Oldalak

2011. április 18., hétfő

Vaníliás - marcipános Pókember torta (tej- és tojásmentes!)

Ez a torta Nagyfiúnk óvodai névnapozására készült. És bár finoman szólva bőven lehetett volna mit finomítani a dizájnon - tekintve a hajnali 3 órás tortadíszítést-, látva  reggel a csemete rendkívül:-) elégedett tekintetét, elmondhatom, hogy végül én is viszonylag elégedetten zártam a projektet.:-))

Az elmúlt egy évben őszintén szólva feladtam a Nagy reform-étkeztetésére tett közel 5 éves kísérletezésem... Immáron tudtam, hogy ha a névnapján valóban az ő és az ovis társak kedvében szeretnék járni, akkor fehér liszttel készül a tortalap... Persze tej- és tojásmentes változatban! A visszajelzések alapján nagyon finomra sikeredett a végeredmény, egy kis szeletet meg tudtunk mentetni a Kicsinek is, aki eléggé fel volt háborodva reggel, hogy nem kóstolhatott bele a tortába.:-)

Piskóta alap tojásmentes vegán cukrászkrémmel töltve, marcipánnal borítva.
És hát azt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy ez a vegán cukrászkrém valami fenomenálisan finom! Már több mindenbe próbáltam, többek közt pl. legutóbb vegán profiterolba, aminek a tészta alapja túlzottan nem jött össze sajnos (bezzeg nézzétek Veráét, milyen szépek!), de a krém  mégis kompenzálta a fogyasztókat!:-)
Amit legközelebb esetleg még variálnék a tortánál, esetleg a töltéshez felhasznált lekvár ízét ... Most sárgabarack lekvár került rá, de attól kicsit savanykás lett, a következő alkalommal kipróbálnék valami piros bogyós, vagy eperlekvárt esetleg...

Viszont azt javaslom, jelöljétek be Magatoknak mindenképpen ezt a krémet kipróbálásra, mert még nagyon jól jöhet!;-)


Ja, és az még a történethez tartozik, hogy azért is készült torta az ovis névnapra, mert a decemberi szülinapozás ott a gyerek betegsége miatt elmaradt. Akkor a baráti bulit sikerült összehoznunk, amire a Napfényes Cukrászattól rendeltünk Bermuda tortát. Külsőre nagyon szép és mutatós volt, de az ízétől én most valahogy nem annyira voltam elájulva...
Nagyfiúnk szeretett volna 'koponyás' tortát, amit a cukrászda nem vállalt, így sablon alapján én eszkábáltam össze hozzá egy marcipán díszítést.:-)
Ez volt az a torta:



Vaníliás - marcipános Pókember torta
Hozzávalók (egy 32 cm-es tortaformához):
A fehér lisztes tojásmentes piskótához (ennek a piskótának a teljes kiőrlésű változatát megtaláljátok ITT!)
380 g bio fehér liszt
150 g nádcukor
1,5 cs. bio foszfátmentes sütőpor
1,5 mk. szódabikarbóna
1 cs. bio vaníliás cukor (pl. DM-ből), VAGY 1 mk. őrölt vanília
9 ek. olaj
350 ml növényi tej
1 citrom reszelt héja és leve

A VEGÁN - TOJÁSMENTES CUKRÁSZKRÉMHEZ:
600 ml vaníliás szójatej (vagy pl. rizstej vaníliával ízesítve, de ebben az esetben határozottan más lesz az íze a krémnek a tesztek alapján:-)
30 g bio fehér liszt
20 g kukoricakeményítő
1 (kezeletlen bio) citrom héja
40 g kókuszzsír (vagy nem hidrogénezett bio növényi margarin)
80 g nádcukor
1 csapott mk. őrölt kurkuma

kb. 250 g lekvár (nálam most sárgabarack)

A díszítéshez:
kb. 400 g fehér marcipán
kb. 100 g piros marcipán
kb. 50-70 g tejmentes étcsokoládé


A tésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. Kiolajozott tortaformába öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni!

