2010. május 16., vasárnap

Rebarbarás - köleskrémes süti


Rebarbarás recept nem sok szerepel itt a blogon (pontosabban mindössze egy, a rebarbarás-almás morzsatorta tofukrémmel), így ennek mindenképpen itt a helye!:-) Egy igazán tavaszi süti, amihez jól illik egy kis eperdíszítés. Vendég gyerekek is kóstolták, ízlett nekik!:-)

Rebarbarás - köleskrémes süti 
Hozzávalók :
A tésztához
400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
70 g nádporcukor
1/2 tk.tengeri só
150 g hideg kókuszzsír, vagy pálmaolaj (vagy hideg napraforgóolaj)
2 ek. citromlé
60-100 g hideg víz

A gyümölcsréteghez
2 kg rebarbara
700 g alma
150 g nádporcukor
1 tk. őrölt fahéj
125 g víz
4 ek. teljes kiőrlésű kenyérmorzsa

A krémhez
150 g kölesliszt
1/4 tk. só
500 g zabtej
1,5 tk. őrölt vanília
juharszirup ízlés szerint
zabtejszín szükség szerint

Kókusz-, vagy pálmazsír a tepsi kikenéséhez

Kizsírozzuk a tepsit. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, és a sóval. A kókuszzsírt belemorzsoljuk a lisztbe (ha napraforgóolajat használunk, a lisztre csepegtetjük). Hozzáadjuk a citromlevet, és szükség esetén kanalanként a vizet, majd gyorsan sima tésztává dolgozzuk. Ne legyen ragacsos, vigyázzunk, hogy ne adjunk hozzá túl sok folyadékot. Egy sütőpapírba csomagolva min. fél órát a hűtőben pihentetjük.
A gyümölcsréteghez a rebarbarát megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk. Az almát meghámozzuk, negyedeljük és vékony szeletekre, vagy kockákra vágjuk. A gyümölcsöt a fűszerekkel keverve, a vizet hozzáadva, egy lábasban felfőzzük, kb. 5 percig pároljuk, utána lecsöpögtetjük, a gyümölcslevet félretesszük.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk, majd a tepsire fektetjük, egy villával megszurkáljuk. Az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a köleslisztet a sóval a hideg zabtejbe keverjük és állandó kavarás mellett felmelegítjük. Forralás után kb. 2 percig főzzük, tovább kevergetve. A vaníliát és ízlés szerint a juharszirupot a krémhez adjuk. A krém puding-állagú, de kenhető kell legyen. Ha túl kemény, adjunk hozzá zabtejszínt (nekem szükség volt rá!).
A langyos krémet a kihűlt tésztára kenjük, majd a gyümölcsréteggel befedjük.

Forrás-módosítva: Angelika Eckstein: Vegan backen

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...