Társaságba is szántam a sütit, ezért gondoltam, most kivételt teszek, és megsütöm azzal. Bekevertem a tésztát, majd megpróbáltam kinyújtani... és teljes kudarc! A tészta szakadt, tört, használhatatlan volt, irány a kukába! Nagyon felhúztam magam, és nem hagyott nyugodni a dolog! A neten futottam egy kört, és némi megnyugvással olvastam, hogy ennek a sütinek az esetében már sokan mások is jártak így...! Dec. 23-án este 22h-kor nyughatatlanságomban indítottam még egy próbát, ahol összevariáltam többféle dolgot, már biztosabbra menve: a Vera által is használt teljes kiőrlésű tésztát, a Sütemények könyvben megadott krémet, és egy a Katánál korábban olvasott karobmázat.
Az eredmény szuper lett, a sütik közül elvitte az abszolút prímet karácsonykor! A krémbe kevert reszelt citromhéj kiváló aromát adott neki, de ismét irgalmatlanul édes volt az eredeti receptben megadottak szerint, így én a cukrot csökkentettem, a teljes kiőrlésű liszt nem tűnt fel senkinek.:-) Ja, és a Gyermeknek is kivételesen ízlett!:-)

A recept nyomtatható változata

Mézes krémes tej- és tojásmentesen
Hozzávalók:
A tésztához
400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 ek. méz
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. foszfátmentes borkő sütőpor
0,5 biocitrom leve
100 ml finomított olaj

Krém
500 ml rizstej
6 ek. fehér tönkölyliszt
250 g bio növényi margarin
200 g nádporcukor (ez rengeteg! Javaslom fokozatosan adagolni a cukrot a krémhez, és ízlelgetni, hogy saját ízlésünk szerint legyen édes!)
1 biocitrom reszelt héja
+ 2 csipet kurkumát is tettem bele, hogy szép sárga legyen a krém színe!
Karobmáz (1 csésze = 250 ml)
1 evőkanál tk. tönköly liszt
1/3 csésze víz
1/3 csésze bio növényi margarin
1/3 csésze barna cukor
2/3 csésze karobpor
Előbb a krémet készítjük el: a növényi tejben felfőzzük a lisztet. A margarint a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük, majd összekeverjük a felfőzött liszttel.
A tésztához kevés vízben feloldjuk a szódabikarbónát és a borkőport, hozzáadjuk a tészta alapanyagaihoz, és lágy tésztát gyúrunk. Ha szükséges, adjunk még vizet a tésztához. Egy órán át pihentetjük, majd három részre osztjuk, szinte papír vékonyságúra nyújtjuk. Egy sütőtepsi hátuljára!!! sütőpapírt teszünk, arra rakjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Amikor a lap még langyos, mindig levesszük a papírról, mert különben kihűlve már töredezni fog!
Amikor kihűlt a tészta, megtöltjük a már előre elkészített hideg krémmel.
A karobmázhoz összekeverjük a vizet és a lisztet, majd közepes tűzön főzzük, míg besűrűsödik. Ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a margarint, a cukrot és a karobport. Még langyosan a kész süteményre kenjük.
FONTOS: a süteményt tálalás előtt kb. fél napig hűvös helyen állni hagyjuk, mert a mézes tésztának idő kell, míg megpuhul! Frissen szinte kőkemény és töredezik. Nekem kb. 2 nap múlva lett a tészta puha és a karobmáz kellően kemény. Amúgy napról-napra finomabb, a legjobb a 3. napon volt!:-)

2009. január 3., szombat

Vegetáriánus Wellington-sült 2.(vegán)


Igen, ez a második, immáron 'SK' verzióm a témában, mely Szentestére készült vacsorának, és igen jól sikerült (az első csak az idegen nyelvű recept fordítása volt gyakorlatilag, karácsonyi ajánlónak szánva). Meglehet, a leírás elég macerásnak tűnik majd, a kivitelezés azonban sokkal egyszerűbb volt! Rizstejes krumplipürével, vega pecsenyelével, és zöldsalátával ettük. Az íze Férj szerint is kiváló lett, így ezt már pl. simán be merem venni az antireformista rokonságnak készíthető ételek közé is.:-) A Gyermek "persze" csak a krumplipürét volt hajlandó megenni, a többibe bele sem kóstolt, de lassan kezdek belenyugodni, hogy ez most így van, és kész... (viszont nagy előrelépés a témában, hogy legalább időnként már mondja legalább, ha éhes...!). Az eredetileg megadott receptet néhány helyen módosítottam, így még egyszer leírom a módosításokkal és tapasztalásokkal együtt. Padlizsánt most nem kaptam, de legközelebb sztem azzal is kipróbálom!

