Oldalak

2007. november 12., hétfő

Hamis túrógombóc (vegán)

Fotó: Gabonaételek c. könyv
Ezt a receptet a Gabonaételek c. új, magyar vegán szakácskönyvből vettem. Számomra is hihetetlen volt, de eszméletlenül hasonlított az ízesített és megfőzött kölesgombóc íze a túróéra. Nagyon finom volt, bár némi módosítást igényelt részemről a recept, és néhol kicsit másképp csinálnám legközelebb.
Babóca amúgy megkóstolta, de ahogy sokminden más, ez sem került a kedvencei közé, mivel továbbra sem hajlandó megtűrni semmilyen morzsás állagú dolgot a szájában (lsd. túró, zsemlemorzsa, kukoricadara, pürésített hüvelyesek héjmaradványai stbstbstb...:-(.
Figyelem, rendkívül laktató!!!:-)


Vera is elkészítette már ezt a gombócot!

A recept nyomtatható változata



Hamis túrógombóc
Hozzávalók (4 főre):
150 gr köles (előző este beáztatni)
60 gr tönkölybúzadara
100 gr teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
1-2 ek. bio növényi margarin
500 ml rizstej
2-3 dl szójajoghurt (én ezt úgy ahogy van kihagynám legközelebb, mert túl folyóssá teszi!)
200 gr nádcukor (sztem ez brutálisan sok! Én 50 g-t raktam bele, és a rizstej édes ízével együtt egy kicsit már így is túl édes volt számomra! Javaslom, apránként add hozzá a cukrot, és kóstold meg sűrűn, mikor kedvező az íze a számodra!)
3 ek. nádporcukor
1 bio citrom
0,5 dl olaj
1 csipet tengeri só
A rizstejet feltesszük melegedni és hozzátesszük a leszűrt, beáztatott kölest és nádcukrot. Kevergetve addig főzzük, amíg majdnem teljesen puha nem lesz. Beletesszük a darát és a margarint, majd készre főzzük. Letakarva félretesszük hűlni. Amíg hűl, elkészítjük a morzsát, olajon kicsit megpirítjuk, 1-2 ek. vizet tehetünk hozzá, de nem szükséges. Amikor kézmeleg a köles, belekeverjük a citrom levét, a sót és 1 dl szójajoghurtot.* A formálható állagú kölesből (ha híg, tegyünk még hozzá búzadarát, és hagyjuk állni egy kicsit) kerek gombócokat készítünk, amiket a kész morzsában megforgatunk. Tányérra tesszük, majd szójajoghurttal és porcukorral tálaljuk.
* Na, én itt "rontottam" el sztem, mert a kihűlés utáni sűrűség lett volna ideális a gombócformázáshoz! Amikor viszont beleraktam a joghurtot, olyan híg lett, hogy onnantól kezdve a gombócformának esélye sem volt, hiába tettem még bele búzadarát, ahogy a recept írta! Az egész citrom leve is sok szerintem...

10 megjegyzés:

  1. Szia!
    Elkészítettem a köleses túrógombócot. Nagyon finom lett, bár én a szója joghurt helyett egy fél banánt tettem még hozzá, hogy kicsit szöttyösebb állaga legyen. Ja és csak fél adagot csináltam. Nekem a kölesnek van egy kis keserű íze, úgyhogy a cukron kívül még mézet is tettem bele. Nagyon szép gömbőcöket lehetett formázni belőle, igazán gusztusosra sikeredett :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Örülök, hogy neked is ízlett!:-)

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nagyon köszönöm, hogy feltetted ezt a receptet. Amióta ettem ilyen hamis túrógombócot egy vegán étteremben azóta szerettem volna lekoppintani. A Napfényes receptek könyvben csak egy tofuval készülő receptet láttam és az nagyon nem izlett. De amikor ezt a receptet kipróbáltam csoda történt. Olyan fincsi lett hogy eljártam egy csárdást örömömben. Én vaniliás mandulatejjel csináltam és dara helyett zabkorpát tettem bele, de nagyon jól sikerült és még az állagát is sikerült eltalálni. Egy szó mint száz csudálatos ez a gombóc! Most megyek is és befalom mind... Még egyszer köszi.
    Niki

    VálaszTörlés
  4. Niki!
    Szuper, hogy neked is bejött!:-) Jó, hogy mondtad ezt a tofus változatot, mert én meg azt akartam idővel kipróbálni, de így viszont nem biztos, hogy fogom.:-)

    VálaszTörlés
  5. Szia,
    Igen, a tofusat nem ajánlom. Egyrészt nekem amúgy is fenntartásaim vannak a kukoricadarával kapcsolatban és annak a receptnek az a fő hozzávalója. A tofunak pedig elég intenziv utóize van ami teljesen agyoncsapja az egészet. Ez csak az én szerény véleményem, azért ne menjen el a kedved attól hogy kipróbáld. :D
    Niki

    VálaszTörlés
  6. Remeknek ígérkező recept, ki fogom próbálni.:)
    Viszont, ha már ennyi egészséges, finom dolgot használsz hozzá, tedd tökéletessé a szervezeted számára.
    Nádcukor helyett méz, szívia vagy xilit (netán bolondíthatod aszalt gyümivel) margarin helyett meg házilag is készíthetsz kókusz zsírt.
    Esetleg pálma zsírt, de azt környezetvédőként annyira nem ajánlanám.:)

    VálaszTörlés
  7. Nem mai, de hátha kapok választ :) szójajoghurt helyett mivel lehetne tálalni, ami szója és tejfehérje mente, esetleg házilag el is készíthető? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édesített rizstejszín, vagy zabtejszín lenne a tippem. :)

      Törlés
  8. Köszönöm, ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  9. Köles helyett használható gersli is?

    VálaszTörlés