2010. április 12., hétfő

Vegán elemózsia 1.


A tavasz beköszöntével gondolom nem csak mi vagyunk sokat úton/házon kívül a hétvégi programok jegyében. Ilyen alkalmakkor egy (vegán) vegának nem olyan egyszerű útközben megfelelő ételekhez jutni. Meg hát ott van ugyebár a tejallergiás gyerek is, akinek ugyancsak nem lehet akármit megvenni (bár nálunk ő a húsevő (egyelőre?) a kettő közül, így neki még néha találni is valamit esetleg...) Nincs mese, ha valami normálisat akarok enni/ a Kicsinek adni, készülni kell!:-)
Így gondoltam, indítok egy új rovatot itt a blogon, amelyben összegyűjtöm, mi kerül ilyenkor az uzsonnás dobozba nálunk, hátha másoknak is hasznos lehet, és ezek az ötletek jól felhasználhatóak piknik tervezésekor is.;-).

A nagyon klasszikus zöldségfasírtok, vagy zöldséggel töltött palacsinták, tortillák különösebb köret nélkül magukban is fogyaszthatóak. Már előző este elkészíthetjük, majd a kirándulás napján egy salátával, desszerttel máris teljes értékű étkezést varázsolhatunk. A vegafasírtok, zöldséges muffinok hűtőben akár 2-3 napig is eltarthatóak. A palacsintatölteléket, és a szószokat, mártásokat ugyancsak már előző este  bekészíthetjük.

Ez alkalommal egy mediterrán jellegű vegafasírt és egy citromos-mákos minimuffin receptjét osztanám meg Veletek.
A fasírt a Kicsinek nagyon bejött, nekem is ízlett, de egy kicsit karakteresebben fűszerezhettem volna (mindig visszafogom magam a fűszerezés témájában, pedig nem kellene...:-). Itt a receptben az eredetileg megadott fűszerezést írom le. A férfiszakasz beállt inkább sült krumpliért a sorba... (ami aztán a várakozásoknak megfelelően kellően ehetetlen volt...)
A muffint minimuffin formában sütöttem meg, mert így sokkal könnyebben kézbe vehető menet közben is. Narancsos-mákosat már készítettem korábban, és az egyik legkülönlegesebb ízvilágú muffin volt ezidáig. A citrom is kiválóan passzolt a mákhoz! A pasik ezt is kihagyták, de a vega lányszakasznak nagyon ízlett!:-))



Mediterrán vegafasírt
Hozzávalók (a recept szerint az alább megadott mennyiségből 8 db minifasírt jön ki, de nekem valszeg a nagyobb cukkini miatt is majdnem a duplája kerekedett belőle...):
1 édes fehér hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db kisebb cukkini
4 db olajban eltett aszalt paradicsom (ez nekem nem volt, de nagyon passzolt volna bele!)
5 ek. őrölt mandula
5 ek. zabpehely
5 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 ek. finomra aprított oregánó
1 tk. finomra aprított majoranna
1 tk. finomra aprított kakukkfű
5 ek. zöldség alaplé (na ennyi szárazanyaghoz viszont nekem sokkal több folyadékra volt szükségem, hogy a massza összeálljon...!)
só, bors

A hagymákat felaprítjuk, a cukkinit lereszeljük, a paradicsomot felkockázzuk. A zöldségeket elkeverjük a mandulával, a zabpehellyel és a liszttel. Hozzáadjuk a zöldfűszereket és a zöldséglevest, sóval-borssal ízesítjük. Kis fasírtokat formázunk a kezünkkel, amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 200 fokon (nem előmelegített sütőben a recept szerint, de nekem pl. nagyon lassan melegszik a sütőm, ezért inkább előre bekapcsoltam) 35-40 percig sütjük.

Megjegyzés: néhány fasírtot megforgattam kenyérmorzsában is, mert nem bíztam benne, hogy nem esik szét sütés közben, de nagyon jól összeállt az is.:-)



Citromos - mákos minimuffin
Hozzávalók (az eredeti recept szerint 4 db normál méretű muffinhoz, de nekem ebből is sokkal több lett...):
120 g tönkölyliszt (nálam a fele Graham + a fele bio fehér liszt)
1/2 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
késhegynyi só
1 cs. bio vaníliás cukor (pl. a DM-es)
2 ek. nádcukor
1 ek. mákszem
3-4 késhegynyi reszelt bio citrom
1/2 citrom leve
1 ek. repce-, vagy napraforgóolaj
90 ml növényi tej (nálam kb. 110 ml a teljes kiőrlésű liszt miatt)
olaj, vagy margarin a forma kikenéséhez

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a citromhéjat, citromlevet és az olajat, majd folyamatos keverés közben a növényi tejet is, míg sima tésztát kapunk. A masszát belekanalazzuk a muffinformába és 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Forrás (mindkét recept): Vegan unterwegs

8 megjegyzés:

  1. Bocsi, de a cukkini nincs benne a receptben. Egy darab kell? vagy mennyi?

    VálaszTörlés
  2. 1 db kisebb cukkini, köszi a jelzést!:-)

    VálaszTörlés
  3. Ó, de klassz ez a recept, oda vagyok a zöldséges fasírtokért! És pont most találtam rá Dolce Vita padlizsángombócára is, most bajban vagyok, hogy melyikőtökét próbáljam ki előbb :-).
    zsófi

    VálaszTörlés
  4. Jól hangzik ez a citromos-mákos muffin! Kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez vicces! Épp tegnap készítettem citromos mákos muffint Azt hittem, kitaláltam valami újat, dehát nincs új a nap alatt. Én másképp csináltam (kukorica, rois és búzalisztből mézzel joghurttal stb. Nagyon jó párosítás!

    VálaszTörlés
  6. Már készítettem zöldségfasírtot, de nem ilyen kombinációban. Tetszik ez az aszaltparadicsom benne, nagyon feldobhatja az egészet. Megjegyzem! :-)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok,
    hol lehet aszalt paradicsomot venni?

    VálaszTörlés
  8. Zsófi!
    Tényleg, azt a padlizsángombócot én is kinéztem magamnak korábban!:-)

    Zizi!
    Majd számolj be róla!:-)

    Norka!
    Hát igen, a receptek milliárdjai közt, mindnek megvan szinte vhol a protottípusa az univerzumban.:-))

    Rukola!
    Biztosan jó benne, már sajnálom, hogy nem jártam utána én is!

    Névtelen!:-)
    Én legutóbb bioboltban vettem, meg tuti van az Ázsia BT. üzletében is a Nagycsarnokban!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...