A recept nyomtatható változata 

Ünnepi vegetáriánus Wellington sült (2.)
Hozzávalók (4 személyre):
3 ek. olaj
4 közepes burgonya
kb. 500 g sütőtök
2 db vöröshagyma
kb. 500 g gomba (nálam most vegyesen laska és sampinyon keverve)
1 cs. (450 g-os) parajpüré
növényi tej a tetejére
2-3 gerezd fokhagyma + olaj a parajpüréhez
fűszerek a zöldségek sütéséhez: só, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, tárkony (esetleg fokhagyma)
A vega pecsenyeléhez:
1 v.hagyma, felaprítva
2 ek. olaj
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
1 gerezd fokhagyma, összepréselve
450 ml zöldségleves
1 tk. élesztőpehely ('Solstar' az egyik legjobb)
1 v. 2 ek. szójaszósz (vagy helyette só ízlés szerint, ha szóját nem használ vki)
őrölt fekete bors, frissen őrölve
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A spenót kivételével helyezzük a zöldségeket egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük be alaposan, majd toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg a zöldségek kellően megpuhulnak és aranybarna színűek lesznek. Közben a spenótot futtassuk meg kevés felhevített olívaolajon, melybe tettünk kb. 2-3 gerezd összepréselt fokhagymát. Kenjünk ki olajjal egy kb. 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Rétegezzünk bele egy adag vegyes sült zöldséget, erre a spenótot, majd megint a sült zöldség másik felével betakarjuk.

A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken.

Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe.
Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A maradék széleket azonban sohase gyúrjuk össze, hanem egymásra rakva, nyújtófával nyújtsuk és hajtogassuk, amíg egy darabbá állnak. Én nyújtás után karácsonyi sütőformával szaggattam belőle formákat, és azokkal díszítettem a sült tetejét.

A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.
Vega pecsenyelé

Felhevített olajon süssük a hagymát kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a lisztet és pirítsük további kb. 5 percig, amíg a hagyma is dióbarna és puha lesz. Beletesszük a fokhagymát, majd fokozatosan hozzákeverjük a zöldséglevest. Felforraljuk és gyöngyözve főzzük kb. 10 percig. Belekerül az élesztőpehely, a szójaszósz és a bors, amit jól elkeverünk, és kész is!

Teljes kiőrlésű leveles tészta tejmentesen (vegán)

Az utóbbi két hétben Férj itthon volt szabin (1 év után először), így igyekeztem nem nagyon használni a gépet.:-) És hát így a karácsonyi beszámolókkal is elmaradtam némiképp...


A dec. 24-re tervezett étkeknek csak a töredéke valósult meg - ahogy arra számítottam is -, a prímet pedig az első alkalommal készült mézes krémes vitte el, ami viszont mindenki szerint kiváló lett! Na, azt azért gyorsan hozzáteszem, hogy a megvalósítás nem ment teljesen simán, az első adag tészta a kukában végezte... de erről majd egy másik bejegyzésben.:-) Ja, és a karácsonyi bakikban sem volt hiány, fogalmaztam is magamban sikertelenségeim közepette, hogy egy egész bejegyzést meg tudnék vele tölteni...:-)

Készült Wellington vegasült, meg gesztenyés keksztekercs is, mindkettő nagyon finom lett!:-)
Ja, és kaptam egy halom gasztroajándékot, amiknek naggggyon örültem!:-)

A Wellington-sült alapját a leveles tészta adta, ami jelenleg (tudtommal) még nem kapható nálunk készen vegán verzióban, így az is házilag készült. Szerencsére egyáltalán nem volt annyira macerás, mint gondoltam.

Teljes kiőrlésű leveles tészta tejmentesen
Hozzávalók:
A leveles tésztához (ennek a mennyiségnek kb. a fele elég a Weelington-sülthöz, a többi felhasználható pl. kölestúrós batyuhoz - recept később, vagy gabonakolbászos haséhoz - recept Veránál):
Kemény tészta
400 g teljes kiőrlésű liszt
100 g bio növényi margarin
250 ml víz
1 ek. citromlé v. almaecet
1 csipet tengeri só

Lágy tészta
100 g teljes kiőrlésű liszt
300 g bio növényi margarin

A leveles tésztát 3 nappal korábban készítettem el, majd lefagyasztva a hűtőbe tettem (1. karácsonyi baki: csak a sült összeállítása előtt 1 órával vettem ki a fagyasztóból - ahogy egy helyen olvastam -, de ez nem volt elég idő a felolvadáshoz, így majdnem nem készültem el időre a sütéssel...)
A nagyon alaprecepteknél én mindig előkapom a Horváth Ilona szakácskönyvet, amiben nagyon szájbarágósan vannak leírva a dolgok. Leveles tésztát sem csináltam még, így most ebből a könyvből is vettem ötleteket.

