Oldalak

2007. augusztus 3., péntek

Brokkolis-árpás egytál (lakto-ovo)


Tegnap mindenfele mászkáltunk a városban, úgyhogy nem voltam annyira kreatív a főzésben, inkább útközben oldottuk meg. Étteremben ebédeltünk, ahol grillezett füstölt sajtot panírozott padlizsánnal, joghurtos mártással és főtt rizzsel rendeltünk. Babócának eléggé bejött.:-) Este próbáltam nála az előző napi zelleres-krumplifelfújtat, amiről ódákat zengett a család, ő viszont némi késéssel kóstolt, ám a köpködésen túl sajna nem sokra jutottunk.:-( Az a megérzésem, hogy nagyon összeértek az ízek, és túl domináns volt a számára a zeller... Így maradt némi pirítós rizstejjel...
Mára az Erckenbrecht könyvből a brokkolis-árpás egytálat csináltam meg ebédre, bár nem nagyon volt otthon brokkolim, ezért karfiollal helyettesítettem. A sajtot pedig kihagytam belőle, mert itt van nálunk néhány napig anyám vendégségben, aki makrobiotikus, és kvázi vegán módon étkezik, csak nagy ritkán eszik egy kis kefirt. Szinte biztosra vettem, hogy Babóca ezt tutira nem fogja komálni, mert 1. korábban ki nem állta a karfiolt az erős íze miatt, 2. az árpa sem fő túl puhára, és a fogakat "túlzott" rágásra kényszerítő ételek sem szerepelnek a kedvencek listáján.Az eredmény viszont teljesen meglepő: 2 majdnem teli tálkát megevett belőle!!!! Alig hittem a szememnek!:-) Hurráááá, győzelem!:-)Ja, és mellesleg férjecském is elárulta - így 6 év után-, hogy az egyik nagy kedvence a gersli, és miért nem csináltam már eddig?:-) Hát nem mondta..!:-))

Brokkolis-árpás egytál
Hozzávalók (4 főre):
2 hagyma, felaprítva
2 sárgarépa, kockákra vágva
1 sárga paprika, kockákra vágva
2 ek. vaj, vagy margarin
1 l zöldségleves
150 gr árpagyöngy
3 paradicsom, meghámozva és negyedekre vágva
700 gr brokkoli, tetszőleges darabokra vágvasó, bors, szerecsendió
80 gr Gruyere sajt, reszelve
4 ek. élesztőpehely

Pirítsuk meg a hagymát, a répát és a paprikát a vajon, vagy a margarinon, adjuk hozzá a zöldséglevest, keverjük bele az árpát és főzzük az egészet 15 percig lassú tűzön. Adjuk hozzá a paradicsomot és a brokkolit (szükség szerint tölthetünk még hozzá egy kis folyadékot), majd pároljuk további 15 percig. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Keverjük hozzá a sajtot, majd közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg élesztőpehellyel.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Siccike!

    Elkészítettem az ételt és egészen fini lett :-)!
    Ez volt a tegnapi vacsorám és a mai ebédem, s meg kell mondjam, másnap még finomabb volt, mint frissen!
    Gruyere sajtot nem kaptam, így holland ementálival helyettesítettem.
    Viszont sörélesztőpelyhet sikerült beszereznem és ki is próbáltam. Nagyon érdekes alapanyag, de pozitív értelemben :-)!
    Te használod rendszeresen az élesztőpelyhet? Szerinted még milyen/milyen típusú ételekhez passzol?

    Adéle

    VálaszTörlés
  2. Kedves Adele!
    Hát, most kicsit megfogtál!:-) Bevallom, én kicsit kettősen állok a sörélesztőpehellyel... Tudom, hogy nagyon fontos lenne a B-vitamin komplexum tartalma miatt, viszont ez a sörös íz, mivel nagyon rühellem a sört, némiképp elriaszt... Igazából az eredeti német recept fűszeres élesztőpelyhet ír, aminek az összetevői élesztő, teljes kiőrlésű búzaliszt és tengeri só. A nálunk kapható sörélesztőpehely viszont csak sörélesztőből áll. A németnek megfelelőt itthon még nem sikerült sajnos találnom, pedig lehet, hogy annak nem olyan sörös az íze.:-) Utóbbiak miatt annyira nem mertem még sok receptben használni, inkább csak ahol konkrétan megadták. Így ebben a témában igazából még én is tapasztalatokra szorulok.:-) Azért, ha neked esetleg sikerülne előrébb jutni, szívesen veszem az ötleteid!:-)

    VálaszTörlés
  3. Adele!
    Ez lenne az a bizonyos német fűszeres élesztőpehely: http://shop.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=3487&cikk=NetBio_759542
    Itthon még találtam olyat, hogy sörélesztőpehely búzával (http://www.bioszallito.hu/Biorganik-bio-soreleszto-pehely-buzaval?termek-11165), lehet, hogy annak felelne meg...? Legközelebb kipróbálom azt is!:-)

    VálaszTörlés