2012. február 18., szombat

Na, ki jön hozzánk főzni?

Az utóbbi időben asszem teljesen felülmúlja a képességeimet a családom igényei/elvárásai/lehetőségei szerinti étlap-összeállítás-főzés....:-(((( A napi 5 étkezés varázslata lassan a lehetetlennel egyenértékű ...
A helyzet a következő:

- a 6 éves: továbbra is a tejallergia és tojásallergia, előtérbe került a gluténérzékenység (a gabonaféléktől is nagyon fáj a hasa), gyümölcscukor-érzékeny (3 éve nem eszik gyak. spontán gyümölcsöt), és már kakaó + paradicsom-allergia, édesítőfélék szintúgy. Zöldséget gyak. nem eszik, csak húst, tésztát és kenyeret. Húsevő. Mit eszik? Na, az jó kérdés!

- a 3 éves: tavaly novemberben súlyos allergiás reakció, kórház (külön történet...). Nála jelenleg heves reakció a paradicsomra és összes citrusfélére, a citromsav-tartalom részösszetevőként sem mehet (pl. vega margarin, gyümölcslé, lekvárok, semmi). Ezen kívül allergiás lett a karobra, agar-agarra, pektinekre, lecitinekre, karragénre, guar-gumira, ... Nem rejtvény, ezeket tartalmazzák leginkább a vega készítmények. Ja, ő így evett az elmúlt években, ezekkel találkozott, ergo erre lett allergiás. Bogyósok aromái, adalékok.  Húsevő, bár ő szerencsére eszik zöldséget, gyümölcsöt.

- Férj: húsevő, enne sajtokat, tejtermékeket, morog, ha nincs, ha van, a gyerekek őrjöngenek, nekik miért nem...

- én: maradtam vega, bár az utóbbi időben ettem időnként tejterméket (nem esett jól, nem is bírja a gyomrom...). Ha éppen vmit kitalálok a családnak, magamra már semmi energiám nem marad, szendvics-szendviccsel..

Szóval, amit az egyiknek lehet, a másiknak nem, amit az egyik szeret, a másik nem.

Na, ki jön hozzánk főzni?:-)))

27 megjegyzés:

  1. Húúú, nem könnyű a szitu! De nem véletlenül kapod ezeket a feladatokat...

    Tudom, hogy nyitott vagy és sok mindent (alternatív terápiák, stb.) kipróbáltál már, de kitartást kívánok, hogy tudjál magaddal még többet foglalkozni, magadon dolgozni, mert továbbra is azt vallom, hogy a gyerekek problémái - ráadásul ilyen idős korban - többségiben a szülőktől "jönnek".

    Ha segítség kell vagy csak dumálni szeretnél, keress meg! :)

    VálaszTörlés
  2. @Zita Hja, tudom, persze, csak amíg dolgozgatok az ügyön, vhogy a mindennapokat is túl kell élni....:-)

    VálaszTörlés
  3. Kineziológiát próbáltad már? Persze ennek is van több vállfaja illetve van eltérés, hogy ki hogyan, mivel dolgozik.
    Saját magunkon (is) nekem jó tapasztalataim vannak, pedig azt mondják saját gyereket nehéz kezelni.

    VálaszTörlés
  4. @Reni Igen, lassan 10 éve járok rendszeresen kineziológushoz, az okok azt hiszem mind ismertek számomra... A megoldás is nagyjából, csak nem sikerült még kivitelezni.. Azért az tök jó, hogy nálatok működött saját gyereknél is!

    VálaszTörlés
  5. Hát ez nagyon kemény, nem irigyellek. Hogy bírod? Biztosan nagyon erős vagy, mert ehhez sok erő kell.

    (Azt lehet tudni, hogy mi ezeknek a nagyon furcsa allergiáknak - pl. citromsav - az eredete? Hogyan állapították meg?)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon-nagyon sajnálom!
    Tudom, hogy nagyon nehéz, sőt még annál is.
    Mivel a gyerekek kicsik, minden esély megvan rá, hogy kinövik. A tankönyvek szerint pár év diéta, és huss az allergiának.
    Mi is ezt az időszakot várjuk. Bár nekünk messze nem olyan nehéz mint nektek.

    VálaszTörlés
  7. Szomorúan olvastam. Segíteni sajnos nem tudok, csak együtt érezni veled.
    Tényleg nagyon nehéz lehet így, nem is tudom, hogy birkózol meg vele. Kitartás.

    VálaszTörlés
  8. @Eva Köszi! Sokszor nem bírom... Amikor pl. így kiírom magamból...:-) A vérből végzett allergiavizsgálat a rendkívül heves reakciók ellenére teljesen negatív lett, aztán Vega-teszttel bemérettük többször, és kijöttek ugyanazok a dolgok, majd a gyakorlati "tesztelésnél" be is igazolódott.:-(
    Off: nagyon jó a blogod!

    @Móni Köszi! Hát igen, mi is várunk erre...

    @Bridge Köszi Neked is! Jó tudni, hogy ilyen sokan gondolnak ránk!:-)

    VálaszTörlés
  9. Szia!
    A blogod az egyik kedvencem, sokat főzök róla! Sajnálom, hogy ilyen szomorú oka van a blogszünetnek, én a munkára tippeltem...
    Ha nem is gyermekgyógyász, de orvos vagyok (meg gyakorló anyuka), én úgy tapasztalom, az allergiát tényleg szinte mindig kinövik a gyerekek, még az egész drámaian induló típusokat is, szóval nagyon drukkolok nektek, hogy mielőbb túl legyetek ezen a nehéz korszakon!
    Üdv, egy lelkes olvasód

    VálaszTörlés
  10. @Kedves lelkes olvasó:-) Nagyon köszönöm Neked is a biztató szavakat! Hát, a munka is része volt azért a blogszünetnek, de ez az összevisszafőzés is sokat nyom a latban... Nagyon örülök, hogy azért vannak még olvasók, akik főznek innen!:-)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Siccike!

    Az elso irasom elszallt, de tovabbra is kikivankozik, elnezest elore is. Szomoru mikor egy gyerek allergias lesz es nagyon nehez lehet igy minden nap.
    De ugy tunik hogy raerolteted a csaladodra azt ami szerinted helyes. Annyi vizsgalat,teszt van miszerint a vegak koreben sem ritkabb a civilizacios betegseg, van etrend ahol a sok hus az egeszseges, ki miben hisz, vagy mit jelez a szervezete. Husok kozott is oriasi kulonbseg van, hulladek virsli es minosegi szinhus. Hiaba tamogatnak itt vega anyukak akiket a ferjuk tamogat, a tied mas! Se te se o nem enged! Ez egy csalad, sokkal konnyebb helyzeted lesz egy valas utani anyuka neveli gyerekeit idoszakban, de akkor jobb lesz?(te irtad hogy valas kozeli helyzet volt)? Vannak tenyek hogy ki mire erzekeny es tilto listas. De ezutan miert nem lehet egy igazsagos egyensulyt felallitani? Havi 1 husos vacsora, es havi 29 vega???
    A gyerek azt eszi amit megkivan mert arra van a szervezetenek a szuksege, ez folyik a csapbol is. Kiegeszitenem azzal hogy elkerulve a sok E betus dolgot, mert azoktol fuggo lehet.
    Peldat mutatni es nem raeroltetni, oriasi kulonbseg szerintem.

    Masik gondolat, olvastam egy nagyon erdekes konyvet, ami szerint az allergias gyerekek az anyuka reven oroklik a beteg belflorat csak mar sulyosabbat. Neked van problemad eves, emesztes, allergia kapcsan? Felteve ha idaig elolvastal es nem bosszantottak fel mert nem az volt a celom. De ha kivagok 1 fat, talan valaki meglatja az erdot. A konyv pedig szerintem alapkonyv lenne minden egeszseges eletmodot keresonek.

    Ivett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Folytattam az olvasgatast es tovabbi gondolatok... en a helyedben akar heti 7x keszitenek husos vacsorat hogy elkeruljem a virsli,kolbasz felvagott es tarsait. Tenyleg annyira borzalmas egy sutozacskoba bedobni a hust par fuszert, hagymat es be a sutobe?
      Erdekes volt hogy a hugod gyereke is beteg volt. Anyai agon oroklodik a beteg belfrlora, te? hugod? Anyukatok? Oltas, tej autizmus kapcsolat egyutt emlitese. Borzaszto tuneteket irsz le, raadasul egy ksigyereknel, milyen vilag hogy ilyen elofordulhat! De szerencsesek vagytok, hogy szellemi hanyatlast nem tapasztaltal, a borzalomban egy pici jo. Egy ismerosom mar nem engedi beoltatni, mert a fia elindult az autizmus vilagaba, de sikerult ebben a vilagban tartania, eletmod valtassal. Ha azt mondana valaki ha a fiad hust hussal enne javulnanak a tunetei, elhinned, megprobalnad?
      Kulfoldon betiltott oltas? a kotelezo oltasokat szamon tartjak es be is adjak. Halat adok az egnek hogy a gyerekem belfloraja nem volt rossz allapotban es nem volt tunete utana.

      Törlés
    2. @Ivett Ne aggódj, kiéreztem a jószándékot a soraidból!:-)
      Röviden: 2 hónapja készítek húst a családnak. Sokszor nem sikerül. Sokszor íztelen. Mert gyak. 20 éve nem készítek húst. Mert nem szívesen főzöm. Mert nem kóstolom meg.
      Azt a nézőpontot, hogy egy vega miért undorodik a hús készítésétől, és mit érez-gondol, amikor azt mégis elkészíti, szerintem egy húsevő lehet, hogy elfogadja, de nem érti. Vagy fordítva.
      Mert az ételhez kell a szív is, akkor sikerül jól. Ezen megpróbálok túllépni, amikor megveszem, elkészítem, de vagy sikerül vagy nem...

      Oltások. Persze, igen. Emésztési panaszok az egész családban, generációkra visszamenőleg. És a Nagy most 6 éves, ismét oltás, krónikus allergiás, kezdődik az allergiaszezon, folyamatosan köhög, és az oltást BE KELL ADNI adni. Mert a törvény ezt mondja. A gyerekorvos konkrétan azt mondta, majd lesz most max. egy rosszabb évük...

      Törlés
    3. Szia,

      orulok ha a joszandek is erzodott. En vegetarianus lennek ha szeretnem a zoldsegeket, igy legyozom a husfobiamat es husevo vagyok, bar az utobbi idoben elolvasott konyvek hatasara baratkozom lassacskan a zoldsegekkel. Ferjemnek szoktam hust sutni, csak neki, nem olyan ordongosseg. Az elso alkalom a huzos mikor megjegyzem mit hogyan csinaltam es ha villa konnyen belemegy eleteszem. Ha izlik neki legkozelebb mar konnyebb dolgom van. Letezik olyan tepsi, amiben van egy racs is, imadom, es van kis meretben is. A porkolt es csirkepaparikas es tarsai, ill. husleves szinten nem nehez. A fiad mar nagy, megtudja kostolni 1 kanallal es segit neked hogy ne legyen izetlen. De jotanacsokkal biztos tele a padlas mar.

      Talan egy hasznos tanacs reszemrol, Gap szindroma a konyv cime. Nagyon nagyon erdekes konyv, belflora, autizmus, allergiak osszefuggeserol szol. Remelem lesz lehetoseged belelapozni es arra jutsz hogy el kell olvasnod.

      Ivett

      Törlés
    4. Köszi a tippet, igen olvastam a GAP-es könyvet.:-)

      Törlés
    5. Szia Ivett!
      „Az Amerikai Dietetikai Szövetség álláspontja szerint a jól összeállított vegetáriánus étrendek – köztük a teljesen növényi, vegán étrend is – egészségesek, kellőképpen táplálóak, és egészségügyi előnyöket nyújthatnak egyes betegségek megelőzésében és kezelésében. A jól összeállított vegetáriánus étrendek az emberi élet összes szakaszában megfelelőek, ideértve a terhességet, a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort, a kamaszkort; illetve sportolók esetében is teljesen kielégítő.”
      http://www.eatright.org/about/content.aspx?id=8357

      Törlés
  12. Szia!

    Barátnőméknél hasonló a helyzet, mint nálatok: ő vega, de a férje és a két gyerek eszik húst. Ők úgy csinálják, hogy a húsos kajákat a közel lakó anyós csinálja, vagy néha a férj, a húsmentest pedig a barátnőm (ő is azt mondta, hogy undorodik a hústól, ezért nem is tudja megcsinálni, egész kisgyerekkora óta vega). Mondjuk ez nem túl sok alkalom, mert már senki sem eszik otthon hétköznap, de amíg gyesen volt, addig is működött náluk. Egyszerűen mindenki elfogadta a másik hozzáállását. A főétkezés, ami főzni kellett. ált. vega fogás volt (tejtermék, tojás náluk ment), és este, mikor nem nagyon volt rajta főznivaló, mentek a húsos fogások, pl. felvágott szenyára. Nálatok ez nem menne?
    Üdv, továbbra is remélem, megoldódnak a gondjaitok, 9. hozzászóló voltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk ez a nagy családi összejövetelekre alakult ki, most már automatice mondják a rokonok, hogy ők hozzák a húsost... A hétköznapokban amúgy nálunk is a felvágott, félkész húsok mennek, de hát az sem igazán ideális, illetve a kicsi adalékanyag-allergiái miatt elég szűk körű, és nem túl egészséges... Azért köszi a tippet!:-)

