Oldalak

2011. február 12., szombat

Mákos kölestorta

A köles az egyik legjobban lúgosító gabonaféle, és a Rudolf Steiner-féle gabonanaptár szerint a szerdai napokon javasolt a fogyasztása!
Nyágiék mostanság intenzíven visszatértek a Gabonanaptár szerinti családi étkezéshez, az ételeiket-menüiket szorgalmasan fel is jegyzik, úgyhogy nagyon jó kis recepteket találni mostanság a Rongybabakonyhán!:-)

Ez a torta nagyon finom uzsonnánk volt! Egy 6 napos tisztítókúra utáni héten ettem, mint az első édességet 2 hét után, amikor éppen egy alig édes desszertre vágytam!:) A gyerekek is csak úgy falták! Másnapra a köles még jobban összeáll, és kiválóan szeletelhető is!
Köszi, Ági-Ali!:-)

Mákos kölestorta
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
200 g köles

200 g teljes őrlésű búzaliszt
60 g barnacukor/ nádcukor
60 g méz/ agave szirup
150 g darált mák
1 marék kénezetlen bio mazsola
500 ml víz a köles megfőzéséhez (nekem kellett még hozzáadnom 100-200 ml-t)
200 ml víz a tésztához (nekem belement majdnem 350 ml)
fahéj, citromhéj, narancshéj, fél citrom leve
cukormentes szilvalekvár

Miután a kölest megfőztük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és annyi vizet, hogy jól kenhető tésztát kapjunk. Beleönjtük a kiolajozott (kókuszzsírral kikent)  tortaformába, bőven megkenjük a szilvalekvárral és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó!
    A fiúk rajonganak a mákért, biztosan kipróbáljuk.
    Hogy vannak a briósok? :)

    VálaszTörlés
  2. @Móni
    Hát, a briósok sajnos váratnak a megvalósításra, mert most a Naggyal éppen hányás-hasmenés + fülgyulladás témában utazunk...:-(((

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam, nagyon fincsi! :) Köszönjük!

    VálaszTörlés
  4. nagyon szÍvesen, egészségetekre:D
    Végre van időm blogot olvasgatni, nézelődni, úgyhogy most én is jegyzetelek!!!

    VálaszTörlés