Oldalak

2007. december 8., szombat

Karácsonyi gyümölcskenyér reformosan (vegán)

Az elmúlt egy hétben nem sokat főztem igazán, mert a karácsonyi 'Hektik' mellett még sok egyéb tennivalónk is van, mint pl. anyám most költözik egy másik helyre, Babócának pedig a jövő héten lesz a 2.! szülinapja:-), így mivel szép nagy a család, több részletben jönnek köszönti. Ez pedig azt jelenti, hogy parti parti hátán, és mindemellé pedig apa annyit dolgozik, hogy gyakorlatilag csak aludni jár haza az utóbbi 1-2 hónapban.:-( Így a sok előkészület közepette az ihletem és energiám is a szokásosnál jóval kevesebb. Ilyenkor kerülnek elő a fagyasztóból a korábban lehűtött készkaja-maradványok, a kamrából a kész vegás kenyérkrémek és tésztamártások, meg hát a házhoz szállítók... A héten a Lugosi konyhát teszteltük, hamarosan közreadom a tapasztalataim.
Ez a gyümölcskenyér a Mikulás csomagba készült, elég hektikus módon ugyancsak. A recept az első kipróbált a '100 legjobb reformdesszert' c. könyvből, és egyelőre nem okozott csalódást. A legnagyobb művelet az igen nagy mennyiségű aszalt gyümölcs feldarabolása volt, az igen hosszú elkészítési időt (összvissz. kb. 7 óra, amiből 3 óra az áztatás!) pedig a sok pihentetés, áztatás, hosszú sütés adta. Miközben csináltam, Babóca nagy küzdések közepette zokogott mellettem, hogy "anya nem ty(k)ell a süti!", mondván miért nem vele játszom, és miért ezzel a bizgentyűvel foglalkozom órák óta! El is gondolkodtam rajta, hogy ahogy több helyen is olvastam, a gyerekeknek decemberben valójában az jelenti a legnagyobb ajándékot, ha velük töltjük a lehető legtöbb időt, és nem pedig idegfeszülten készülődünk az ünnepre, hogy "nekik jó legyen"! Szóval, végig az járt a fejemben, hogy valójában nem éri meg ez a sok macera, Babócának ez így nem ajándék...! Ráadásul mivel én is egyre feszültebb lettem, elnéztem a receptet, és másfélszer annyi gyümölcsöt vágtam össze, mint amit a recept írt, a mézet viszont kifelejtettem belőle, így a gyümölcsön kívül semmi édesítő nem került bele.:-) Ez utóbbi állítólag nem annyira volt érezhető, mert még a nem reformosak is szívesen fogyasztották. A gyümölcsök ugyanis elég édesek voltak.
Bevallom, ezalkalommal főként nem bio aszaltakat használtam, mert 80 dkg bio aszalt, horribilis összegebe került volna, így csak a mazsola volt bio. Háááát, éreztem is nagyon, ahogy sütés előtt megkóstoltam őket. Noha mind lejárati időn belül volt bőséggel, nagyon sok penészes, némiképp már erjedt, és erősen tartósított darabot szedtem ki belőle.... Nem véletlenül mondják, hogy ha az ember sok biót eszik, egy idő után nagyon kényes lesz az ízlése.:-))
Öröm az ürömben, hogy Á-Baba és a rokonság minden tagja szívesen ette a kész sütit!:-)))
Karácsonyi gyümölcskenyér reformosan
Elkészítési idő: 4 óra + 3 óra áztatás
Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva
25 dkg aszalt alma
15 dkg mazsola
15 dkg aszalt füge
1 dl vörösbor
10 dkg mogyoró
15 dkg tisztított mandula
1 bio citrom reszelt héja
1 bio narancs reszelt héja
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1-2 tk. fahéj
2,5 dkg élesztő
3 csipet mézeskalács-fűszerkeverék
2 ek. méz
1 csipet tengeri só
1 narancs kicsavart leve
liszt
vaj
Az aszalt gyümölcsöket forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, majd kockákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a bort és 3 dl meleg vizet, majd 3 órán át áztatjuk. 5 dkg mandulát hosszában felszeletelünk, és félretesszük. a maradékot a mogyoróval együtt durvára aprítjuk, a citrom és a narancs héját külön lereszeljük.
A kétféle lisztet összekeverjük, közepébe mélyedést formázunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a fűszereket.
A meleg vízbe beáztatott aszalt gyümölcsöket leszűrjük, a levét felfogjuk, és 2,5 dl-ig kipótoljuk vízzel. Langyosra melegítjük, hozzáadjuk a sót, a narancs levét és héját, majd adagonként hozzáadjuk a liszthez. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle - ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Akkor jó, ha a tészta már nem tapad az edény falához. Akkor hozzáadjuk az áztatott aszalt gyümölcsöt, a durvára aprított mogyorót, mandulát és citromhéjat. Alaposa összedolgozzuk, majd meleg helyen 1-1,5 órát pihentetjük, amíg a kétszeresére dagad (én 50 fokra melegített sütőben dagasztottam). Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Lisztezett gyúródeszkán két hosszúkás cipót formálunk a tésztából, tetejüket megszórjuk a szeletelt mandulával. A cipókat vajjal kikent sütőformába rakjuk, és 15 percig még kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben, az alsó polcon 1-1,5 óra alatt kisütjük. Az oldalát vajjal megkenjük, majd nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése