2013. március 25., hétfő

Bazsalikomos-paradicsomos fehér bab


Ez is valami isteni finom volt!:-) Előnye, hogy télen-nyáron elkészíthető az éppen fellelhető paradicsom szerint (azaz télen konzerv paradicsomból értendő:-). Nagyon jó kis friss ízeket hozott ebbe a dermesztően hideg tavaszba...:-)
A 30 Napos Vegán Kihívás idején ettük először!:-)

Bazsalikomos - paradicsomos fehér bab
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók (2 főre):
50 g füstölt tofu, felkockázva
1 lila hagyma, felaprítva
250 g főtt fehér bab (esetleg konzerv), lecsöpögtetve
1-2 ek. olívaolaj
1 késhegynyi kurkuma
80 g paradicsompüré
90 ml víz
1 tk. agave szirup
1 csokor friss bazsalikom, felaprítva
1 ek. napraforgómag
1 sárgarépa
só, bors

1 ek. olívaolajon pirítsuk a tofukockákat kb. 3 percig. Adjuk hozzá a kurkumát és a lila hagymát, és pirítsuk együtt még 2 percig. Óvatosan keverjük bele a babot, a paradicsompürét, a vizet és az agave szirupot, és még süssük tovább 2 percig, majd a tűzről levéve sózzuk-borsozzuk.
A napraforgómagot pirítsuk 2 percig szárazon egy serpenyőben.  A sárgarépát zöldséghámozóval vágjuk széles csíkokra. A paradicsomos babot merjük egy tányérra, szórjuk meg a bazsalikommal, a sárgarépa csíkokkal és a pirított napraforgóval, végül csepegtethetünk még egy kis olívaolajat a tetejére.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit

Karobos-mogyorós kenyérkrém


Ez a recept igazából - legyünk őszinték:-) - , nem is recept annyira, hanem inkább ötletadó, ha a reggeli kenyerekre szeretnénk már változatosabban rákenni a megszokott krémet...:-) De tölthető nyugodtan palacsintába, vagy gofrihoz is fogyasztható! Az arányok miatt írom le mégis, hogy túl nagyot ne tévedjünk az első próbálkozás alkalmával sem...:-))
Az alap magkrém lehet többféle, illetve karob helyett lehet kakaót is használni hozzá!
A 30 Napos Vegán Kihívás során próbáltuk ezt is!:-) Nekem nagyon ízlett, rizstejes gabonakávét ittam hozzá!:-)

Karobos - mogyorós kenyérkrém
Elkészítési idő: kb. 5 perc:-)
Hozzávalók (4 főre):
200 g natúr mogyoró-, VAGY kesudió-, VAGY fehér mandula krém
1 csapott tk. őrölt vanília
45 g agave szirup
10 g bio kakaó, vagy karob
1 csipet tengeri só

Az összes hozzávalót krémes masszává keverjük.:-)

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit

2013. március 21., csütörtök

Olaszos köleslepény medvehagymás - zöldborsó pürével


Az Ízek és Érzések Magazinnak már a kezdetek óta hűséges előfizetője vagyok, és alig várom már mindig, amikor megjelenik!:-) Vannak nagyon jól, és néha kevésbé jól sikerült számaik. Ez a mostani, a 2013. március - áprilisi szám mindenképpen a jobbak közé tartozik, sok vegán, vagy könnyen vegánosítható recepttel. Illetve benne van a vegán lekváros linzer, kókuszkocka és somlói galuska receptje is!;-)
Az elsőre kiválasztott recept nagyon izgalmasan hangzott a neve alapján és olyan lett a végleges ízvilága is! Másnap még finomabb volt!:-)
Zöldborsó (hüvelyes) + köles (gabona) = teljes értékű fehérje!


Medvehagymából készítettem korábban már:
- medvehagymás pástétom
- medvehagyma krémleves

Olaszos köleslepény medvehagymás zöldborsópürével
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók (4 főre, illetve nekünk rengeteg lett, még fagyasztottam is le belőle):
250 g köles
1 mk. só
50 g vöröshagyma, felaprítva
2 ek. olívaolaj
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
50 g paradicsompüré
50 g zellergumó, finomra reszelve
150 g sárgarépa, finomra reszelve
kb. 100 ml víz
1 tk. száírtott bazsalikom
1 tk. szárított oregánó
400 g fagyasztott zöldborsó
1 mk. só
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva

A kölest jól megmossuk és kb. háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzzük, nem túl lucskosra, inkább száraz legyen. Míg a köles fő, a vöröshagymát egy kevés olajon megpároljuk, a fokhagymát, a paradicsompürét, a lereszelt zellert és a sárgarépát hozzáadjuk. Egy kevés vízzel felengedjük, a bazsalikommal és az oregánóval fűszerezzük, majd a kölessel összekeverjük. A masszát a zsiradékkal kikent kisebb tepsibe öntjük, és 180 fokon kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje szépen pirulni kezd. Közben a zöldborsót egy kevés sós vízben megpároljuk, botmixerrel pürésítjük, és az apróra vágott medvehagymával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A megsült lepényt felszeleteljük, és a zöldborsópürét a szeletek tetejére halmozzuk.