A krémhez egy tálban csomómentesre keverjük a lisztet a keményítővel, a kurkumával és 100 ml növényi tejjel.
Kis lábasban lassú tűzön felolvasztjuk a kókuszzsírt először 200 ml növényi tejbe keverve. Hozzáöntjük a maradék tejet, a nádcukrot és a csíkokban levágott citromhéjat (hogy utána ki tudjuk majd szedni a héjat a krémből). Felforraljuk, hozzáadjuk a lisztes-tejes keveréket és folyamatos keverés mellett főzzük 3 percig. Folpakkal letakarva hagyjuk kihűlni a krémet.

A díszítéshez a marcipánt először enyhén vizes kézzel átgyúrjuk, majd (nád)porcukorral leszórt nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. Ráhelyezzük a piros marcipánra a sablont, amit körbevágunk (én beszereztem nem rég egy ilyen klafa kis marcipánformázó szettet és szuper jól lehet vele dolgozni!). A pókemberhez INNEN  nyomtattam ki a sablont, méretben is teljesen megfelelt, nem kellett változtatnom rajta! A fehér marcipánt is kinyújtjuk a torta teljes méretére.

A torta összeállítása
A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk. A lapokat megkenjük először vékonyan lekvárral, majd a krémmel. A torta tetejét és a torta oldalát is megkenjük vékonyan a lekvárral. A kinyújtott fehér marcipánt a sodrófa segítségével ráemeljük a tortára és óvatosan rásimítjuk (pl. ILYEN simítóval akár, ez is sokat egyszerűsít a munkán). A fehér marcipánra helyezzük a piros pókember maszkot. Az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, amikor langyos, egy nejlonzacskóba töltjük, aminek picit lecsippentjük a végét, és óvatosan megmintázzuk a hálót.
Érdemes a tortát legalább előző nap elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek!

Forrás:
- piskóta alapötlet: Kata blogja
- vegán cukrászkrém: Veganblog

6 megjegyzés:

  1. Szerintem jól sikerült.
    A krémet biztosan kipróbálom húsvétkor.
    Első olvasatra úgy tűnik, hogy egy vajas vaníliás puding, amibe keményítő és citrom is kerül.
    De gondolom attól a 2 hozzávalótól lesz igazán különleges az íze és az állaga.

    VálaszTörlés
  2. Hú, ti aztán kemények vagytok :))

    VálaszTörlés
  3. Köszi a receptet, nagyon finom torta lett,(csak annyit változtattam, hogy a kókuszos torta piskótájával készítettem, mert az már többször bevált). Gyerkőcök és anyukák is örültek neki.
    Még párszor biztos megsütöm.
    Kornélia

    VálaszTörlés
  4. Tündérlátta@ Köszi!:-)

    Móni@ Bingó, a citromhéj az!:-) Az olaszok mindig tesznek a cukrászkrémbe reszelt, vagy vágott citromhéjat, amitől isteni finom lesz!

    Vera@ Ja, a koponya, meg a pókember? Ne is mondd! Nem igazán tudom magamévá tenni ezeket a dolgokat, a koponyásból is még ez volt a legszelídebb, amit találtam...

    Kornélia@ Hűha, meg is csináltad?:-) Igen, A kókuszos piskótája végül is annyiban különbözik, hogy teljes kiőrlésű liszttel készült. Örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Sok kisgyerekes bloggernél olvasom már évek óta, hogy az ovis szülinapra, farsangra, stb. milyen tortát, sütit visznek be. Nálunk meg szó sem lehet róla az ÁNTSZ miatt. Állami oviba járunk, de egy eléggé megengedő szemlélettel bíró, családias csoportba (Montessori pedag.), szuper óvónénikkel, de soha, szó sem lehetett házi készítésű cuccról, és gyümölcsöt is csak blokkal igazolva vihetünk. Már több blogon kérdeztem, de még senki sem válaszolt egyértelműen, hogy más oviban ez hogy lehet? Magán oviba jártok, ezáltal van kibúvó, vagy "csaltok"? Nem, nem vagyok ellenőr :D, csak nekem is nagyban megkönnyítené a dolgom, ha nem sokezer forintért kéne évente kétszer bolti tortát vinnem. Üdv, Zsófi

    VálaszTörlés