Oldalak

2007. augusztus 27., hétfő

Mentás-citromos zöldborsókrémleves (lakto)

Tudom, nem éppen most van szezonja a borsónak, és általában igyekszem is az éppen szezonális lehetőségek közül választani, most mégis megkívántam, úgyhogy maradt a fagyasztott... Az amazon.de-n rendeltem a "A vegetarianizmus alapjai" (Vegetarian Basics) c. könyvet, és nagyon jó receptek vannak benne! Nna jó, többnyire fehérlisztesek és sok a cukros is a desszerteknél, de ezeket átugrom. Viszont, leginkább rafinált, gourmand vegás receptek (a többség lacto-ovo). Merthogy én nagyon nem csípem a hagyományos recepteket! Általában csak akkor készítek nagyon klasszikusat, ha már baromira nincs ötletem.:-) A férjemnek 6 év alatt még csak 1x csináltam rántott húst, pörköltet meg még soha.:-)) Ennél a levesnél isteni újítást hozott a menta és a citromhéj!Babóca tetszési index: 4-es az ötös skálán!:-)

Fotót azonban nem sikerült csinálnom, mert nagyon éhesek voltunk.:-)


Mentás-citromos borsókrémleves

Hozzávalók (4 főre):

450 gr zöldborsó

2 gyöngyhagyma

2 gerezd fokhagyma

1/2 csokor menta

1 darabka biocitrom-héj

3 ek. vaj

1/2 l zöldségleves

2 ek. mandulaszelet, vagy durvára vágott pisztácia, esetleg napraforgómag

200 ml író

só, bors

1 apró csipet őrölt szegfűszeg

4 ek. tejföl

2 ek juharszirup


A hagymát meghámozzuk, és egészen apróra vágjuk. A mentát megmossuk, lerázogatjuk, a vastagabb szár-részeket levágjuk, a vékonyakat finomra aprítjuk. A citromhéjat finomra vágjuk.Felolvasztunk 2 ek. vajat a levesfazékban, és beledobjuk a hagymát, fokhagymát,mentaágakat és a citromhéjat, majd néhány percig dinszteljük. Hozzáadjuk a zöldséglevest és lefedve közepes tűznél 10 percig pároljuk.A félretett mentaleveleket közepes nagyságúra aprítjuk. 1 ek. vajat felolvasztunk egy külön serpenyőben, belekebrjük és aranybarnára pirítjuk a kiválasztott olajos magvat. Folyamatosan kevergessük, különben túlságosan megpirul. Kihalászunk néhány szem borsót a levesből egy habkanállal. A maradékot biotmixerrel pürésítjük. Belekeverjük az írót és a mentát és felforraljuk. Visszaöntjük a fazékba a félretett borsószemeket, a levest sózzuk-borsozzuk, a szegfűszeggel fűszerezzük. A tejfölt a juharsziruppal és sóval jól elkeverjük. A levest kimerjük, a tejföllel, és az olajos maggal kínáljuk. Jól illik hozzá a pirított teljes kiőrlésű kenyér.


Siccike tippje: én kihagytam belőle az összes tejterméket, levesbetétként puffasztott rizsgolyót használtam (ahogy legtöbbször:).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése