2013. március 17., vasárnap

Teljes kiőrlésű gofri, tej- és tojásmentes verzióban


Vettünk egy új gofrisütőt, és mivel a családnak természetesen így gofrit kellett sütni reggelire, kitaláltam, hogy bizony teszek egy kísérletet arra, hogy 100% teljes kiőrlésű lisztből, cukormentesen is elkészítem.:-) Éééés nagyon finom lett, a férjem szerint szinte alig érezhető a különbség a sima liszteshez képest...:-) Viszont sokkal egészségesebb!:-)
A recepthez a kiindulást Móni tej- és tojásmentes gofri receptje adta a lökést, és azt módosítottam tovább. Gyorsan le is írom, nehogy elfelejtsem az adagokat!:-) A 2 db gofri egyébként nagyon eltelített!:-) Az édesítés pedig minimális, utána úgyis lehet csorgatni rá agave szirupot, vagy megkenni pl. cukormentes szilvalekvárral, vagy friss gyümölcsöt karikázni rá.

Teljes kiőrlésű, tej- és tojásmentes gofri
Hozzávalók (2 db gofrihoz):
50 g teljes kiőrlésű liszt
csipet só
1 mk. foszfátmentes borkő sütőpor (pl. DM)
1/2 ek. agave szirup
60-90 ml növényi tej, pl. rizstej (lehet, hogy a liszt minőségétől függően több-kevesebb tejre lesz majd szükséged, a palacsintatésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát kell kapnod!)
10 g kókuszolaj felolvasztva

Az összetevőket összekeverjük, és egy-egy kis merőkanállal szétterítjük egyenletesen az adagot a gofrisütőben (olajozni nem kell a formát előtte!). Kb. 4 perc alatt készre sütjük.

9 megjegyzés:

  1. Hű, de irigyellek e szép kis gofriért! Párszor próbáltam tk.lisztből gorfrit sütni, gyakorlatilag mind ehetetlenre sikeredett. Lehet, hogy ezzel a recepttel még teszek egy próbát, mert az echte gofri verziók baromi tömősek, jó volna egy "reformosabb".
    Üdv, Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, Zsófi, szerintem ez tényleg finom!:-) Azt azért nem állítanám, hogy nem volt tömős, én most órákig nem voltam éhes utána...:-))

      Törlés
  2. Nem sikerült. :-( Tk rozslisztet használtam. Pici sikért tettem bele. Plusz zabtejjel készült.
    Nem állt össze. Nekem egyébként tk liszttel sosem sikerül. Lehet a rozsliszt miatt?
    Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-( Hát, szerintem a rozsliszt mindenképpen szerepet játszhat... A rozslisztes cuccok nekem sosem sikerültek, az utóbbi években fel is hagytam vele... Sima Intersparos saját márkás teljes kiőrlésű lisztet szoktam használni, de pl. a Biopontos tk.-vel legutóbb elég sokat küzdöttem én is... Hátha másodszorra összejön, drukkolok!:)

      Törlés
  3. Elsőre sikerült és nagyon finom lett, de sajnos azóta akárhogy csinálom, folyamatosan szétnyílik a gofri és ronda lesz, meg se sül rendesen. Mit rontottam el? :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A héten ismét megcsináltam, hogy megnézzem, nem írtam-e el valamit a receptben. Most viszont egy másik fajta teljes kiőrlésű lisztet használtam. Több tejet kellett hozzáadnom kicsivel, mert a 60 ml-vel túl sűrű maradt a tészta, de ezt leszámítva teljesen jó lett! Csak a lisztre tudok tippelni továbbra is, mostanában nagy különbségeket vélek felfedezni az egyes márkák között...:(

      Törlés
  4. Én egy zabos receptnél tapasztaltam, hogy ha túl korán nyitom ki a sütőt, akkor szépen félbeveszi a tésztát, a felső rész a felső sütőre gyógyul rá, az alsó pedig az alsóra. Ez ellen én két dolgot fedeztem fel: az egyik az olajozás. Előfordul, hogy mondjuk a mosogatógépbe tesszük a gofrisütő lapjait és attól picit más lesz a bevonat - ekkor át kell dörzsölni kicsit olajos papírral. A másik pedig hogy semmi cukortartalmút nem szabad hozzátenni, akkor nem ragad annyira a sütőre, hogy félbeszedje. No és várni, míg elkészül és nem nyers a közepe, ami engedi, hogy kettényíljon. Talán így sikerül... (Én is kipróbálom, csak zabpelyheset készítettem eddig. ,-))

    VálaszTörlés
  5. Tojás nincs itthon, édességre vágyunk, 1 fő cöliákiás... dupla adaggal kezdek, mert nagy a gofrisütőm.
    Változtatás: 100 g lisztből 60 g Barbara lisztkeverék, kb. 40 g hajdina, a maradék phxsillum rost. Kókuszolaj helyett elaő adagba vaj, másodikba olaj. Agavé szirup helyett sima cukor (tudom, kövezzetek meg) elő adagba kb 4 dkg, másodikba 2 dkg. Mindkettő csodásan sikerült, folyadék több kellett bele, de ezen nem csodálkoztam.
    Finom lett, a megrögzött ragadozók is megették!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...