Oldalak

2007. augusztus 16., csütörtök

Sárgarépás kenyér (ovo)

Jelentem megszületett az első kenyerem, ami JÓL SIKERÜLT!:-))Már többször próbálkoztam a tepsiben kenyér sütésével, eddig nem sok sikerrel. Tavaly kaptam a családtólegy kenyérsütő gépet, amit többször használtam is, de az abban sütött kenyerek is többnyire szárazak és kemények voltak. Aztán a kis Moulinex egyszer csak bekrepált, nincs tovább, én pedig elég lusta voltam a jó messze lévő szervizbe elcígölni. Majd jött az egyik szomszédasszony, hogy ő bizony tepsiben és sütőben süti már évek óta, és nagyon finomak! (Hozzáteszem, ez érződött is a levegőben, mert már azt hittem, egy pékség költözött a környékre, olyannyira bejárta a friss kenyérillat 2 naponként az utcánkat.:-)
Szóval, úgy döntöttem, nem adom fel! Igenis kitapasztalom, mert egyre borzasztóbbak a pékségben vett kenyerek, nemegyszer avas-penészes ízeket fedezni fel benne. A vegás étkezésnek egyébként nem kis előnye, hogy olyannyira kifejlődik az ízérzékelés, hogy egy idő után szinte rögtön kiszúrhatóak a félrevezetések...
A kenyér tehát nem lett száraz, se kemény, enyhén édeskés az íze. A Gyermek kérte, amint meglátta, de nem igazán ízlett neki, egy-két falat után nem akart belőle többet...:-( Ma reggel viszont pirítva és lekvárral, már szerette!:-)


Sárgarépás kenyér
Hozzávalók:
1 ek. nádcukor
1 cs. szárított élesztő
1 csésze langyos narancslé
2 ek. méz
2 ek. olaj
1 tk. só
500 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csésze finomra reszelt sárgarépa
1 tojás

Elkeverjük a cukrot az élesztővel és a langyos narancslével, majd fél órát állni hagyjuk. Összekeverjüka mézet, az olajat és a sót, hozzáadjuk a liszt felét és az élesztős keveréket. Beletesszük a sárgarépát és a tojást, az egészet jól elvegítjük. Végül hozzáadjuk a maradék lisztet és tésztává gyúrjuk. Hozzáadhatunk még egy kis lisztet, ha nagyon ragadós a tészta. Meleg helyen 1,5-2 órát kelesztjük. Még egyszer erőteljesen átgyúrjuk és egy nagy, kizsírozott tepsibe helyezzük. Utoljára 30-40 percig kelesztjük. 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.Siccike tippjei: a dagasztást érdemes a robotgép dagasztójával végezni, úgy min. 10 percig (kézzel rá kell még számolni néhány percet). A tésztát előmelegített sütőbe tegyük, a kelesztés mindig lefedve történjen. Sütésnél tegyünk a sütő aljára egy vízzel megtöltött tepsit, így a tészta nem szárad ki annyira sütés közben. Nekem légkeveréses sütővel 35 perc elég volt. Az én ízlésemnek kicsit sótlan volt, pedig amúgy elég sótlanul eszünk. Legközelebb valószínűleg 2 tk. sóval próbálkoznék. Sütés után hagyjuk kihűlni és tiszta konyharuhába csavarva érdemes tárolni, nem a hűtőben, mert ott hamar kiszárad és megkeményedik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése