2011. szeptember 18., vasárnap

Hercegnő torta, vagy Hello Kitty torta II. (tej- és tojásmentes), és a 3. szülinap


Hála a jó égnek, bármennyire is stabilan tartotta magát, lassan a hercegnők elkezdték lenyomni Hello Kittyt a dobogó tetejéről...:-)) (na jó, önmagában Hello Kitty is aranyos, csak kicsit túl sok volt belőle az elmúlt 1 évben:-).
Noha már egy éve, a második szülinap óta azt hallgattuk, hogy "majd amikor megyek óvodába, Hello Kittyt tortát viszek!", idén egy spanyolcsavarral bekerültek a képbe a balerinák, hercegnők.:-) Na, Kittyke azért nem tűnt el teljesen, a végső megállapodás az volt, hogy az itthoni buliba készüljön hercegnős, az óvodaiba pedig mégis csak Hello Kitty.:-))

Az elmúlt évek egyik legfőbb tapasztalata nálunk az volt, hogy az ünnepelt gyerek a legtöbbször a formát, és a díszítést pontozza, magát a tortát nem túl sűrűn eszi...:-) Illetve a marcipánt ezerrel! A Kicsinél nálunk is nagy marcipán-imádat van mostanság - meg ha már édes, akkor azt én is jobban el bírom viselni, mint a fondantot-, úgyhogy a borítás adta magát. 
Belül a szokásos piskótát sütöttem meg, most annyi csavarral, hogy Mónika ötlete alapján kombináltam a kakaós és a sima piskótát. Utóbbit vendégeknek idén már leginkább 100% fehér bio liszttel sütöm, mert így érdekes módon mindig elfogy (...), a csokisnál szoktam "csalni".:-)
A töltelék eperlekvár, csokis és vaníliás puding volt. És a vendégek szerint nagyon finomra sikeredett (el is fogyott), a gyerekek közepes lelkesedéssel fogyasztották.:-)

 A díszítés leginkább úgy alakult ki, hogy kevés lett a borításra szánt marcipán, elkezdtem toldozni-foltozni, ami elég csúnya lett, így feltettem rá a szalagot. Aztán felül repedezni kezdett a marcipán, oda kerültek a takarásra szánt virágok, cukorgyönggyel a közepén.:-)) A hercegnők közül a hátsó kettő műanyag figura, az első marcipán.

A Hello Kitty torta is a tavalyi kókuszos krém után most marcipános borítást kapott, belül az egyszerűség kedvéért ugyanúgy csokis (karobos) és sima piskóta, a töltelék eperlekvár, csokis és vaníliás puding.

 Csokis-vaníliás Hercegnő, vagy Hello Kitty torta
Hozzávalók (egy 28 cm-es tortához):
Sima piskóta
250 ml növényi tej (nálam most rizstej)
100 g barna cukor
½ citrom leve és héja
1 teáskanál vaníliakivonat250 g bio fehér liszt (vagy fele sima, fele teljes kiőrlésű, vagy 100% teljes kiőrlésű)
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
6 ek. olaj

Csokis piskóta
250 ml növényi tej (nálam most rizstej)
100 g barna cukor
½ citrom leve és héja
1 teáskanál vaníliakivonat250 g bio fehér liszt (vagy fele sima, fele teljes kiőrlésű, vagy 100% teljes kiőrlésű) + 2 ek. karobpor/ vagy kakaópor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
6 ek. olaj

Vaníliás puding és Csokis puding
1-1 cs. bio pudingpor (vaníliás és csokis)
2-5 ek. nádcukor adagonként
400-400 ml növényi tej (pl. zabtej)

Bio eperlekvár
Marcipán a borításhoz (kb. 200 g/ torta)/ a rózsaszín marcipánt céklakivonattal színeztem

A tésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. Kókuszzsírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
A krémhez felfőzzük a tejben a cukorral elkevert pudingport, külön a csokist és a vaníliást. 

A torták összeállítása:
Hercegnős - félbe vágjuk mindkét tortalapot. A rétegezés: csokis lap - vaníliás puding - sima piskóta - csokis puding (itt a puding alá kentem lekvárt is) - csokis piskóta - van. puding - a tetejére sima piskóta. Kívülről megkentem lekvárral, és a keményítőn/ vagy nádporcukron kinyújtott marcipánnal borítottam.

Hello Kittys: itt csak 3 réteget raktam (csoki-sima piskóta-csoki), a töltelékeket ugyanúgy, mint fent, a formázást, díszítést a tavalyi torta alapján. Pici lekvárral ragasztottam fel az áfonyát és a mazsolát a marcipánra.

7 megjegyzés:

  1. A csajszi és a torták is szépek. :)))

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse a nagylányod! Torták vonatkozásában szerintem minden gyereknél a design a legfőbb prioritás :). Én ünnepi tortában még sosem készítettem reform változatot, de a két gyerek így is csak éppen hogy eszik belőle, és max. a díszítést....És ez a legtöbb ismerős kicsiről elmondható - szerintem túl tömény nekik. Amennyire emlékszem, én nagyjából kamasz koromig nem ettem ezeket a habos-babos, klasszik tortákat.Egyetlen kivétel a kislányom 2. szülinapjára készült joghurt torta volt, ami egy ülésben elfogyott, néztem is nagyot!
    Jó, hogy újra írsz, én sokszor néztem izgatottan a blogod, hogy van-e új bejegyzés!
    Üdv, Zsófi

    VálaszTörlés
  3. szia, ha van kedved és időd nézz át hozzám, köszi,
    http://bakaorsi-delish.blogspot.com/2011/10/gyerekkori-kedvenc-eteleim.html

    VálaszTörlés
  4. SZia érdeklődnék hogy hol vetted a hercegnős figurákat.Üdvözlettel.Andy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket konkrétan egy cukrászdában, de műanyag hercegnős figurát láttam néhány hete azt hiszem az Auchanban is, a sütőcuccoknál.

      Törlés
  5. Szia!
    Én a figurákkal kapcsolatban érdeklődnék, nekem 4 db hercegnő kellene , hol lehet beszerezni??

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...