2010. október 14., csütörtök

Körtés - szilvás teljes kiőrlésű rétes


A Kifőztük Magazin októberi számába került fel első körben ez a recept.
Első alkalommal készítettem házilag rétestésztát, ráadásul teljes kiőrlésű lisztből. A tésztanyújtási technikán lehetne azért még finomítanom, de a végeredmény nagyon gyorsan elfogyott a tepsiből!:-)
Próbáltam felidézni nagymamám kezét, ahogy még hajdanán nagyon rutinosan nyújtogatta a hatalmas asztalon a rétest, de nekem sajnos az nem teljesen jött össze, kicsit vékonybab is lehetett volna...

Az októberi Kifőztükben az alábbi vega receptek találhatóak még más gasztrobloggerektől, érdemes letölteni, hiszen INGYENES:-) A korábbi számokban is sok érdekességet találhattok!
Hajdinás gombaleves
Mung dhál - fűszeres mungóbab leves
Alu patra - burgonyás tekercsek

Aszalt töltött padlizsán
Vegetáriánus paella
Csokoládés sütemény
Szőlős gyümölcstorta


Teljes kiőrlésű szilvás-körtés rétes
Hozzávalók (1 nagy rúd réteshez):

a rétestésztához:
180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
70 g bio fehér liszt
1/4 teáskanál tengeri só
1 evőkanál almaecet
2 evőkanál napraforgóolaj
125 ml meleg víz
2,5 evőkanál napraforgóolaj a tészta megkenéséhez

a töltelékhez:
500 g édes szilva (készíthetjük 120 g aszalt szilvával is, amit előtte egy éjszakára beáztatunk, majd másnap felaprítjuk)
6 db datolya
50 g dió, durvára vágva
50 g mandula, durvára vágva
1 kg édes körte
1 evőkanál citromlé
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt ánizs
2 evőkanál nyírfacukor, vagy nyers nádcukor
100 g teljes kiőrlésű kenyérmorzsa
2,5 evőkanál napraforgóolaj + 2,5 evőkanál napraforgóolaj a rétes megkenéséhez

kókusz-, vagy pálmazsír, esetleg napraforgóolaj a tepsi kikenéséhez

Jól kizsírozzuk a tepsit. Egy tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk és a folyékony hozzávalókkal együtt tésztává gyúrjuk. Legalább 10-15 percig gyúrjuk, amíg a tészta sima, de puha, rugalmas állagú lesz. Cipót formázunk belőle, ügyelve arra, hogy ne maradjon rajta gyűrődés, és így tesszük bele egy tálba. Felmelegített lábast teszünk rá, hogy melegítse, esetleg betehetjük a 40 fokra felmelegített sütőbe, letakarva. 30 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A meghámozott körtét vékony gerezdekre vágjuk és belocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg, a szilvát felkockázzuk, a datolyát vékony csíkokra szeljük. A gyümölcsöket összekeverjük a fűszerekkel és a cukorral. Ízlés szerint tovább édesíthetjük.
Egy konyharuhával leterítjük a gyúródeszkát és megszórjuk liszttel. Sodrófa segítségével a tésztacipót kinyújtjuk a deszka méretére. Beolajozzuk a kézfejünket, és a tészta alá nyúlva, kézfejjel kifelé húzogatjuk a tésztát, a deszkán kívülre, hogy még vékonyabb-nagyobb legyen (ha ujjal-tenyérrel húzogatjuk, szakadni fog!). A cél, hogy lehetőleg hártyavékonyságú tésztát kapjunk. A deszkáról lenyúló részeket utána levághatjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kenyérmorzsa felét a töltelékhez keverjük. A tésztát bekenjük az olajjal, és megszórjuk a maradék kenyérmorzsával. A gyümölcskeveréket eloszlatjuk úgy a tésztán, hogy a széleken kihagyunk 2-3 cm helyet. A töltelékre szórjuk a felaprított diót és mandulát.
A tésztalap oldalsó széleit behajtjuk, majd a konyharuha segítségével elkezdjük felsodorni a rétest, a kész tekercset pedig átemeljük a tepsibe. A rétesrúd „nyitott” fele kerüljön alulra. A tetejét bekenjük egy evőkanál olajjal. 10 percig sütjük, ismét kicsit beolajozhatjuk, és a 190 fokra visszavett sütőben még 30-40 percig sütjük, amíg barnulni kezd a teteje. Az utolsó 10 percben esetleg átkapcsolhatunk légkeverésre, hogy ropogósabb legyen.

Tipp: ezzel a minimális cukormennyiséggel egy kellemesen savanykás rétest kapunk, melyben a gyümölcsök íze a meghatározó. Ízlésünk szerint adhatunk hozzá több cukrot, illetve el is hagyhatjuk azt teljesen, az édesítőként használt datolya mennyiségét megemelve.

Alapötlet: Angelika Eckstein: Vegan backen

7 megjegyzés:

  1. Csak nyelek és nyelek nagyokat

    VálaszTörlés
  2. A házi rétestésztáért külön elismerésem! Az elkövetkező 10 évben nem tudom elképzelni, hogy rávegyem magam ilyesmire...(hasonló korú gyerekeim vannak,mint neked :-)).
    De a töltelék is nagyon guszta, bolti rétesből azért megpróbálom!
    A már a blogon levő recepteken kívűl (őket már végigpróbáltuk :-) nincs még véletlenül valami jó kis őszi sütőtökös recepted?
    Köszi, Zsófi

    VálaszTörlés
  3. @N�vtelen Zsófi, nem olyan nagy durranás szerintem, csak egyszer jól meg kéne tanulni!:-) Hú, az összes sütőtököset végigpróbáltátok? Háát, nem semmi!:-)
    Milyen újabb receptre vágysz?;-) Édesre, vagy sósra?

    VálaszTörlés
  4. Hmmm, izé..hát ha ennyire meglepő, akkor valószínűleg mégsem az összeset...nekem a keresőben három receptet adott ki (pumpkin pie, sütőtökös galuska és sütőtökös keksz) - mondjuk nem windows-t használok, így már párszor megvicceltek a keresőprogramok....No de ezek szerint van még! Akkor megpróbálom szisztematikusan átnézni a blogot :-).
    Egyébként ha van új, sós és édes egyaránt jöhet :-).
    Zsófi

    VálaszTörlés
  5. Zsófi!
    :-) Háát, van még a Recepttárban brokkolis sütőtökleves (nagyon finom!), paradicsomos sütőtök naan kenyérrel, sütőtökös lasagne, csicseris tofusült fűszeres sütőtökkel. És még van több olyan étel, amiben a sütőtök szerepel az egyik hozzávalóként: vega Wellington-sült, babos-kukoricás téli egytál, bengáli rojál rizs, marokkói zöldséges rétes.
    Mindenesetre legközelebbre kinéztem egy sütőtök-piskótás, pudingos édességet.:-)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Siccike!

    Vajon a fehérliszt lecseréhető a receptben rizslisztre vagy az egészet lehet tk-ból?

    Köszönettel, Piroska

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...