Oldalak

2007. október 9., kedd

Morzsás körtetorta (vegán)

Még nyáron rendeltem egy csak vegás, teljes értékű sütiket leíró szakácskönyvet Németországból, de még nem jött össze, hogy süssek is belőle valamit, egészen ezidáig!:-) A szerző egy mérnök férfiember, aki egykoron vegetáriánus éttermet üzemeltetett, majd az ott kifundált receptjeit több könyvben is közreadta.
A könyvből ráébredtem arra is, miért nem esznek a vegánok mézet se! Mert hát az is állatoktól, a méhecskéktől van!:-) Helyette használják pl. a juhar-, agave-, vagy rizs-szirupot.
A hétvégén meglátogattuk Anyukámat, aki ugyancsak vegán (makrobiotikus) étkezik, és hozzá vittem ezt a tortát.
Készítés közben elég gyanúsnak tűnt, lesz-e ebből valaha is süti, de aztán szerintünk nagyon finom ízhatású lett a végeredmény. A tesztelés kedvéért teljesen független szakértőként kóstolót kaptak a Tesómék is, mint anti reform-kajások:-), és ők is áldásukat adták rá. Összhibájaként annyit róttunk fel neki, hogy a tésztája egy kicsit száraz volt...
Figyelem, azonban ez sem a dr. Oetker-féle légies-könnyed sütikhez hasonlítandó, a tésztája ennek is tömöttebb!
Ja, és persze a tortát Babóca is Nagyon szívesen nyammogta!:-)

Morzsás körtetorta
Hozzávalók:
200 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100 gr közepesen durvára darált zab (én ezt zabpehely-liszttel helyettesítettem)
2 tk. sütőpor
40 gr juharszirup
80 ml napraforgó olaj (én 100 ml-t használtam, mert nagyon száraz volt úgy a tészta)
4 ek. körtelé
1 csipet só

A torta tetejére:
5 puha körte (ha túl kemény a körte, tegyük egy szűrőbe, és pároljuk 5-10 percig fahéjas, vagy gyömbéres víz fölött!)
1 citrom leve
80 gr mandula, darálva (én ezt kihagytam az allergia miatt)
2 ek. juharszirup
1 tk fahéj

Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a mézzel, az olajjal, körtelével, és sózzuk picit, majd gyúrjuk tésztává és nyomkodjuk egy kb. 24-26 cm-es, kizsírozott kapcsos tortaforma aljára. A körtét hámozzuk meg, felezzük, magozzuk ki, és locsoljuk meg a citromlével. A vágott felükkel lefelé helyezzük a körtéket a tésztára, kicsit nyomjuk is bele.
A darált mandulát keverjük el a kicsit felmelegített juharsziruppal és a fahéjjal, majd öntsük a keveréket a körtékre.
200 fokon jó 30 percig süssük a tortát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése