2012. július 11., szerda

Hamis tojásos nokedli

Az elmúlt egy-két évben elég sokat lazultam a teljes kiőrlésű lisztek használatát illetően (is:-)...
Kb. 5 évig próbálkoztam vele, de a Nagyobbikkal nem sikerült megszerettetni, meg sokmindenben a férjemmel se... A Kicsinek szerencsére mind a mai napig nincs vele problémája, ő bármikor simán megeszi a teljes kiőrlésű dolgokat. Így aztán azt a kompromisszumos megoldást választottam, hogy van néhány dolog, mint a nokedli is, ami maradt sima fehér lisztes (pl. leveles tészták, a kelt tészták) és a többinél, mint pl. a sütik is, vagy a palacsinta igyekszem az 50-50%-os arányt követni a teljes kiőrlésű és a fehér liszt keverékét illetően (és ha most nagyon őszinte akarok lenni magamhoz lehet, hogy nekem is jobban ízlik így...:-)).
Szóval, fentiekből adódóan a nokedlit is miután anyósom többször elkészítette hagyományos módon és a gyerekek megszerették úgy, már nem nagyon lehetett máshogy az asztalra tenni (bár amúgy a nokedli szerintem még határeset, szerintem az 50-50% itt is elmenne...).

A tojás helyettesítése tofuval a nokedli feltétjeként Renitől származik, és már évek óta készültem elkészíteni. Most sor került rá, de ebben a formában gyakorlatilag egyedül maradtam vele, a gyerekek az üres nokedlit választották.:-) 
Az ötletet viszont megosztom, mert jópofa szerintem, és nekem nem volt vele semmi bajom, sima zöld salátával ettem (nem cukros-ecetessel!:-).

Tojásos nokedli
Hozzávalók (4 főre):
500 g bio liszt (tetszőleges arányban, lsd. fentiek alapján)
6 ek. napraforgó olaj
4 teáskanál búzadara
csipet só
100 ml növényi tej
víz

kb. 100 g natúr tofu 
csipet kurkuma

Az olajat és a búzadarát külön összekeverjük, majd a többi hozzávalóhoz öntjük. A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, annyit, hogy se túl lágy, se túl kemény tésztát ne kapjunk (na ezt a mondatot utáltam én is kezdő koromban, de sajnos be kell vallanom tényleg semmi fogalmam nincs róla, mennyi volt az annyi...:-) Meg hát a liszttől is függ ugye - mint másik kedvenc:-)))). Forró vízbe szaggatjuk és néhány perc alatt kifőzzük a nokedlit.

A tofut villával összetörjük, beleszórunk egy csipet kurkumát, hogy színezzük, és sóval ízlés szerint ízesítjük. Belekeverjük a kifőtt nokedlibe, és friss salátával tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. De jó, hogy visszatértél a bloghoz! Ránézésre abszolút megvenném igazi tojásosnak :). Mondjuk az tény, hogy az általam készített/kóstolt vega verziók ízüket tekintve köszönő viszonyban sincsenek az eredeti húsos/tojásossal, ezen kár is szomorkodni. A tk. liszttel nálunk is az van, hogy az 1-1 arányú keverésnél töményebb dózist a család már nem tolerálja, egyedül a tk. rozsliszt megy magában. Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, majd meglátjuk Zsófi meddig tart a kitartásom...:-) Most mindenesetre lazítottam a munkán, úgyhogy jobban van ihletem idekoncentrálni.:-) Amúgy a férjem is azt mondta, hogy tojás nélkül ez összehasonlíthatatlan az eredetivel...:-)) De hát alapvetően nem is húsevőknek szánt szerintem..:-)

      Törlés
  2. Nekem a palacsintában, nokedliben a kölesliszt meg a zabpehelyliszt ( esetleg még hajdinaliszt) vált be, fele arányban sima liszttel. Nokedlibe már főtt kölest is kevertem, úgy is jó volt. A tk. búzaliszt szerintem túl "karcos" ezekhez Legalábbis a családi ízlésnek:)) Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főtt köles nokedlibe? Azta, nem is hallottam róla! A tésztájába tetted?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...