Oldalak

2007. szeptember 13., csütörtök

Cukkiniszószos quinoa (lakto)

Már jó ideje kacérkodtam a quinoa-val (ejtsd: kinva), és most belefogtam. Nem bántam meg! Nagyon finom lett és villám idő alatt elkészült! Kiemelt fehérjetartalma miatt gyerekeknek rendkívül ajánlott gabonaféle lenne, Babóca mégsem vette fel a kedvencek listájára...:-( Állagra nagyon hasonlít a köleshez, de az íze édeskésebb, illetve nincs benne az a "földes" íz, amit akölesnél én mindig felfedezni vélek... 4 kiskanál, aztán teljes elutasítás. Másnap is bepróbálkoztam, a quinoa-t főtt krumpli és a cukkiniszósz közé keverve, de a hatás ugyanaz volt...:-( Utólag azt hiszem a póréhagyma íze lehetett erős, amiben a gabonát kifőztem, és azt nem tolerálta....

Cukkiniszószos quinoa
Hozzávalók (4 főre):
2 ek. olívaolaj
2 vöröshagyma, felaprítva
250 gr quinoa
1/2 l zöldségleves
1 ek. vaj
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
400 gr cukkini, durvára reszelve
1/4 l tej
só, bors

Üvegesre pároljuk az egyik hagymát az olívaolajon. Hozzáadjuk a quinoa-t és felöntjük a zöldséglevessel, felforraljuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük. A másik hagymát és a fokhagymát a vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a reszelt cukkinit és néhány percig pároljuk. Felöntjük a tejjel, felforraljuk és kb. 10 percig főzzük. A szószt botmixerrel pürésítjük, végül sózzuk-borsozzuk. A quinoa-t a szósszal tálaljuk.
Jól illik hozzá a frissen reszelt sárgarépa, olívaolajjal, vitromlével, sóval ízesítve.

1 megjegyzés:

  1. Saluton. Cxu vi volas viziti mian retpagxon, bonvolu? Mi konas la vorto "lakto" :-) .

    VálaszTörlés