FONTOS: a tészta készítésének legfőbb feltétele a kellő hőfokú hűtés. A margarin, a liszt és a hozzá használt víz mind jó hideg legyen!

A lágy tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, lapos négyszöget formálunk belőle, és hűtőbe tesszük. Ha nagyon lágy a margarin, jégre tegyük, sütőpapírba helyezve.

A kemény tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe öntjük a víz egy részt, a sót és a citromlevet/ ecetet (a savak megkönnyítik a tésztát). A többi hideg vízzel kiegészítve középkeménységű tésztát gyúrunk, és addig dolgozzuk, amíg a tészta a kéztől és a deszkától elválik és belül lukacsos lesz. Ezután a tésztát kb. 20-30 percig pihentetjük.

A kemény tésztát lisztezett deszkán négyszög alakúra és kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A vajat a közepére helyezzük, és a tésztát minden oldalról ráhajtogatva, a vajat jól beburkoljuk.
Hajtogatás: a beburkolt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, majd háromszorosan egymásra hajtjuk. Utána rögtön ismét kinyújtjuk, és a téglalapra kinyújtott tésztát megint háromszorosan hajtjuk össze: jobbról középre, balról középre, és az egészet könyv alakban egymásra. Utána pihentetjük a tésztát hideg helyen 20 percig. Ismét kinyújtjuk, háromszorosan egymásra hajtjuk, és újra 20 percig pihentetjük. Következik a negyedik hajtogatás, amikor már négyszeresre hajtjuk össze a tésztát, és feldolgozásig újra pihentetjük. Összesen 4x nyújtjuk ki.

Ha este készítjük a tésztát másnapra, akkor este kinyújtjuk kétszer, és másnap reggel kétszer. Az éjszakai hosszabb pihenésre a tésztát tekerjük follpackba, mert különben a teteje megszárad, a tészta nehéz lesz tőle és nem emelkedik jól fel.
TIPP: Az elkészített nyers tésztát nem szükséges aznap feldolgozni. Follpackba ls vizes ruhába jól becsavarva, jó hideg helyen több napig is eltarthatjuk, így többször is süthetünk belőle. Le is fagyaszthatjuk follpackban, így legalább 1 évig eltartható. Amikor kivesszük felengedni, minél kevesebbet nyúljunk hozzá meleg kézzel, mert nem lesz elég leveles!
Tapasztalat: én túlzottan levelesnek nem találtam végül a tésztát, viszont jól lehetett vele dolgozni!
Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

2009. január 1., csütörtök

RECEPTTÁR

Kedves Olvasó!


Ezen a lapon - folyamatos bővítéssel -, a blogomon eddig megjelent receptek tartalomjegyzéke olvasható témakörök szerint csoportosítva, betűrendben.
A Recepttár címein belüli kereséshez nyomd be a 'ctrl' és az 'F' billentyűket egyszerre,
és írd be a keresett szót!

  • Reggeli kásák

  • Kenyerek, péksütemények

  • Kenyérkrémek, kenyérre valók

  • Saláták

  • Levesek

  • Főételek

  • Tészták

  • Sütemények (édesek, sósak), torták

  • Desszertek, fagylaltok, édes uzsonnák

  • Italok

  • EGYÉB (pl. növényi sajtok, aszpikok stb.)
REGGELI KÁSÁK

KENYEREK, PÉKSÜTEMÉNYEK


KENYÉRKRÉMEK, KENYÉRRE VALÓK
SALÁTÁK
LEVESEK


FŐÉTELEK

TÉSZTÁK

SÜTEMÉNYEK
Sütőtökös keksz
Svéd rozsos keksz



TORTÁK


Sütőtöktorta, vagy 'pumpkin pie' reformosan


SÓS SÜTEMÉNYEK


DESSZERTEK ÉS ÉDES UZSONNÁK


ITALOK

NÖVÉNYI SAJTOK ÉS EGYÉB
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...