      Törlés
  13. Az allergiával kapcsolatban az orvosom mondott néhány dolgot, sajnos nem igazán tudtam megjegyezni, csak a lényeg maradt meg: az allergia felszívódási problémából ered. Az embernek a bélrendszerét kell rendbe rakni, ami nem kis munka.
    Nálunk (Debrecen) van egy nagyon jó orvos, aki sikerrel gyógyít mindenféle dolgokat, olykor még a legreménytelenebb eseteket is, mert nem a tüneteket akarja megszüntetni, hanem az alap problémát.
    Ha gondolod, és Ti is itt éltek valahol, meg tudom adni az elérhetőségét.
    J.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mi ezért szoktunk minden évben több hónapos probiotikum kúrát csinálni a gyerekkel. Mi budapestiek vagyunk, de azért köszönjük az infót!

      Törlés
  14. Kedves Siccike!
    Vegigolvastam a blogod, es sajnos azt kell mondjam, nagyon sajnalom a gyerekeid.
    Gyakorlatilag te okoztad a sok szenvedest nekik.
    Homeopatia egy nagy szemfenyvesztes, semmi ertelme, semmi bizonyitott hatasa nincs,ami azaltal gyogyul meg, az meggyogyul magatol is.
    Vedöoltasok bizonyitott hatasuak, evekig teszteltek.
    A sok szemet, amit megetetsz velük, meg a stressz, ami okozza a problemaikat
    .Nem normalis az, amennyit betegek a gyerekeid, es cukorgolyokat adsz nekik gyogyszerkent???
    A korokozok legföbb taplaleka a cukor es vegyületei!
    En a blog olvasasa közben egy intelligens, müvelt nö kepet alakitottam ki magamban rolad, de pont a legfontosabbhoz, a taplalkozashoz ennyire szük latokörüen, es iszonyat rosszul allsz hozza, atesel a lo tuloldalara, a sok karos növenyi zsiradekot, szojat , adalekokat, iszonyat mennyisegi gabonat reszesited elönyben, es csodalkozol, hogy betegek?
    Allergiajuk is igen erdekes, hokusz-pokusz kimutatja, klinikai vizsgalat nem???
    Valoszinü, nem allergiajuk van, hanem felboritottad a belflorajukat a sok szemettel, amivel eteted öket.
    Bocs a nyers stilusert, de iszonyuan sajnalom a gyerekeid, nem ök tehetnek az elvakultsagodrol, de ök isszak meg a levet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves NÉVTELEN, a véleményét igen, a NEVÉT AZONBAN NEM VÁLLALÓ, empatikus hozzászóló!

      Nagyon sajnállak, hogy a harag, a düh és az elkeseredettség ennyire behálózza az életed! Te bizonyára tökéletesen neveled a gyermekeid, akik természetesen soha nem voltak betegek!

      Törlés
    2. Kedves Siccike, nem a nevem nem vallalom, egyszerüen nem fogok minden miatt regisztralni.Egyebkent nem hiszem, hogy a te neved Siccike lenne, mi valtozna, ha regisztralnek nickneven, attol jobb lenne neked??
      Ez csak eltereles, meg szemelyeskedes a reszedröl, es a problemaid sem ram kellene kivetitened(harag,düh, elkeseredettseg)
      Erdekes, nem a mondanivalomra reagalsz, hanem tamadsz.

      Törlés
  15. Meg annyit, en a helyedben elküldenem öket tanyasi-falusi rokonokhoz par hetre nyaron, falusi hazi eteleket enni, kapirgalos tyukbol keszült huslevest, igazi tojasokat, minden bajuk elmulna, amint kiszabadulnanak az elvakultsagod fogsagabol, es vegre egeszseges, embernek valo eteleket kapnanak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kívánom Neked, hogy mihamarabb visszatérjen az öröm, a béke, és a SZERETET az életedbe!

      Törlés
    2. A homeopátia egy csodálatos gyógymód!
      Nálunk, a családban nagyon sok betegséget sikeresen kezeltünk a segítségével! (Kruppos roham, allergia, fülbetegségek, méhgyulladás stb.)
      Olyan ember ne alkosson negatív véleményt, aki nem alkalmazza, és nem szembesül gyors, és szelíd hatásával!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...