2010. december 13., hétfő

Tojásmentes írókázás



Gondolom, velem együtt sokan másokat is foglalkoztat már egy ideje a kérdés, hogyan készítsünk tojásfehérje-mentes írókát a karácsonyi mézeskalácsra. Nos, némi kutakodás után megtaláltam a neten EZT a receptet, ami elég ígéretesnek tűnik!
Igazából én már tettem is vele egy próbát, de jól félrenéztem a megadott adagokat, így kissé folyósra sikerált..:-( Megszáradva viszont nagyon jó roppanós lett a máz, ezért úgy gondolom, betartva az eredeti receptet, mindenképp sikeres lesz a projekt!
Nálam is lesz még egy próba, majd utólag beszámolok róla, de ha addig más is kipróbálja, szívesen venném a visszajelzéseket a köz érdekében!:-)
Ez az íróka jól használható a Karácsonyon kívül pl. torták, sütemények díszítésére, szövegezésére is!
Aki persze még egészségesebben szeretné díszíteni a mézeskalácsot, használhat hozzá egyszerűen különféle magokat, aszalványokat.

Tej- és tojásmentes mézeskalács-recepteket találtok pl.:

Tojásmentes íróka
Hozzávalók (háát, ez nem túl nagy adag, legközelebb min. a duplájával, triplájával dolgoznék egy tepsi sütihez...) :
50 g (nád) porcukor
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál citromlé
2-3 teáskanál szójatej (úgy gondolom, simán mehet más növényi tejjel is!)

Egy tálba szitáljuk a porcukrot a keményítővel, majd belekeverjük a citromlevet. Kanalanként hozzáadunk annyi szójatejet, amennyivel egy sima, de sűrű krémet kapunk.
Töltsük a masszát egy sütőpapírból készített tölcsérbe (amit elkészíthetünk pl ÍGY), csippentsük le picit a végét és kezdhetjük a díszítést (vigyázzunk, hogy inkább először csak kicsit vágjunk le belőle, nehogy túlságosan folyni kezdjen belőle a krém!).

9 megjegyzés:

  1. Tetszik ez a "tojásmentes írókázás"!:) Lehet, hogy buta kérdés, de a szójatejtől nem romlik meg a máz, ha mondjuk 1 hétnél többet áll (legalább Karácsonyig). Előre köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dorci, ebben annyi cukor van, hogy nem romlik meg. Aminek van min. 50 % cukortartalma, abban még a Clostridium sem szaporodik.

      Törlés
    2. A szójatej sem szokott túl gyorsan megromlani, úgyhogy nem gondolnám... :)

      Törlés
  2. Kipróbáltam karácsonyfa alakú mézeskalácsra és tényleg olyan jó,mint a tojásos:):)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy sikerült, én is ma próbálom ki egy másik verzióval együtt!:-)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok. Sajnos nekem kemeny lett a teszta! Mit ronthattam el? Szeretnek puha omlos tesztat csinalni. Pontosan hany percig kell sutni?elomelegitett sutoben?

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok
    Nekem kemeny lett a teszta! Pontosan hany percig kell sutni? Elomelegitett sutoben? Szeretnek puha ,omlos sutiket. Van meg ra esely ,hogy visszapuhul?!
    Koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, melyik receptet használtad? Bevallom őszintén, nekem se volt eddig túl sok sikeres mézeskalács-próbálkozásom, de nem rég tett fel Mindenmentes Nóri egy újabb verziót, esetleg próbálkozz meg vele!

      Törlés
  6. Sziasztok! A mézeskalács megpuhul ha zárt dobozba teszed és 1-2 szelet almát is tehetsz a dobozba. 1-2nap és puha lesz.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...