Oldalak

2011. június 27., hétfő

Áfonyás málnatorta "nyersen"


Lassan már július, úgyhogy igen csak bántotta a szemem a legutolsó májusi bejegyzés...:-))
Bizonyítandó, hogy még néha eszünk valamit:-)), íme ez a nagyon finom kis szülinapi torta, amit anyukám szülinapjára készítettem.
Nyers édesség-desszert témakörében már szinte kizárólag Mónika blogjához fordulok, mert továbbra is úgy gondolom, hihetetlen csodákat művel a nyers ételekkel, illetve desszertekkel, csodálatos tálalásban!:-) Ha én ilyen kreativitással rendelkeznék...!
Eredetileg a nyers eper tortájából indultam ki, amit még májusban többször elkészítettem, és nagyon finom lett az is!


Már többfajta nyers tortaalapot kipróbáltam, de eddig ez ízlett a legjobban, illetve ez volt az egyik legtakarékosabb, és számomra legkevésbé zsíros. Nagyon szimpatikus a receptben, hogy igyekszik nálunk könnyebben elérhető hozzávalókhoz nyúlni (lsd. pl. napraforgómag), mert az egyébként máshol gyakran szereplő kesudió nagyon finom, de igen csak zsíros és irgalmatlan drága is...
A tortaalapba tett citromreszelék és kókusz pedig szintúgy valami nagyon különleges ízhatást eredményez!

Nem volt itthon minden hozzávaló az eredeti recepthez, így kicsit módosítottam, ide már úgy írom le a hozzávalókat.
A kesuhabbal viszont nagyon nem szoktam boldogulni, ahogy a képen is látszik, nekem nem sikerül valahogy sehogysem azt a nyomózsákos állagot produkálnom, úgyhogy én csak kis pöttyöket nyomtam díszítésként a tortára (a maradékot pedig kikanalaztuk tálkából:-)).
Ja, a gyerekek közül viszont gyakorlatilag csak a Kicsi volt hajlandó néhány falatot enni belőle... Az eddigi tapasztalat a nyers tortákra kerülő krémeket szívesen eszik, de a magos torta alapokat nem igazán csípik...


Málnás - áfonyás torta "nyers" tortaHozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
Tortaalap
2 kávédarálónyi mandula
2 kávédarálónyi napraforgó
3 kávédarálónyi kókuszreszelék
vanília
fahéj
csipet só
6 evőkanál mazsola, beáztatva
agave szirup (vagy méz)
reszelt citromhéj ( 1-2 citrom)
kevés víz

Málnakrém:

1 banán
kb. 5 marok málna
agave szirup/ vagy méz
3-4 evőkanál útifű maghéj

Kesuhab:2 evőkanál (12 órára) áztatott, majd szárított kesudió
citromlé
vanília
agave szirup/méz
fél evőkanál kókuszolaj
kevés víz (nagyon óvatosan, lassan adagoljuk!)

Áfonya a díszítéshez

A mazsolát összeturmixoljuk egy kis áztatólével, majd összekeverjük az összes többi hozzávalóval. A vizet óvatosan adagoljuk, nehogy túl vizes legyen a végeredmény, először csak kanalanként! Jól összegyúrható masszát kapjunk, amit belenyomkodunk a torta formába (teflonos formánál érdemes méretre vágott sütőpapírt tenni a forma aljára, hogy amikor szeletelünk, ne karcolódjon a forma!)
A málnakrémhez mindent aprítógépbe teszünk és krémesre keverünk.
A kesuhabhoz a kesudiót ledaráljuk és a többi hozzávalóval elkeverjük. Habzsákba kanalazzuk, és díszítést nyomunk belőle a tortára.
Friss áfonya és málnaszemekkel is díszítjük.
Fogyasztás előtt érdemes a tortát néhány óráta hűtőbe tenni.