Oldalak

2007. augusztus 15., szerda

Grillezés vegetáriánusan 1.

A hétvégén grilleztünk! A legutóbbi németországi könyvszállítmányomban volt egy olyan könyv is, melynek címe "Vegetáriánus grillezés". Bizony, kérem, egy kicsivel nyugatabbra már ilyen könyv is létezik!A recepteket mégis innen-onnan gyűjtöttem (főként innen: www.vegetarisch-geniessen.com), mert bár fotózni egyáltalán nem tudok (vagy lehet éppen azért), de imádom a színes fotós recepteket. Azok inspirálnak a leginkább, és az új könyvecskémben, csak néhány vicces rajzocska van a receptek mellett.:-)
A menü az alábbi volt:
- grillezett tofuszeletek
- grillezett zöldségek
- fűszervajas gombafejek
- hideg tejszínes krumplipüré Stahl-módra
- parázson sült kenyércsíkok
- zöldbabsaláta
- görög saláta
- nagymama házi sütije:-)
(ja, és plusz a pácolt húsok, kolbászok a húsevő szakasz számára....)
És hogy a gyermek mit volt hajlandó megenni mindebből? Egyedül és kizárólag a nagymama (neki dédi) házi sütijét... Pedig grillezett pipihúst is kínáltunk neki, de csak kiköpte!

Fotó: Vegetarisch geniessen

Grillezett tofuszeletek
Hozzávalók (4 főre):
400 gr tofu1 zellerszár
1 sárgarépa
1 csomag újhagyma
1 tk. egész koriander
A fűszerpáchoz:
5 levél bazsalikom
4-5 levél friss menta
1 tk. kakukkfű
1 tk. rozmaring
2 ek. citromlé
6 ek. olívaolajsó, bors

A zöldfűszereket finomra vágjuk és az olívaolajjal, illetve citromlével egy tálban elkeverjük. Sózzuk-borsozzuk. A tofut belehelyezzük a pácba kb. 1 órára.A zellert és a sárgarépát szeleteljük, a hagymát karikákra vágjuk. Egy alufólia-darabot beolajozunk, ráhelyezzük a zöldséget, majd arra a tofut. Ráhatjuk az alufóliát és összezárjuk. kb. 15 percig grillezzük.


Grillezett zöldségek
Hozzávalók (4 főre):
4 padlizsán
4 cukkini
4 burgonya
4 kaliforniai paprika, több színű
1/4 l olívaolaj
rozmaring és kakukkfű ágacskák
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
babérlevél

Összekeverjük a páchoz a fűszereket, a fokhagymát és az olívaolajat. A zöldségeket megmossuk és hosszában 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Ráöntjük a páclevet, és legalább 1 órát állni hagyjuk. A zöldségeket a beolajozott grillrácson mindkét oldalukon barnára sütjük. A tányérra helyezve megsózzuk és különféle mártásokkal kínáljuk (pl. paradicsomos, vagy joghurtos).


Fűszervajas gombafejek
Hozzávalók (4 főre):
250 gr sampinyon gomba
A fűszervajhoz:
250 gr margarin
1 csokor petrezselyem
10 bazsilikomlevél
1 csokor metélőhagyma
1 tk. szárított kakukkfű
1 tk. szárított oregánó
2 fokhagymagerezd
só, bors
2 tk. citromlé
Az összes friss zöldfűszert finomra vágjuk és az oregánóval, illetve kakukkfűvel elkeverjük. a puha margarinba belekevrjük a fűszereket és a citromlevet, majd a szétnyomott fokhagymát, a sót, borsot. A fűszervajat a fóliába tekerjük és hidegen tartjuk.Megmossuk a gombákat, mindkét oldalukat bekenjük a fűszervajjal és kb. 3 percig grillezzük mindegyik oldalukat. Illik hozzá a paradicsomszósz.

1 megjegyzés:

  1. Istenem, fél órája keresem ezt a neten
    "hideg tejszínes krumplipüré Stahl-módra"!
    Hogyan készül?
    Ezer éve olvastam,valami grilles magazinban,és most ezt találtam ki köretnek Karácsonyra,a hidegtálra, a narancsos,aszpikos kacsa mellé.
    Előre is köszönöm a receptet!
    Éci Tokajból
    "

    VálaszTörlés