2013. március 20., szerda

'Agyfényező golyók' aszalt gyümölcsökből, cukormentesen


Megjelent egy kedves régi blogtárs, Gréta legújabb vegán szakácskönyve, mely életmód- és szakácskönyv is egyben. Igényes kivitelezésű könyvről van szó, és bár a könyvet még nem láttam, de ahogy Gréta korábbi munkáit ismerem, biztosan a tartalom is ilyen!:-)
150 egyszerű, gyors és ínycsiklandó recept, megannyi életmód-, és táplálkozási tipp, hogy kívül-belül szép, egészséges és kiegyensúlyozott legyél! A gyönyörű, igényes, színes kötet vásárlói ajándékként egy e-book kiegészítést, valamint kötetenként egy félórás személyes életmód tanácsadást kapnak ajándékba
Gréta Konyhája Vegán Életmód-, és Szakácskönyv rendelhető az info@vipmedia.hu címen! 
2013. március 28-án kóstolóval egybekötött könyvbemutatón vehettek részt Budapesten!

Ez a recept már ebből a könyvből származik!

 Agyfényező golyók:
1 bögre darált dió
1 bögre kimagozott datolya (előző este beáztatva)
1 ek karob vagy kakaópor
1tk fahéj
2 ek kókuszreszelék (opcionális)
1 ek kókuszolaj(opcionális)
Egy aprítóba tesszük és és masszává darálunk. Kezünkkel golyókat formázunk


2013. március 17., vasárnap

22-28. NAP MENÜTERV - A 30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS






22-28. NAP MENÜTERV
A 30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS

22. NAP

Reggeli: készíts ismét tofurántottát, amihez fogyaszthatsz pirítóst teljes kiőrlésű kenyérből, esetleg avokádó szeleteket is.

Teljes kiőrlésű tésztából készítsd, és a méz helyett agave szirupot használj!


23. NAP

Reggeli: müzlialap (gabonapelyhek, magok, diófélék), leöntve valamilyen (adalékmentes!) növényi tejjel, banánkarikákkal. Ihatsz hozzá frissen facsart narancslevet is, ha kívánod!

Ebéd: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből, valamelyik korábbi variáció tetszés szerint, vagy kreálhatsz egyénileg is!:-)

Vacsorára magában fogyaszd, kenyér nélkül!

24. NAP 

Reggeli: egy nagy adag friss gyümölcs saláta, tetszőleges gyümölcsökből, kis őrölt fahéjjal, mazsolával megszórva

Ebéd: egy nagy adag zöld leveles vegyes saláta tetszőleges összetevőkből, ehetsz hozzá teljes kiőrlésű pirítóst


25. NAP:

Reggeli: ismét egy jó nagy adag gyümölcs saláta, amibe tehetsz most akár fagyasztott és felolvasztott bogyós gyümölcsöket, amiknek nagy az antioxidáns tartalma! Megszórhatod kis mandulával is!

Ebéd: teljes kiőrlésű szendvics
Kend meg a kenyeret kis vegán majonézzel (pl. kölesmajonéz), tegyél rá leveles salátát, uborkát, paradicsomot, és néhány friss bazsalikomlevelet! Fogyaszthatsz hozzá friss sárgarépa/ zellerszár hasábokat is!


26. NAP 

Reggeli: natúr szójajoghurt dióval, 1 ek. őrölt lenmaggal, és egy közepes banán felkarikázva, fél bögre fagyasztott bogyós erdei gyümölcs.

Ebéd: paradicsomos tészta megszórva 1-2 ek. élesztőpehellyel, és ehetsz hozzá egy nagy tál zöld leveles salátát is, ha kívánod!


27. NAP



Vacsora: nagy adag zöld leveles saláta valamilyen babfélével, diófélékkel és különféle nyers zöldségekkel.

28. NAP
Reggeli: Berlini bundás kenyér mandula-, vagy mogyoró krémmel és banán, alma szeletekkel.
Recept jön!

Ebéd: egy bögre teljes kiőrlésű tészta, ¼ bögre fehér bab, paradicsomkarikák, 1 ek. olívaolaj, kis citromlé, friss bazsalikomlevelek felaprítva, 2 gerezd fokhagyma összepréselve az öntetbe.

Vacsora: nagy adag saláta olajmentes öntettel (citromlé, fokhagyma, só, esetleg fehér mizó krém)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...